- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

ИАЕА тражи од Русије да повуче војску из Запорошке нуклеарке

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарка у Енергодару
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Управни одбор Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) на затвореној седници је са 26 гласова усвојио резолуцију у којој се Русија позива да повуче своју војску са територије Запорошке нуклеарке, саопштила је агенција „Ројтерс“, позивајући се на дипломатске изворе.
Документ позива Русију да моментално прекине сва своја дејства на територији нуклеарке или „на било ком другом нуклеарном објекту у Украјини“.
Стално представништво Русије у Бечу саопштило је да је „ахилова пета ове резолуције то што у њој нема ни речи о систематском гранатирању украјинских снага Запорошке нуклеарке, што је један од главних проблема са тачке гледишта нуклеарне безбедности и физичке безбедности у свету“.
„Западне земље су овим гласањем у Управном одбору ИАЕА прогурале антируску резолуцију о украјинском питању, наводи се у коментару“, објављеном на телеграм каналу руске дипломатске мисије.
Наглашава се да западне земље подржавају и штите Украјину на сваки могући начин и да су против документа гласали Русија и Кина, а уздржани су били: Бурунди, Вијетнам, Египат, Индија, Пакистан, Сенегал и Јужноафричка република.
„Тиме је велики део човечанства одбио да подржи тај пројекат“, наглашено је.
Резолуција Управног одбора ИАЕА коју су предложиле Пољска и Канада, конкретно, садржи позив на стварање заштитне зоне на подручју нуклеарке.
Генерални директор "Росатома" Алексеј Лихачов је на телевизији "Русија 24", коментаришући извештај ИАЕА о посети нуклеарки изјавио да су се чланови мисије ИАЕА приликом обиласка Запорошке нуклеарне електране уверили да је станица мета напада.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Мисија ИАЕА је почетком септембра посетила нуклеарку и након тога објавила извештај.
Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја изразио је жаљење што у извештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) није наведено одакле долазе напади на Запорошку нуклеарку. Он је додао да је у случају инцидента одговорност на Кијеву и његовим западним покровитељима.
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Специјална операција у Украјини
ИАЕА: Неопходан моменталан прекид гранатирања нуклеарке због критичне ситуације у снабдевању струјом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала