- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у Донбасу - Sputnik Србија

УЖИВО Бивши посланик Раде: НАТО планира да уведе контингент из Пољске у западну Украјину

Пратите нас
Специјална операција руске војске ушла је у 219. дан. Председник Русије Владимир Путин данас потписује споразуме о уласку четири нове територије у састав Русије. Он је претходно признао независност Херсонске и Запорошке области. У украјинском нападу на аутоколону код Запорошке области погинуле 23 особе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:23 30.09.2022
Амбасада Русије у Великој Британији назвала је нечувеном реакцију Лондона и западних земаља на присаједињење ЛНР, ДНР, Херсонске и Запорошке области Русији.
Поздрављамо присаједињење ових региона на основу слободних и демократских процеса и међународног права. Нечувене реакције у Великој Британији и другим западним престоницама на данашње догађаје доказ су да игноришу реалност на терену и желе да ускрате локалном становништву права на слободан и свестан избор своје будућности“, наводи се у коментару амбасаде.
Дипломатска мисија је додала да су референдуми одржани у овим регионима засновани на фундаменталном принципу самоопредељења садржаним у Повељи УН и хелсиншком Завршном акту, и представљају директан резултат злочина, дискриминације и репресије кијевског режима против руског говорног становништва у последњих осам година.
„Русија неће оклевати да употреби сва средства која су јој на располагању да обезбеди заштиту целе своје територије. Јавне изјаве председника Владимира Путина о овом питању у потпуности су у складу са тренутном војном доктрином у којој су јасно прописане опције и инструменти за обуздавање спољне агресије“, истакла је амбасада.
Раније је британски министар спољних послова Џејмс Клеверли саопштио да је позвао руског амбасадора Андреја Келина како би му уручио протест због присаједињења нових региона Русији.
18:45 30.09.2022
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
РУСИЈА
Захарова: Украјина је изабрала пут на „НАТО сметлиште“
18:05 30.09.2022
Канада је увела санкције шефовима администрација Запорошке и Херсонске области, наводи се у саопштењу на сајту канадске владе.
Напомиње се да су на списку санкција председник владе Херсонске области Сергеј Јелисејев, његов заменик Владимир Беспалов, шеф владе Запорошке области Антон Кољцов и низ других званичника.
18:01 30.09.2022
17:45 30.09.2022
Савезничке снаге зауставиле су украјинску војску код Красног Лимана у ДНР
Дописници Спутњика обишли су линију фронта код Красног Лимана и потврђују да је село Торско под пуном контролом савезничких снага ДНР и Русије.
По речима саговорника са фронта, украјинска команда је поставила задатак да заузме Красни Лиман до 30. септембра како би засенили улазак нових региона у састав Русије.
Међутим, захваљујући херојским напорима руске војске ти планови су осујећени. Браниоци су успели да зауставе Оружане снаге Украјине северно од села Торско.
Оружане снаге Украјине још увек нису успеле да пресеку пут за снабдевање. Ту руту редовно гранатирају, али је могуће њоме проћи великом брзином.
Савезничке снаге пребацују појачање у подручје Красног Лимана.
17:37 30.09.2022
Сједињене Америчке Државе увеле су санкције Савету Федерације Русије, саопштило је Министарство финансија САД.
Санкције против горњег дома руског парламента уведене су због тога што он представља „политичку јединицу, агенцију или инструмент руске владе“, наводи се у саопштењу.
Осим тога, под санкције су потпали и посланици Државне думе Русије против којих раније нису уведене рестриктивне мере.
16:56 30.09.2022
Планира се увођење обученог контингента снага НАТО-а у Пољској на територију западне Украјине, саопштио је бивши посланик Врховне раде Украјине Иља Кива.
„Након датог саопштења о захтеву Украјине за улазак у НАТО по убрзаној процедури, планирано је да се претходно обучен и ојачан контингент снага НАТО-а у Пољској уведе на територију западне Украјине као одговор на одлуку Кремља о присаједињењу нових територија“, написао је Кива на свом Телеграму.
16:38 30.09.2022
Велика Британија проширила је листу санкција и у њу укључила председницу руске Централне банке Елвиру Набиулину, наводи се у саопштењу објављеном на сајту британске владе.
16:22 30.09.2022
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
РУСИЈА
Лавров: Надам се да ће озбиљни политичари у свету прочитати Путинов говор од „А“ до „Ш“
16:10 30.09.2022
Сједињене Америчке Државе су увеле нови пакет санкција против Русије, у њему су на десетине физичких и правних лица, саопштило је Министарство финансија САД.
На списку санкција су супруга и ћерке министра одбране Русије Сергеја Шојгуа.
16:04 30.09.2022
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
РУСИЈА
Европа позива на осуду референдума: Никада нећемо признати присаједињење нових субјеката Русији
16:03 30.09.2022
Заставе НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Специјална операција у Украјини
Зеленски: Украјина подноси захтев за чланство у НАТО-у, нећемо преговарати са Путином
16:03 30.09.2022
Кадиров: Очекујем да ће Русија ускоро ослободити преостале територије
Лидер Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да верује да ће Русија у најближој будућности успети коначно да ослободи Доњецку Народну Републику и подручја Херсонске и Запорошке области.
„То ће бити наша територија“, рекао је Кадиров након церемоније у Кремљу, на којој су потписани споразуми о уједињењу ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области с Русијом.
15:53 30.09.2022
ЕУ страхује: Ова зима ће бити тешка, а следећа још тежа
Европска комесарка за енергетику Кадри Симсон и ресорни министри земаља Европске уније страхују да ће предстојећа зима бити тешка, а да ће следећа бити још тежа.
„За столом су министри изразили забринутост, као и ја, да ће ова зима бити тешка за нас, а да ће следећа бити још тежа“, рекла је европска комесарка новинарима након ванредног самита министара енергетике земаља ЕУ.
15:49 30.09.2022
Украјинска војска гранатирала Доњецк
Украјинска војска је у 16.15 (по московском времену), после потписивања споразума о пријему Доњецке Народне Републике у састав Русије, гранатирала Кировски рејон Доњецка, испаливши три пројектила калибра 152 милиметра, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
15:44 30.09.2022
Житељи Луганске Народне Републике су овацијама дочекали саопштење о уласку тог региона у састав Русије, преноси дописник Спутњика.
Раније у петак житељи ЛНР окупили су се у центру Луганска да би прославили уједињење с Русијом. Они су гледали директан пренос обраћања председника Русије Владимира Путина, скандирајући: „Русија, Русија!“
15:41 30.09.2022
Администрација САД намерава да у петак уведе нови пакет санкција против Русије као одговор на уједињење четири нове територије с Руском Федерацијом, преноси телевизијски канал Ен-Би-Си позивајући се на Белу кућу.
„Администрација председника Џозефа Бајдена ће, како се очекује, одговорити на покушај Русије да припоји делове источне Украјине, објављивањем нових економских ограничења, односно санкција“, рекао је неименовани представник америчке администрације телевизијском каналу.
15:39 30.09.2022
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
РУСИЈА
Историјско обраћање Путина: Западу није потребна Русија, али је потребна нама /видео/
13:06 30.09.2022
Први резервисти, мобилисани у склопу делимичне мобилизације коју је прогласио руски председник Владимир Путин, стигли су у ДНР у зону специјалне војне операције, саопштила је Народна милиција.
Они сада пролазе интензивну борбену обуку на полигонима.
Грађани су их дочекали са одушевљењем.
13:05 30.09.2022
Земље-чланице ЕУ постигле су прелиминарни договор о осмом пакету санкција против Русије. Коначна одлука се очекује наредне недеље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала