Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија у тамном вилајету, шта год да уради, могла би се кајати /видео/

© Sputnik / Лола Ђорђевић Косово је срце Србије
Косово је срце Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Србија се налази у некој врсти тамног вилајета. Запад по сваку цену жели да до краја године реши проблем Косова и Метохије, који није могао да реши претходне две деценије.
Овако најезду страних изасланика за Балкан види бивши дописник из Немачке Мирослав Стојановић. Он подсећа да је канцеларка Ангела Меркел отишла с функције тако што је ипак као реалполитичар признала да уместо признања, Београд и Приштина треба да разговарају о нормализацији односа.
„Треба међутим одвојити нормализацију од статуса. Нормализација је добра, јер омогућава да се многе ствари реше. Ипак, Западу се сада жури, јер руском председнику желе да избију ту карту из руке. Они не желе да он помиње Косово као модел решавања питања у Донбасу, мада сматрам да није само то иако је у суштини данас русофобија добила неслућене размере и претвара се у хистерију незамисливу чак и за доба хладног рата када смо имали тенкове са обе стране. Тада се није улазило у бојкот и искључивост на хуманом плану“, сматра Стојановић.

Тешко остварив модел две Немачке

У садашњим геополитичким приликама мора да се призна да се Србија налази у тешкој ситуацији и ма шта год њено руководство урадило, може да се каје. Он каже да није од људи који би нашем руководству препоручивао шта треба да уради али наглашава да верује да ће оно чврсто остати при ставу да неће признати независност самопроглашеног Косова.
„Надам се да више неће бити ни попуштања у наметнутој ситуацији ‘штапа и шаргарепе’ у којој нам је штап много ближи. Ми јесмо економски везани за ЕУ али се драма и тамо отвара на свим фронтовима и то не само енергетска, већ се појавила и инфлација“, сматра он.
На питање колико је реална могућност постизања консензуса о моделу две Немачке, овај бивши дописник листа „Политика“ из те земље прво подсећа да се та формула сводила на чињеницу да Источна и Западна Немачка једна другу никада званично нису признале али је то било друго време и један народ.
„Обе су имале право вета у УН и ушле су у међународне организације. У нашем случаји би то значило да Београд заобилазним путем званично не призна независност такозване државе Косово али да не спречава пут у важне организације. Међутим, без сагласности Београда то је тешко остварити а поготову што су то и уска врата — још увек постоји расположење две велике силе, Русије и Кине да ставе вето“.

Емисари из ЕУ представљају десант на Србију

Последњи емисари из Европске уније, каже наш саговорник, представљају политички десант на Србију. Немачка их има чак три, а последњи је био Мануел Сарацин који представља „очи и уши“ министарке спољних послова Аналене Бербок али су од њега битнији спољнополитички саветници који су донели нови модел решавања проблема Косова.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЈенс Плетнер, Емануел Бон, Александар Вучић, Мирослав Лајчак
Јенс Плетнер, Емануел Бон, Александар Вучић, Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Јенс Плетнер, Емануел Бон, Александар Вучић, Мирослав Лајчак
„Због тога је Скупштина посвећена Космету била важна, јер је одржана у тренутку када су на Западу решени да заврше питање КиМ до почетка наредне године“.

Европа највећи губитник нове политичке сцене

Без претеривања, наглашава Стојановић, живимо у драматичном времену, јер се никада овако ствари нису згушњавале у нешто што би могло да доведе до експлозије. Ми смо, додаје он, на граници нечег новог — оно што је до сада важило у свету, очигледно је да више неће моћи.
„Питање је како ће се на тој великој шаховској глобалној карти сложити ти нови односи али доминација једне велесиле која се од Хладног рата понашала веома бахато више не постоји. Сада се рађању нови центри моћи и можемо да очекујемо да ће Европа бити највећи губитник и у политичком и у економском смислу, јер је кренула на Русију са нечим што јој се вратило као бумеранг“, каже Стојановић.
Застава Нема предаје на скупу подршке Русији у Београду - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
СРБИЈА
Извађен „из туршије“ Западни план којим би се Србији дефинитивно отело Косово
Емануел Макрон и Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
СРБИЈА
Албански медији: Детаљи плана Макрона и Шолца за Космет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала