- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Владимир Путин - Sputnik Србија

Лидери ШОС-а - једностране санкције погоршавају светску прехрамбену кризу /видео/

Пратите нас
Руски председник Владимир Путин борави у узбекистанском Самарканду, где се одржава самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС). Обраћајући се лидерима организације Путин је истакао да је ШОС отворен за сарадњу са целим светом.
Председник Русије је констатовао да се у светској политици и економији уочавају фундаменталне промене, те да су оне - неповратне. Путин је, такође, указао на то да се све јасније испољава растућа улога нових центара моћи, који међусобно сарађују не на основу правила наметнутих споља, него на општепризнатим принципима владавине међународног права и Повеље Уједињених нација.
Председник Русије је нагласио да подржава прикључивање Белорусије Шангајској организацији за сарадњу, оценивши да је та земља стратешки партнер и најближи савезник Русије. Он је, такође, подржао и потписивање меморандума којим Иран добија статус земље-партнера у дијалогу ШОС-а.
Након састанка у ужем формату, лидери чланица су се поново окупили ради седнице у проширеном формату. Резултат самита је и Самаркандска повеља у којој су утврђени ставови земаља учесница о најважнијим регионалним и глобалним питањима.
Путин у свом распореду има билатералне састанке са премијером Индије Нарендром Модијем, турским председником Реџепом Ердоганом, као и председником Азербејџана Илхамом Алијевом. Очекује се да ће се радна посета руског председника завршити разговором са новинарима.
Руски председник се јуче на маргинама самита састао с председником Ирана Ибрахимом Раисијем, председником Киргизије Садиром Жапаровом, председником Туркменистана Сердаром Бедимухамедовом, као и с пакистанским премијером Шахбазом Шарифом и председником Кине Си Ђинпингом. Такође је разговарао с председником Узбекистана Шавкатом Мирзијојевом и уручио му орден Александра Невског. Била је потписана и Декларација о свеобухватној стратешкој сарадњи Русије и Узбекистана.
Самит ШОС одржава се у Самарканду у Узбекистану 15. и 16. септембра.
Како се очекује, лидери организације разговараће о широком спектру питања – јачању потенцијала организације у области безбедности и стабилности, јачању економских веза, развоју саобраћајне повезаности, јачању културне и хуманитарне димензије ШОС.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:20 16.09.2022
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Путин: Задали смо пар осетних удараца – и то је само упозорење
16:56 16.09.2022
Председник Русије Владимир Путин разговара са председником Азербејџана Илхамом Алијевим на маргинама ШОС-а.
Последњи догађаји су показали да ни Јерменија ни Азербејџан не желе ескалацију великих размера, изјавио је Алијев на састанку.
Како је истакао Путин, кооринисаним напорима спречена је ескалација између Бакуа и Јеревена, али ситуација је и даље напета.
16:50 16.09.2022
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Путин и Ердоган: Четвртина руског гаса која стиже у Турску биће плаћана у рубљима
15:43 16.09.2022
Почео састанак руског председника Владимира Путина и турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу у Самарканду.
Очекује се да теме разговора буду: ситуација у Украјини, реализација прехрамбеног споразума о украјинском житу, координација напора за осигурање мира и стабилности у Сирији и Закавказју.
15:32 16.09.2022
Владимир Путин и Нарендра Моди - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Путин на састанку са Модијем: Русија жели да заврши конфликт у Украјини, али Кијев одбија преговоре
14:02 16.09.2022
Лидери ШОС-а: Једностране санкције погоршавају светску прехрамбену кризу
Једностране ограничавајуће мере, укључујући прехрамбену област, погоршавају светску прехрамбену кризу, наведено је у заједничком саопштењу лидера Шангајске организације за сарадњу по завршетку самита ШОС-а у Самарканду.
„Сматрамо да се свет данас суочава с озбиљним претњама у сфери прехрамбене безбедности. Фактори као што су климатске промене, пандемија ковида 19 и регионални проблеми ударају по глобалним ланцима производње и испорука хране. Једностране ограничавајуће мере погоршавају светску прехрамбену кризу“, наведено је у саопштењу које је објављено на сајту Кремља.
13:54 16.09.2022
Лидери ШОС-а усвојили Комплексни план дејстава од 2023. до 2027.
Лидери земаља Шангајске организације за сарадњу (ШОС) усвојили су Комплексни план дејстава за период од 2023. до 2027. године. Реч је о плану за реализацију одредби Споразума о дугорочним добросуседским односима, пријатељству и сарадњи држава-чланица ШОС-а, саопштила је прес служба Кремља.
Документом су предвиђени усаглашени кораци за даље продубљивање сарадње у сферама политике и безбедности, трговине и економије, културе и хуманитарних веза.
12:24 16.09.2022
Владимир Путин и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
СВЕТ
ШОС позива на јачање сарадње у области одбране и безбедности
11:38 16.09.2022
Неопходно је да се ШОС супротставља спољном мешању у унутрашње послове земаља-чланица организације, изјавио је генерални секретар Шангајске организације за сарадњу Чан Мин на самиту ШОС-а.
„Суочени с утицајем епохалних промена, ситуацијом у свету и пандемијом, све више смо уверени да је неопходно учврстити јединство, сарадњу. Када је реч о политичкој делатности, важно је јачати сарадњу, продубљивати међусобно поверење, одлучно се супротстављати спољном мешању, доприносити процесу повећања броја земаља које улазе у састав организације“, нагласио је Чан Мин.
11:20 16.09.2022
Лукашенко: ШОС се бори против једнополарног света
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је на самиту ШОС-а да се чланице
те организације супротстављају покушајима успостављања једнополарног света.
„Изузетно је важно то што ШОС уједињује државе-истомишљенице, које се ослањају на принципе полицентричног модела света и које се одлучно супротстављају покушајима појединих земаља и блокова да сачувају једнополарни свет“, рекао је Лукашенко.
Он је нагласио да Шангајска организација за сарадњу омогућава реалну основу за равноправан дијалог, заснован на међусобном поштовању.
„У условима кардиналних промена у глобалном светском поретку и санкционих ратова које је покренуо Запад, овде се стварају цивилизовани приступи решавању актуелних међународних и регионалних питања. Уверени смо да су шангајски дух и свестрана сарадња способни да постану чврста основа за нову архитектуру света“, рекао је Лукашенко.
11:11 16.09.2022
Председник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг на састанку у Самарканду - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Започета процедура пријема Белорусије у ШОС, Иран потписује меморандум о партнерству
11:11 16.09.2022
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
СВЕТ
Си Ђинпинг позвао чланице ШОС-а да се заједно боре против „обојених револуција“
11:07 16.09.2022
Русија поздравља укидање санкција за руско ђубриво, али оно није само за Европу
Русија поздравља одлуку о укидању санкција за извоз руског ђубрива, али испоставља се да њега могу да добију само земље Европе, а не и најсиромашније државе, рекао је Путин.
„Упечатљив пример тог егоизма јесте одлука Европске комисије о укидању санкција за руско ђубриво. Знамо колико је ђубриво важно за решавање прехрамбеног проблема. Саму одлуку о укидању санкција, наравно, поздрављамо. Ипак, испоставља се да су те санкције, у складу с објашњењем Европске комисије од 10. септембра ове године, укинуте само за земље-чланице Европске уније. Испоставља се да само они могу да добију наше ђубриво. А шта је са земљама у развоју, с најсиромашнијим земљама света?“, рекао је Путин.
11:03 16.09.2022
Путин предложио оснивање асоцијације спортских организација у оквиру ШОС-а
Председник Русије је учесницима самита лидера земаља ШОС-а предложио да размисле и о оснивању спортске асоцијације.
„Важно је и даље продубљивати сарадњу у оквирима ШОС-а у културно-хуманитарној сфери. Нови корак напред на том путу биће данашње потписивање споразума и меморандума у сфери туризма и музеологије. Велике су и могућности у активирању спортске сарадње, уз перспективу одржавања великих спортских догађаја под покровитељством ШОС-а. Било би добро размислити о оснивању асоцијације спортских организација при ШОС-у“, рекао је Путин.
10:59 16.09.2022
ШОС је ванблоковског карактера, отворен за сарадњу са целим светом
Шангајска организација за сарадњу је отворена за сарадњу са целим светом, она има ванблоковски карактер, нагласио је Путин.
„Наша организација има ванблоковски карактер, ми сарађујемо у решавању енергетских и прехрамбених проблема у свету, како је већ речено, проблема који настају услед системских грешака у водећим економијама света у сфери финансија и енергетике“, рекао је Путин.
10:56 16.09.2022
Путин: Белорусија стратешки партнер и најближи савезник Русије
Русија подржава ступање Белорусије у ШОС, изјавио је Владимир Путин.
„Такође подржавамо одлуку о пријему Републике Белорусије међу чланице ШОС-а која је поднета на потврду савету шефова држава. Белорусија је стратешки партнер и најближи савезник Русије. То ће несумњиво омогућити јачање могућности уједињења у политици, економији, у сфери безбедности и у хуманитарним областима“, рекао је Путин.
10:53 16.09.2022
Руски председник је, такође, рекао да удео новчаних трансакција у националним валутама међу земљама-чланицама ШОС-а расте.
10:52 16.09.2022
Путин: Трансформације у светској политици и економији су неповратне
У светској политици и економији се уочавају фундаменталне трансформације, које имају неповратни карактер, рекао је Путин.
Према његовим речима, све се јасније испољава растућа улога нових центара моћи, који међусобно сарађују не на основу некаквих правила наметнутих споља, која нико није видео, него на општепризнатим принципима владавине међународног права и Повеље Уједињених нација, заштите равноправне и недељиве безбедности, поштовања суверенитета, националних вредности и узајамних интереса.
10:49 16.09.2022
Иран игра важну улогу у евроазијском региону и у целом свету
Русија се залаже за то да Иран што пре ступи у ШОС, јер ће то позитивно утицарти на рад организације, рекао је Путин.
„Русија се, дефинитивно, залаже за то да што пре буде завршен процес ступања Исламске Републике Иран у ШОС, а на то су и усмерени документи који ће данас бити потписани, меморандум. Уверени смо да ће пуноправно учешће Ирана позитивно утицати на рад организације, пошто та земља игра важну улогу у евроазијском региону и у свету у целини“, истакао је Путин.
10:46 16.09.2022
Путин: Надам се да ће Запад одустати од протекционизма и санкција
Председник Русије Владимир Путин је рекао да се нада да ће Запад одустати од политике протекционизма и санкција.
„У нашој политици нема никаквог егоизма и надамо се да ће и други учесници у економској сарадњи градити политику на истим принципима, да ће прекинурти да користе инструменте протекционизма, нелегалних санкција и економског егоизма, зарад својих циљева“, рекао је Путин на заседању Савета шефова држава-чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у проширеном саставу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала