Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српска премијерка међу Србима на КиМ: Релаксација односа или „западно убрзање“

© Косово онлајн/Уступљено СпутњикуАна Брнабић у Косовској Митровици
Ана Брнабић у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Посета премијерке Ане Брнабић Космету је важна јер релаксира односе с Приштином и потврда је српског присуства на КиМ као саставном делу Србије, каже дипломата у пензији Зоран Миливојевић, напомињући да је посету иницирао Запад у циљу смањења политичког притиска пошто жели да што пре и по свом затвори овај проблем.
Ана Брнабић, српска премијерка, током посете северу Косова и Метохије поручила је Србима да ће Србија увек бити уз свој народ и да из Београда доноси поруку мира, стабилности и толеранције, као и да је задовољна што је после провокација Приштине од 31. јула ове године сачуван мир.
С обзиром да је српска премијерка највиши званичник који је у последње време посетио Косово и Метохију, њена посета би могла да се тумачи и као знак релаксације односа са Приштином.

Релаксација односа уз реципроцитет посета

Важан моменат је и што су паралелно са посетом Брнабићеве Космету заменик премијера тзв. Косова Бесник Бисљими и министарка просвете, науке, технологије и иновација Арберие Нагавци у посети југу Србије.
Зоран Миливојевић, дипломата у пензији, истиче да посета премијерке Брнабић сигурно није аутономна одлука Приштине и Аљбина Куртија већ да је то део западног ангажмана.
„Ово је свакако покушај у правцу отварања дијалога и сигурно је Запад имао ту велику улогу да се ова посета прихвати, јер видимо да је и двоје косовских министра у посети југу Србије, и да се ту негде на овај начин релаксира текући политички притисак, али и да се помало иде у смеру интереса Србије,“ сматра Миливојевић.

Важна посета за Србе на КиМ и Србију

Када је реч о српском интересу, додаје он, ова посета је свакако важна и ми ћемо је користити као манифестацију српског присуства и тезе да је КиМ саставни део Србије.
„Тако гледамо на ову посету и на афирмацију наших ставова потребних за одбрану косовске приче и потврду постојања Резолуције 1244 па надаље. У неком стратешком политичком смислу ово је и потврда да се Србија неће одрећи Косова и Метохије, нити српског народа на КиМ. И поруке које је Брнабићева пренела Србима на КиМ иду у том правцу а оне имају додатну тежину јер их преноси новоизабарни премијер Србије што је личност највишег ранга. И у политичком смислу то је и порука Србима да тамо остану и гаранција да ће Србија иза њих стајати, без обзира како се ствари буду одвијале,“ истиче саговорник Спутњика.
Миливојевић је сигуран да до ове посте не би дошло да Запад није умешао прсте посебно пред иницијативу и Брисела, Вашингтона и осталих да се дијалог деблокира и да се створи политички амбијент за његов наставак.

Запад убрзава дијалог

„Приштина ће ову посету српске премијерке својој јавности оправдати посетом своја два министра југу Србије а сигуран сам да ће Приштина њихову посету покушати да валоризује са интернационализацијом југа Србије, али то не долази у обзир. Јер централна Србија није тема Западу, они само очекују да се дијалог Београд и Приштине настави и да се прихвати иницијатива из писма председника Француске Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца. У писму упућеном председнику Србије се наводи да су они задужили саветнике за спољну и безбедносну политику Јенса Плетнера и Емануела Бона да пруже подршку специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку,“ подсећа Миливојевић.
Суштина је, напомиње он, деблокирање косовског питања и почетак његовог бржег решавања имајући у виду и актуелни контекст тема Украјине, јер желе да искористе овај међупростор када Русија има смањене могућности за деловање и да се све реши некако на брзину у интересу западне стратегије за овај регион.

Брнабић била персона нон грата на Косову

„У ствари дизање нивоа активности и ЕУ и Вашингтона али и Запада у целини према овом региону иде у правцу решавања тог питања на линији њихових интереса, односно, такозваног међусобног признања. И све је то лепо, с тим што ово последње не долази у обзир,“ закључује Миливојевић.
Ана Брнабић на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
СРБИЈА
Брнабићева одговорила Куртију: Каква вам је то демократија у којој је Србима ускраћено право гласа
Ово је прва посета премијерке Брнабић Косову и Метохији од 2017. када је први пут изабрана за председника владе. Она се штавише 2019. нашла на списку десетина особа које је Влада Косова прогласила персонама нон грата. Незванични разлог је био њен твит у ком је рекла да у преговорима са Приштином Београд има посла са „људима који су изашли из шуме“.
У Министарству спољних послова Косова за приштинске медије тада су потврдили да је израђена листа непожељних особа која је "доста дуга" и у њој су углавном имена званичника, садашњих и бивших званичника Србије, али и бивши руководиоци Војске Србије.
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
СРБИЈА
Брнабићева у Косовској Митровици: Доносим поруку председника - увек ћемо бити уз наш народ
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
СРБИЈА
Курти: Нека Брнабићева дође на Косово да види шта је демократија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала