- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Спутњик у Донбасу: Немачки посматрач на референдуму - написаћу књигу о сукобу у Донбасу

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПлакат са информацијама о референдуму у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области
Плакат са информацијама о референдуму у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Немачки новинар и писац Патрик Ваб, који се налази у ДНР као посматрач на референдуму, рекао је дописнику Спутњика да намерава да следеће године објави књигу о сукобу у Украјини у којој ће немачкој публици објаснити ставове свих страна.
„Прошле године сам посетио пријатеље у западном делу Украјине и открио да се реалност живота у различитим деловима Украјине веома разликује од онога што немачки медији говоре и управо из тог разлога сам имао идеју да напишем књигу. Разлог зашто сам ове године дошао у источну Украјину је зато што сам научио из свог новинарског образовања да морамо да се придржавамо принципа ‘altera pars’, што на латинском значи: ‘морате чути супротну страну’“, рекао је Ваб.
Он је позвао све стране да се придржавају овог принципа у извештавању о актуелним дешавањима.
Посматрач је рекао да не очекује проблеме по повратку у Немачку због рада на референдуму. Међутим, предвиђа широку расправу међу онима који још не знају шта значи демократија.
Референдум у ДНР о уједињењу с Русијом - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Подкаст
Референдуми после којих ништа неће бити исто | Свет са Спутњиком

Француски посматрач: Гласање по међународним нормама

Француски посматрач на референдуму Емануел Марк Андре Лероа, назвао је гласање које је посматрао у канцеларији ДНР у Москви у складу са међународним стандардима.
„Ја сам стручњак и представник Француске и могу да кажем да сам видео изборне процесе у различитим земљама и избори се спроводе у складу са свим нормама међународног права, све је у складу са протоколом, све иде добро“, рекао је Лероа.
Његов колега, посматрач из Централноафричке Републике, Лоик Моламбо-Саомби, у интервјуу са представницима амбасаде напоменуо је да му је важно да буде овде, јер он, као представник Африке, добро схвата шта је жеља за слободом и независношћу.
„Схватамо како се осећају људи из Доњецке и Луганске Народне Републике, као и из Херсонске и Запорошке области“, рекао је Моламбо-Саомби.
Референдуми о присаједињењу Русији одржавају се у Доњецкој и Луганској народној републици, Херсонској и Запорошкој области Украјине. Сједињене Америчке Државе, заједно са својим савезницима, одбијају да признају њихов легитимитет и прете Русији санкцијама ако ове земље буду припојене.
Референдум о уласку у састав Русије почео је 23. септембра. Гласање ће трајати пет дана, до 27. септембра, а резултати ће бити објављени 28. септембра.
Гласање на референдуму о присаједињењу Русији у Запорошкој области  - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Специјална операција у Украјини
Посматрач из Јужноафричке Републике: Кијевски режим као политика апартхејда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала