- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Поскупљују банкарске услуге – скачу рате стамбених и кеш кредита

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
Пратите нас
Сви банкарски производи од дозвољеног минуса, кеш кредита, стамбених кредита у еврима и кредитних картица ће поскупети због повећања референтнe каматнe стопe НБС и Европске централне банке, а колико, одлука је на банкама, кажу саговорници Спутњика.
Народна банка Србије одлучила је да повећа референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 3 одсто. Истовремено, стопа на кредитне олакшице износи 4 одсто, а стопа на депозитне олакшице 2 одсто тако да је читав коридор каматних стопа повећан за 25 базних поена.

Све банкарске услуге поскупљују

Како ће повећање референтне каматне стопе НБС утицати на кредите?
Професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић објашњава да ће поскупети сви производи који су изражени у динарима, дакле они који немају валутну клаузулу.
„Дакле, то су динарски кредити, поготову готовински кредити, кеш, дозвољени минус, каматна стопа на кредитне картице, значи све што је везано за динар. Случајно се десило да је паралелно са динарском скочила и каматна стопа у еврима по одлуци Европске централне банке. И она је подигла референтну каматну стопу, што значи да ће поскупети и y евро индексирани кредити који су са валутном клаузулом и то су обично стамбени дугорочни кредити,“ каже наш саговорник.
Све ово значи и да ће напомиње он поскупети и кредити за привреду.
„Тако да можемо да кажемо пошто су де паралелно десиле обе ствари, па ће поскупети све банкарске услуге“ закључује он.
Новчанице евра - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Шестомесечни еурибор све ближи вредности од један одсто: Како то утиче на рате кредита?
Он додаје да је ствар пословне политике сваке банке колико ће изразити своју каматну стопу јер не морају све банке да ову одлуку НБС пренесу линерано.

Банке ће саме одлучити о висини

„Оно што се каже један према један, него могу мало мање или више од та три одсто али не бих улазио у то за колико тачно,“ каже наш саговорник.
Мирослав Јовановић, професор међународне економије на Универзитету у Женеви, каже да две ствари утичу на то како ће ово да се одрази на кредите.
„Прво зависи од тога каква уговор имате са банком – да ли је он са фиксном каматном стопом што значи да вам камата неће скакати а ако је са променљивом, онда ће рата кредита бити увећана,“ објашњава он.
Он подсећа да је наша централна банка везана пословање за евро тако да ми „де јуре“ немамо али имамо „де факто“ евро у Србији.
„Ми бисмо требали да водимо неку нашу политику а то је да немамо фиксни курс за евро већ променљивији јер имамо претерано много увоза и клизајући курс на доле би поскупео увоз што значи да би га било мање и тако давао подстицај извозу,“ сматра Јовановић.
Доносећи овакву одлуку, Извршни одбор НБС обезбеђује, пише у њиховом саопштењу континуитет умереног пооштравања монетарних услова, чиме се на адекватан начин реагује на појачане инфлаторне притиске, не угрожавајући при том даљи раст привредне активности.
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Хоће ли повећање камата на кредите утицати на продају станова у Србији
Подсетимо, до сада је НБС три пута, у априлу, мају и јуну повећавала каматну стопу за по 0,50 одсто, док се Извршни одбору у јулу одлучио на повећање од 0,25 процената. Пошто се каматне стопе кредита у динарима равнају у односу на њу, подизање ове камате утицало је на раст цене кредита у домаћој валути, али и дозвољеног минуса и кредитних картица. НБС је први пут после неколико година, 7. априла повећала каматну стопу са 1, на 1,5 одсто.

Највиша и најнижа каматна стопа

Што се тиче Европске централне банке она се први пут после 11 година, одлучила на подизање каматних стопа у јулу када је повећала каматне стопе за 0,5 процентних поена и планира нова повећања ове године. Повећање каматних стопа уобичајени је вид борбе против инфлације која је у јуну у еврозони износила 8,6 посто. Због тога се очекивало да ће и НБС то испратити.
Кредит – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
ЕКОНОМИЈА
НБС: Веће каматне стопе за становништво у другом кварталу
Референтна каматна стопа у поступку спровођења монетарне политике има улогу сигнализирајуће каматне стопе, као и улогу полазне каматне стопе, пошто се висина основних каматних стопа на новчаном тржишту, односно коридор каматних стопа, утврђује према висини те каматне стопе.
Референтна каматна стопа је највиша, односно најнижа каматна стопа коју Народна банка Србије примењује у поступку спровођења репо трансакција продаје, односно куповине хартија од вредности. Висина референтне каматне стопе утврђена је Одлука о висини референтне каматне стопе Народне банке Србије.
Према висини референтне каматне стопе утврђује се коридор каматних стопа, односно највиша и најнижа каматна стопа Народне банке Србије у спровођењу операција на новчаном тржишту. Каматна стопа на кредитне олакшице, кредити за одржавање дневне ликвидности, највиша је каматна стопа, а каматна стопа на депозитне олакшице, депонована средства банка код НБС су најнижа каматна стопа Народне банка Србије у поменутим трансакцијама.
Народна банка Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Удео проблематичних кредита у Србији смањен на 3,6 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала