- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска се спрема за рат с Русијом: Историја није ничему научила пољску елиту

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПољска војска
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да пољске власти заузимају према Русији „бесни став на ивици лудила“, док је руски сенатор Алексеј Пушков поручио пољским званичницима да извуку лекције из историје пре него што почну да се спремају за рат са Русијом.
"Пољска се спрема за рат са Русијом? Историја ничему не учи пољску елиту“, навео је Пушков.
Ризик од сукоба између Русије и Пољске – чланице НАТО-а, као и Русије и НАТО-а, постоји с обзиром на агресивну политику Пољске и агресивну политику aлијансе према Русији, упозорава руски војни експерт Виктор Литовкин.
Коментаришући ратоборну изјаву заменика министра одбране Пољске Марцина Оцепа, који је рекао да пољско Министарство одбране реформише оружане снаге у оквиру припреме за „вероватни сукоб с Русијом“, Литовкин подсећа да је Варшава више пута исказивала спремност да изврши напад на руску Калињинградску област.
„Чињеница да Пољска говори о вероватноћи рата у наредним годинама, указује да се Пољска претвара у милитаризовану државу. Та земља све више средстава издваја за оружане снаге, купује америчку војну технику и труди се да буде најважнији савезник САД у Европи и НАТО-а. Знамо да се на територији Пољске налазе америчке трупе, америчке тенковске дивизије... На територији Пољске налазе се и амерички противракетни системи „Иџис ашор“ са лансерима МК-41 на које се могу поставити противракетни пројектили и крстареће ракете дугог домета „Томахавк“, што представља директну претњу Руској Федерацији“, каже руски експерт.
Према његовим речима, руска Калињинградска област, најзападнија руска ексклава у Европи, стиснута између Пољске и Литваније дуж Балтичке обале, трн је у оку Запада, пошто се налази између НАТО земаља, што спречава ту Алијансу да направи јединствен фронт против Русије, тим пре на Балтичком мору.
„Из Пољске смо много пута чули да та земља и њена војска започињу освајање територије западне Украјине, а пољски грађани су већ поднели 2.000 тужби против Украјине, захтевајући враћање њихових објеката и земљишта који се налазе у западној Украјини, а који су им одузети 1939. године. А ако крене тај процес реституције, шта ће бити са Украјином? Усвојен је закон у Украјини који изједначава грађане Пољске са грађанима Украјине. Могуће је да је Варшава спремна да у Украјину пошаље трупе за заштиту пољских објеката, па ако уз украјинске трупе тамо буду и пољске, онда ће они постати мета руских удара на тој територији, јер ћемо очистити целу територију Украјине од ‘бандероваца’. Дакле, ризик од сукоба је заиста висок“, оцењује Литовкин.
Руски експерт истиче да Русија нема намеру да напада Пољску, нема никаквих разлога да угрожава њену безбедност, а такав задатак себи није ни постављала.

„Не искључујем да ће Пољска провоцирати Русију и бити агресивна према нашој земљи, осећајућида јој иза леђа стоје САД и НАТО. То је као у басни Ивана Крилова ‘Слон и мопс’, када мопс (раса паса), мислећи да је снажан, непрестано лаје на слона. Дакле, све зависи од понашања Пољске“, каже Литовкин.

© AP Photo / Alik KepliczМинистарство одбране Пољске донело је одлуку о реформисању оружаних снага у оквиру припреме за могућ сукоб са Русијом, који би могао да се догоди у „наредних три до десет година“
Пољски и амерички војници у НАТО вежби Анаконда у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Министарство одбране Пољске донело је одлуку о реформисању оружаних снага у оквиру припреме за могућ сукоб са Русијом, који би могао да се догоди у „наредних три до десет година“

Рекордни војни буџет због

Министарство одбране Пољске донело је одлуку о реформисању оружаних снага у оквиру припреме за могућ сукоб са Русијом, који би, по процени пољских војних званичника, могао да се догоди у „наредних три до десет година“. Због тога војни ресор Пољске, по Оцепиним речима, спроводи најамбициознији програм наоружавања у историји.
Трошкови Пољске на војску у 2023. години биће рекордни. Од oко 98 милијарди злота (20,8 милијарди долара) предвиђених нацртом државног буџета за следећу годину, 30 до 40 милијарди злота (од 6,4 до 8,5 милијарди долара) отићиће на пренаоружавање – тенкове, самоходне хаубице, вишецевне бацаче ракета, дронове и друго наоружање. Такође, Варшава се спрема да повећа бројност војске до 300 хиљада војника у току деценије, мада се раније помињала цифра и од 400 хиљада војника.
Истовремено, пољски заменик министра је истакао да без обзира на „рекордно надувани“ буџет за одбрану за следећу годину, државних средстава за испуњење свих планова свеједено неће бити довољно.
Руски војни експерти оцењују да Пољска, изражавајући потребу за преоружавањем војске због припреме за „рат са Русијом“, заправо покушава да убеди НАТО да додатно ојача своје источне границе, као и да јој испоручи нове количине наоружања. Све се то уклапа у општу евроатланску концепцију обуздавања Русије. Тема руске претње и могућег руског напада на балтичке земље и Пољску вештачки се одражава, између осталог, и да би се оправдало постојање НАТО-а и програм присуства НАТО-а у источном региону.
„Пољска војска је прилично јака по европским мерилима. Има добре, моћне поморске снаге, имају солидну тенковску војску. Штавише, своје тенкове Т-72 које су производили по совјетској лиценци послали су у Украјину, а сами су купили америчке тенкове ‘Абрамс’ – истина, прилично старе, али нема везе, битно је да су их купили. Авијација им такође није лоша и ослања се на америчке авионе Ф-16. Такође, копнене снаге Пољске су прилично добро обучене, мобилисане и утрениране. Дакле, пољска армија је прилично јака“, оцењује Литовкин.

Пољска и НАТО против Русије ратују туђим рукама и на туђој територији

Ипак, најављујући могућ оружани суков са Русијом, заменик министра одбране Пољске је напоменуо да ће све зависити и од тога како ће се сукоб у Украјини завршити. Руски експерти не доводе у питање исход руске специјалне војне операције, чији су главни циљеви заштита становништва у Донбасу, денацификација и демилитаризација Украјине.
Истовремено, Литковкин напомиње да је Пољска фактички већ ушла у сукоб са Русијом, али то није али то није директна конфронтација, већ „ратовање туђим рукама и на туђој територији“.
„Пољска снабдева Украјину оружјем, самоходним хаубицама, тенковима и муницијом. Дакле, та земља учествује у борбеним дејствима у Украјини, као практично и све земље НАТО-а. Јасно је да САД и НАТО ратују у Украјини против Русије до последњег Украјинца. Они желе да наша специјална војна операција у Украјини траје бесконачно како би покушали да нас економски и финансијски изнуре, да нам истребе људске ресурсе итд. Желе да Русију представе као агресора и да политички неутралишу на свим нивоима“, каже Литовкин, истичући да су такви планови унапред осуђени на пропаст.
Лед и ватра  - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2022
РУСИЈА
Не шири се Русија ка границама НАТО земаља, него је НАТО дошао на руске границе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала