Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови план Запада за Косово толико је увредљив за Србију да је мађионичарским триком - нестао

CC0 / Pixabay / Тајни документ
Тајни документ - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Нон пејпер кога час видиш час не видиш за Србију је изразито увредљиве садржине. Негирање постојања овог папира игра је жмурке са Србијом. Иако је западна дипломатија била склона разним триковима који су резултат богатог искуства стеченог колонијалним војевањем, ово је ипак играрија вишег реда.
Овако негирање ЕУ да је председнику Србије дала на увид нон пејпер везан за нови, немачко-француски предлог решења косовског питања, што је збунило не само домаћу већ и светску јавност, коментарише Владислав Јовановић, некадашњи шеф југословенске дипломатије .

Невидљива дипломатија

Док портпарол Европске комисије Петер Стано тврди да ЕУ није имала увид у поменути документ, Александар Вучић одговара: Значи читао сам непостојећи папир.
Дипломатске смицалице нису ствар новијег датума, каже наш саговорник, али је избор трикова очито постао већи.
„Западне силе су од тренутка доношења одлуке да заједничку Југославију пребришу са политичке мапе Европе и света, деловале врло имагинативно, комбинујући директан језик и индиректне потезе којима су већ готова решења представљали као нове предлоге. Такозвана невидљива страна њихове дипломатије, нарочито у разговорима и преговорима, увек је присутна само што често није уочљива на време, па када почну да делују резултати остаје констатација да смо једноставно насукани на нешто што није било видљиво“.

Хтели да нам продају песак за брашно

Они, каже наш саговорник, могу да понуде неки папир на увид и друга страна може да баци поглед и одбије да га прими. То се дешава у пракси.
„Милошевић је одбио да прими од Венс Овена предлог тзв Тројке амбасадора у вези са Републиком Српском Крајином када су изнели предлог да она остане као нека врста аутономне регије у Хрватској. Он је погледао и рекао да не прима“.
Иако ове дипломатске игре нису новијег датума, негирање да је папир постојао као што сада имамо случај представља, оцењује Јовановић, играрију вишег степена. Несумњиво да иза оваквог потеза стоји процена да њихов план није могуће лако реализовати.
„Папир, бар у форми у којој су га неформално представили у јавности, скоро је па директно увредљив за српску страну. Другим речима, они су се понели према нама као наивцима којима може да се прода песак за брашно, и које је лако завести на погрешан пут “.

Да Косово не буде преседан

Садржај предлога је у тој мери био неприхватљив да је очигледно процењено да је боље да се праве као да тог папира није ни било, припремајући вероватно нови папир чија садржина ће се мало разликовати од претходних.
Циљ је, напомиње Јовановић, натерати Србију да се одрекне дела своје националне територије ради политичких потреба западних сила како Косово више не би било преседан на који други могу да се позивају.
„Очигледно да у околностима сукоба у Украјини, где Русију, позивајући се на међународно право, приказују у најнегативнијем светлу, питање самопроглашене Републике Косово буди нелагоду. У овом тренутку они желе да се ослободе тог терета, свесни да су управо они пре 22 године драстично погазили међународно право. Управо на тој чињеници је председник Србије инсистирао у свом говору на Генералној Скупштини УН указујући да је то био први негативан корак Запада према земљи која их ни на који начин није угрозила“.

Извештај стигао, пацијент мртав

Повући документ за који постоји процена да неће бити довољно изгледан да успе, једна једна категорија, али негирати његово постојање, каже Јовановић, некоректан је потез.
Аналогија је много, а Јовановић издваја 1992. када су санкције Србији и Црној Гори уведене на преваран начин. Тада је, каже, од генералног секретара УН затражено да надгледа или обавести Савет безбедности о томе да ли су Србија и Хрватска поступиле по налогу да повуку своје војне снаге из БиХ.
„Извештај је говорио да је Србија пре истека рока повукла све јединице и јединице ЈНА из БиХ док Хрватска није почела да повлачи своје. Тај извештај који је требало да стигне на сто чланова Савета безбедности као основа за доношење одлуке био је негде задржан тако је СБ донео одлуку на основу „рекла казала“ писања западних медија. Када је одлука донета, испливао је и извештај, али пацијент је већ био мртав“.

Лажни предлози и тајни договори

Дипломатија јесте вештина да се постигне циљ, али, указује наш саговорник, не увек и чедна.
„Било је ситуација када су лажни предлози слати у току међународних преговора са циљем да се друга страна заведе или извуче погрешан закључак, док су се ствари решавале за столом на којем се наплаћују дивиденде због лажних телеграма“, закључује наш саговорник.
СРБИЈА
„Значи, читао сам непостојећи папир“: Вучић о европском негирању објављеног плана за тзв. Косово
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
СРБИЈА
Приштина послала нон-пејпер европским државама – у десет тачака
Документи - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
СРБИЈА
Испливала два плана против Србије – шта се крије иза сцене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала