- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен: Не можемо да потврдимо саботажу на „Северном току“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе тренутно не могу да потврде да се на гасоводу „Северни ток“ десила „саботажа“ и сматрају да цурење неће значајно утицати на енергетску стабилност Европе, изјавио је генерални секретар САД Ентони Блинкен.
„Истражују се узроци цурења. Првобитна саопштења указују да је цурење настало након напада или неке врсте саботаже, али то је прелиминарна информација и за сада је нисмо потврдили“, рекао је Блинкен.
Он је додао, да у случају да информација буде потврђена, то неће бити ни у чијем интересу и да сматра, да цурење неће имати значајан утицај на енергетску стабилност Европе.
Раније је саопштено да је поморска управа Шведске издала упозорење на два цурења гаса из руског гасовода „Северни ток“ у шведским и данским водама.
Немачка и Данска не искључују могућност да је до цурења на „Северном току 1“ и „Северном току 2“ дошло због диверзије.

Цурење гасовода

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је у понедељак саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Данска поморска управа у понедељак је саопштила да је у близини острва Борнхолм такође дошло до цурења гаса, које „може бити опасно за пловидбу“. Данска агенција за енергетику саопштила је да је до цурења дошло на једном од два крака „Северног тока 2“ у данској области југоисточно од Дуеодеа (који се налази на острву Борнхолм).
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Изградња гасовода Северни ток 2, немачка лука Мукран - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
РУСИЈА
У подручју цурења гаса из "Северног тока" одјекнуле су снажне подводне експлозије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала