- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

ИАЕА: Неопходан моменталан прекид гранатирања нуклеарке због критичне ситуације у снабдевању струјом

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарка у Енергодару
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Пратите нас
Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију ИАЕА Рафаел Гроси позвао је на моментални прекид ватре на подручју Запорошке нуклеарке због критичне ситуације у снабдевању нуклеарке електричном енергијом. Руска страна је саопштила да Москва подржава предлог ИАЕА.
„Апелујем да се обустави гранатирање на целом подручју. Једино то ће осигурати безбедност и заштиту запослених и омогућити да се на дуже време поново успостави снабдевање електричном енергијом Енергодара и нуклеарке“, изјавио је Гроси.
Он је раније саопштио да оператер Запорошке електране намерава да обустави рад последњег активног реактора због озбиљних проблема са спољним снабдевањем нуклеарке.

„Данас сам сазнао од запослених у нуклеарки о озбиљној ситуацији која се догодила претходне ноћи. Енергетска инфраструктура која напаја Енергодар где живе оператери нуклеарке и њихове породице, била је уништена због гранатирања. Оператер више није сигуран у поновно успостављање спољног снабдевања електричном енергијом, разматра могућност обуставе јединог преосталог активног реактора“, наводи се у Гросијевој изјави, објављеној на сајту агенције.

Према његовим речима, узевши у обзир да се учестало гранатирање нуклеарке наставља, „мало је вероватно“ да ће екстерно снабдевање струјом бити обновљено. У случају искључивања јединог активног рекатора, нуклеарка ће у потпуности зависити од „дизел-генератора за случај хаварије“.
Гроси је поновио да драматични догађаји око нуклеарке сведоче о апсолутној неопходности моменталног формирања безбедносне зоне око електране.
Раније је тај предлог био изложен у извештају ИАЕА о резултатима посете мисије том подручју. Према Гросијевим речима, то је једини начин да се избегне „нуклеарна хаварија“.

Русија подржава позив ИАЕА

Након Гросијевог саопштења, огласио се и Михаил Уљанов, стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу.
Уљанов је објавио на Твитеру да Русија подржава апел ИАЕА о моменталом прекиду гранатирања Енергодара и Запорошке нуклеарне електране.
Подсетимо, нуклеарка је од марта под контролом руских снага, иако функционисање објекта обезбеђује украјински оператер. Мисија ИАЕА је недавно посетила нуклеарку и након тога објавила извештај.
Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја изразио је жаљење што у извештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) није наведено одакле долазе напади на Запорошку нуклеарку. Он је додао да је у случају инцидента одговорност на Кијеву и његовим западним покровитељима.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
Специјална операција у Украјини
Руски дипломата: ИАЕА зна ко гранатира Запорошку нуклеарку, али не може да то каже наглас
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Специјална операција у Украјини
Захарова: Кијев врши психолошки притисак на запослене у Запорошкој нуклеарки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала