- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патрушев: Експлозије на гасоводима „Северни ток“ иду у прилог пре свега САД

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе имају највећу корист од експлозија на гасоводима „Северни ток“и„Северни ток 2“, рекао је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

„Запад је буквално од првог момента после објаве о експлозијама на гасоводима ‘Северни ток’ и ‘Северни ток 2’ покренуо активну кампању потраге за кривцима. Ипак, очигледно је да највећу корист, пре свега економску, од тога има Америка“, рекао је Патрушев на састанку шефова специјалних служби држава ЗНД.

Он је подсетио да се слична ствар догодила и у случају експлозије подводног цевовода у луци Пуерто-Сандино у Никарагви октобра 1983. године.
Неопходно је предузети координисане напоре да би се раскринкали налогодавци и извршиоци тог злочина, рекао је Патрушев.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин рекао је јуче да је саботажа без преседана против гасовода „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ била је у суштини акт међународног тероризма.
У понедељак су се истовремено догодили инциденти на два руска извозна гасовода у Европу. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривена су два цурења гаса на „Северном току“ и једно на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу.
Руска страна званично је затражила информације од Данске о ванредној ситуацији на „Северном току“ чим се сазнало за инцидент. Данске власти су обавестиле Русију о експлозијама на месту цурења гаса. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, известио је да је ванредна ситуација на гасоводима невиђена и да је немогуће проценити време поправке.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.

Актуелна геополитичка ситуација у свету непредвидива

Патрушев је рекао и да је актуелна геополитичка ситуација у свету непредвидива, а главни разлог томе је намера САД и њихових савезника да очувају своју доминацију.

„Осамнаести сусрет руководилаца органа безбедности и обавештајних служби држава ЗНД одвија се у условима драстичног раста међународне нестабилности и непредвидљивости даљег развоја ситуације. Главни разлог томе је тежња САД и њихових савезника да очувају своју доминацију у свету“, рекао је он.

Он је додао да могућности Америке да одржава своју хегемонију постају све више ограничене, али да Вашингтон активно покушава да дестабилизује ситуацију у различитим земљама.
„У таквим условима америчке власти полазе од тога да свака акција у циљу јачања сопственог утицаја мора да се одвија без великог преусмеравања ресурса и да доноси и политичке и економске користи. То се односи и на организације обојених револуција с циљем свргавања непожељних режима“, рекао је он.
Запад је, како је рекао, нанео Русији снажан ударац, с циљем политичке и економске изолације земље, али без обзира на то све је очигледнија бесперспективност таквих корака који се као бумеранг враћају западним државама.
Данас је јасно да нико неће успети да остане по страни и због тога је проблеме међународне безбедности могуће решавати само заједнички, истакао је Патрушев.
Према речима Патрушева, основни циљ Англосаксонаца јесте да осигурају стратешку и економску премоћ у односу на друге. Таква политика наноси штету не само земљама у развоју него и савезницима Вашингтона и Лондона, а највећа жртва санкција је ЕУ, закључио је он.
О томе ко је извршио диверзију на руским гасоводима у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала