- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Саботажа против руских гасовода – међународни тероризам

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Саботажа без преседана против гасовода „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ била је у суштини акт међународног тероризма, изјавио је руски председник Владимир Путин током телефонског разговора са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом.
„Председник Русије дао је принципијелну оцену невиђене саботаже, заправо акта међународног тероризма против гасовода 'Северни ток 1' и 'Северни ток 2'. Истакнуто је да Русија износи то питање на хитну расправу у Савет безбедности УН“, саопштила је прес-служба Кремља.

Инцидент на гасоводима

У понедељак су се истовремено догодили инциденти на два руска извозна гасовода у Европу. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривена су два цурења гаса на „Северном току“ и једно на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу.
Руска страна званично је затражила информације од Данске о ванредној ситуацији на „Северном току“ чим се сазнало за инцидент. Данске власти су обавестиле Русију о експлозијама на месту цурења гаса. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, известио је да је ванредна ситуација на гасоводима невиђена и да је немогуће проценити време поправке.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
СВЕТ
Ко ће бити на добитку због хаварије на Северном току
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала