- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Европа не трпи неуспех – топи се предност Србије

© Фото: ФК Црвена звездаМарко Гобељић
Марко Гобељић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Два пораза Црвене звезде и два ремија Партизана на европској сцени условили су да предност Србије на листи УЕФА коефицијената почне да се топи. Чињеница је да Европа не трпи неуспех и да нам је због тога угрожена 11. позиција на поменутој листи националних коефицијената што доноси бројне бенефите у наредним сезонама.
Ипак, оно што је сигурно јесте да ће Србија наредне године имати два учесника у Лиги шампиона, од којих ће првак директно у елитно такмичење, а други кроз квалификације, то гарантује 11. позиција, коју бисмо лако могли у наредним месецима да испустимо.
Њен потенцијални губитак неће се односити на број српских клубова у Европи наредне сезоне, где имамо пет места, већ у сезонама које долазе касније.
Иако се можда очекивало да би вечити ривали кроз 12 утакмица групне фазе Лиге Европе, односно Лиге конференција могли да остваре солидан резултат, као што је то био случај прошле сезоне, након жреба УЕФА било је јасно да ђе то бити ђаволски тежак посао.
То се тренутно показало и у пракси јер је Црвена звезда у уводна два кола другог по јачини европског такмичења забележила два пораза и није додала било какве бодове на листи УЕФА коефицијената.
© Miroslav TodorovicФусени Дијабате
Фусени Дијабате - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Фусени Дијабате
С друге стране, Партизан је уписао два ремија - против екипе Словацко из Чешке (3:3) и против Нице (1:1), па смо од максималних осом бодова за коефицијенте освојили само два.
Због тога се дошло у ситуацију да се предност топи као сладоле на сунцу...
Норвежани, Швајцарци и Чеси, наши директни конкуренти бележе боље резултате од Звезде и Партизана.
За врат нам дишу Норвежани који имају 1.600 бодова заостатка, Чеси каскају за 1.800 бодова, а Швајцарци су на раздаљини од 1.950 бодова.
Чињеница је да нико не може да нас престигне у наредном колу, али би у наредна два то могло да се догоди.
Норвежани би са три победе и ремијем, у случају да освоје седам бодова могли да нас престигну. Наравно, под условом да Звезда и Партизан не освоје ни бод, а следе им двомечи са Ференцварошом и Келном.
© Фото : UEFA/PrintscreenУЕФА коефицијенти
УЕФА коефицијенти - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
УЕФА коефицијенти
Бодо Глимт који је савладао Цирих 2:1 у другом колу Лиге Европе, игра 3. и 4. коло против Арсенала и тешко да се ту очекују бодови, али је проблем што Молде има на папиру лак задатак у виду двомеча са Шамроком.
Чеси имају три рпедставника у Европи, али Плзењ тешко да може против бодова у двомечу са Бајерно, док Словацко које је последњепласирани тим у Партизановој групи игра две утакмице са Келном, који је први на табели. Србији би рачуне могла да помрси Славија која игра против Клужа и ту би Чеси могли до бодова.
Србија би до половине октобра могла да задржи 11. позицију која ужива бројне бенефите, али је најважније од свега да нам 15. место није угрожено. Руси су суспендовани, а Данци упркос добрим резултатима на евросцени деле сваки учинак са пет, ту су и Украјинци који споро напредују.
Последице губитка 11. позиције могле би да се у сезони 2024/25, а оно што је загарантовано и што је најважније, јесте да ће Србија наредне сезоне имати пет учесника у Европи, а први пут у историји, потенцијално два клуба у Лиги шампиона.
Станислав Черчесов - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
СПОРТ
Рус открио тајну успеха за мук у Кнежевини
Рикардо Гомеш, Партизан - Колубара - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
СПОРТ
„Парни ваљак“ је покренут, а Петрић поручује: Погодиће следећи пут!
Милан Борјан - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
СПОРТ
Звезда наставља да посрће у Европи, а капитен упозорава: Није, добро...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала