- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Зашто је Ердоганова лекција у БиХ разочарала Бошњаке

© AP Photo / Armin DurgutРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Пратите нас
Изневерена очекивања Бошњака, разочарани Бакир Изетбеговић и тихо задовољство Срба – епилог је посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Босни и Херцеговини. Бошњаке је, како каже политиколог из Бањалуке, изреволтирала Ердоганова критика Запада, али и „блага реакција“ турског председника према Милораду Додику.
Посета турског председника Сарајеву у склопу балканске турнеје није пошла онако како су Бошњаци очекивали, а његове критике упућене западном свету си изреволтирале до сржи део бошњачке политичке елите.

Ердоганова критика Запада

Политиколог Анђелко Козомара каже да је Ердоганова критика Запада била иницијална каписла која је открила ко је чији играч у БиХ. Ердоган је, наиме, током посете Сарајеву рекао да „Запад постоји да би поделио и исцепао муслимане“, на шта је жучно реаговало низ политичара у Сарајеву.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
РЕГИОН
Бура због Ердогана: Речи председника Турске о Западу наљутиле политичаре у Сарајеву
На питање зашто су изјаве турског председника толико уздрмале Бошњаке Козомара каже:
„Они су потпуно зависни од земаља Квинте и све што им њихови амбасадори кажу они то без поговора слушају. С друге стране, Бакир Изетбеговић се увек заклањао иза изјаве Ердогана да му је Алија Изетбеговић БиХ оставио у аманет.“
Изетбеговић се сада, констатује Козомара, нашао у небраном грожђу јер би по овоме требало да слуша Ердогана а не Запад.
„Сада Ердоган долази у БиХ и каже им лице да Запад, посебно Европска унија није толико пријатељски настројена према Босни како се представља, јер да јесте БиХ би имала статус кандидата. Пошто то није до сада решено, плус што је и сама Турска кандидат за ЕУ већ 40 година а не приближава се чланству, Ердоган им је саветовао да се не везују толико за западане земље због чега су им њихови западни ментори сигурно саветовали да реагују на ове речи,“ наводи саговорник Спутњика.
Козомара, међутим, сматра да се односи Турске и БиХ неће пореметити због ових Ердоганових изјава, посебно не са Изетбеговићем, док је могуће благо захлађење односа са Фахрудином Радончићем и осталима који су највише и критиковали речи председника Турске.

Бакир Изетбеговић остао без подршке

„Везе између Турске и БиХ су испреплетане јер на хиљада људи живе на обе стране и те је везе тешко покидати, посебно пословне, од трговине до политике," истиче наш саговорник.
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
РЕГИОН
Додик: Ердоган би требало да буде пример онима са Запада
Према његовим речима, можда је Бакир Изетбеговић доживео највеће разочарање јер је, с обзиром да је у току предизборна кампања у БиХ, очекивао да ће Ердоган јавно позвати да се гласа за њега.
„Он је очекивао много већу подршку и да ће Ердоган да затражи од бирача у БиХ да гласају за њега. Дакле, очекивао је много од ове посете али није добио то што је желео и зато ће бити много блажа подршка бирача него што је мислио,“ сматра Козомора.
У том контексту он се слаже да Ердоганова посета може да има ефекта на предизборну кампању али не и пресудну.

Додик их навише „заболео“

Међутим, и мимо критике Запада и других ствари које је Ердоган изрекао, посебну љутњу да не кажемо револт у делу Бошњака изазвала је Ердоганова, како су рекли, „блага реакција према Милораду Додику“.
„Додик и Ердоган су се, колико знам, до сада срели бар пет пута и Ердоган је могао да процени шта Додик мисли, шта хоће и који су његови планови за БиХ. Дакле, Ердоган није нимало наиван да би тако олако Додика мање критиковао од осталих зато што га добро зна,“ истиче Козомора.
Он закључује да је Ердоган сада много умеренији у политичким изјавама и поступцима, што је показала и ова регионална посета у којој је мудро избегао да оде у Приштину, што до сада није био случај.
Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
СРБИЈА
Три димензије јачања односа Турске и Србије и две важне теме где се потпуно слажу
Подсећања ради, најгласнији критичари Ердоганових изјава су били Фахрудин Радончић, лидер Савеза за бољу будућност (СББ), и Златко Лагумџија, некада шеф дипломатије БиХ, дугогодишњи председник СДП-а, а сада неформални лидер нове коалиције Социјалдемократи БиХ - Зелени покрет, који је Ердоганову изјаву да „Запад постоји да би поделио и исцепао муслимане“ назвао застрашујућом. Радончић је додао да Ердоган „не сме наш народ и веру окретати против Запада“.
Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
СВЕТ
Ердоган у новој мисији: Може ли Турска да буде посредник и у запетљаним балканским процесима
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и хрватски председник Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
РУСИЈА
Ердоган у Загребу: Путин је у праву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала