Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

УЖИВО Настављена расправа у Скупштини Србије о извештају о Косову и Метохији /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПосебна седница Скупштине Србије о КиМ
Посебна седница Скупштине Србије о КиМ - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Посланици Скупштине Србије наставили су данас расправу о Извештају о преговорима са институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. до 1. септембра 2022. године. Председник Србије Александар Вучић такође присуствује расправи.
Посланици Скупштине Србије различито су данас, у наставку посебне седнице о КиМ, говорили о Извештају о Космету, и док су једни најавили подршку, из опозиције су стигле замерке на тај документ, а поједини чланови парламента искористили су своје време и да спомену још неке проблеме.
Посланик Странке правде и помирења Јахја Ферхатовић рекао је да се јуче током расправе у скупштини осећао као „страно тело“, јер су, каже, сви говорили о Србији као да у њој живи само српски народ, осим председника Републике Александра Вучића, због чега му је захвалан.
Он је указао да питање КиМ није само питање српског и албанског народа.
„Био сам у Митровици, у оба дела, северном и јужном, које спаја управо - Бошњачка махала. На КиМ живе и Срби, и Албанци, и Бошњаци, Роми, Ашкалије. То је простор, као и цео Балкан, мултикултуралан. Видео сам велику жељу за животом и код Срба и код Албанаца и Бошњака“, рекао је Ферхатовић.
Оценио је да је оно што се јуче чуло, представља једини начин за излазак из тог проблема.
"КиМ је велики чвор, не односи се само на простор Космета, или Србије, већ целог Балкана. Обрадовало ме је то што сам чуо да нема једнообразног решења“, рекао је он.
Додао је да је аплаудирао Вучићу на његове речи да неће слати ни српским ни албанским мајкама децу у ковчезима, али је, каже, био усамљен у томе.
„Припадам генерацији која памти трауме из 90их. У име генерације моје деце и свих нас, тражим од свих надлежних, да не дозволе да наша деца имају трауме које смо ми имали. Учините све што можете да очувате мир, суживот. То је важно за све, јер без тога нема опстанка и будућности на овим просторима“, рекао је Ферхатовић.
Посланик Алексндар Оленик, са листе „Војвођани“, рекао је да је њихов став познат, а то је постизање споразума по питању КиМ.
Рекао је да не умањује значај питања КиМ, али је навео да у Уставу Србије осим КиМ, постоји и АП Војводина, а да се о Војводини у новијој историји парламентаризма, одржала само једна посебна седница 2019. године, на предлог ЛСВ-а.
Замерио је да није донета декларација о Војводини, нити закон о финансирању Војводине.
Посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач је рекла да је изузетно значајно то што овај извештај наглашава историјско помирење српског и албанског народа.
“Без ове дубинске нормализације ни институционално-политичика нормализација неће имати ни потребне ни далекосежне домете”, рекла је Ковач и истакла да је компромис изузетно значајан.
С тим у вези, навела је да је јасно да је Београд спреман на компромис у дијалогу и да се постигне компромисно решење, док друга страна, додаје, не жели да постигне договор.
Навела је да је дијалог тренутно на прекретници - или ће се формирати Заједница српских општине или ће дијалог, како каже Ковач, потонути у ирелевантност.
Ковач је рекла да је дошло до дугогодишње кулминације кризе дијалога између Београда и Приштине и да дијалог није напредовао, а све због, додаје, непоступања Приштине.

“Београд очекује да ЕУ, као посредник и гарант имплементације договореног, мора у будућности да изврши јачи притиска на Приштину да се поступи у складу са договореним, а пре свега да се формира Заједница српских општина", рекла је Ковач.

Посланик Ђорђе Павићевић, из Зелено-левог клуба, рекао је да се јуче у скупштини чуло много речи, „мудрих и запаљивих“, оптужбе и личне дисквалификације, као и „политика борбеног, храброг уважавања реалности“, док су они који то не подржавају, каже, „екстремисти“.
„Ми, из ''Зелено левог'' клуба, смо екстремисти који хоће да признају КиМ и да се предају пред суровом реланошћу, са којом се дурги боре... Ниједном речју нисмо дали повод за такву конструкцију“, рекао је Павићевић.
Он је рекао да та посланичка група неће подржати извештај, јер је, оцењује, једностран, недоречен и на тренутке мутан текст.
„Толико се замућује да није јасно ко доноси одлуке, ко је одговоран за успех или неуспех преговора, шта су мерила која утврруђу успех или неуспех... Извештај треба да буде прецизнији“, рекао је Павићевић.
Хаџи Милорад Стошић, из посланичке групе ПУПС-а, рекао је да ће они подржати извештај о КиМ.

„Питање КиМ не оптерећује само наш народ на КиМ, већ цео српски народ и све добронамерне људе. Неки кажу да је ова седница била непотребна, а не да је била потребна, била је неопходна, јер смо имали прилику да чујемо из прве руке све ово што значи српском народу“, рекао је Штошић.

Александар Јовановић Ћута, из посланичке групе „Морамо Заједно“ упитао је шта је решење за КиМ, али је седницу искористио и да спомене нека друга питања, уз оцену да је "Косово свуда око нас и у Горњим Недељицама, Рековцу", где пројекти који се тамо спроводе захтевају да се становништво исели.
Шеф посланичке групе “Двери - Патриотски блок” Бошко Обрадовић изјавио је да неће гласати за извештај о преговарачком процесу са привременим приштинским институцијама, који је на дневном реду посебне седнице Скупштине Србије.
Обрадовић је на конференцији за новинаре у парламенту рекао да могу и желе да подрже нову преговарачку платформу која би се строго држала Устава Републике Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН који гарантују очување КиМ у саставу Србије. "Спремни смо да учествујемо у националном јединству за одбрану КиМ у саставу наше државе", рекао је Обрадовић.
Он замера и што јуче на посебној седници о КиМ није понуђен закључак који би обавезивао све будуће власти да “нико не може да се игра са овом темом”, наводећи да би иза таквог закључка сви стали.

Вучић: Гледамо на реалан начин шта можемо да добијемо

Одговарајући на критике у вези промене политике према Косову, председник Србије Александар Вучић је рекао да се ситуација у његових 28-29 година бављења политиком променила, не само нашом, већ и вољом великих сила, и да се у складу с тим не би једино променио "магарац".
"Не може бити иста позиција пре 1999.и после, као ни после 2004., или 2008.и касније због различитих догађаја. Тачно је мислио сам да је разграничење решење, а увидео сам да је тај предлог немогућ јер сте ми сви скочили на главу када сам то рекао“, нагласио је Вучић.
Истакао је да он, за разлику од претходних власти, не би никада дозволио да нам протерају 4.000 људи, униште манастири, цркве.
Истакао је да данас гледа како на реалан начин да сагледа ситуацију и шта можемо да добијемо.
Рекао је да подржава да би било добро да Срби и Албанци размењују јагоде, али без заставе тзв. Косова.
Председник Србије Александар Вучић јуче је представио извештај и обавестио посланике и грађане о тренутном стању, изазовима који следе, као и о свему што је држава до сада урадила за српски народ на КиМ.
Представници посланичких група изнели су своје ставове јуче током расправе која је трајала више од 10 сати.
Посебну седницу парламента о Косову и Метохији тражила је посланичка група СНС-а, али и неколико опозиционих посланичких група.
Поједине опозиционе странке су поднеле своје предлоге резолуције о КиМ, попут Двери и Народне странке, а своју иницијативу предложила је и посланичка група "Уједињени".
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
СРБИЈА
Вучић: Никад нећу потписати ниједан документ штетан по Србију
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
СРБИЈА
Вучић прихватио предлог опозиције и најавио нови потез за Косово по повратку из Њујорка
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
СРБИЈА
Шта пише у извештају о Космету о ком је расправљала Скупштина Србије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала