- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем Тор-М2 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Берлин предао Кијеву ПВО систем ИРИС; У Херсонској области сузбијени покушаји контраофанзиве

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 230. дан. Украјински медији јављају да од јутрос ваздушна опасност поново важи широм Украјине, експлозије одјекују у Одеској, Виницкој и Ровенској области, Кривом Рогу, Кијеву, Лавову, Тернопољу и другим градовима. Русија упозорила САД на опасност од неконтролисане ескалације ситуације.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:30 11.10.2022
У центру Кијева срушен споменик Пушкину.
Како пишу украјински медији, демонтажа споменика посвећена је припаднику Оружаних снага Украјине са позивним „Бук“ који је ликвидиран у мају 2022. године.
20:53 11.10.2022
Министарства спољних послова Алжира, Бахреина, Египта, Јордана, Ирака, Саудијске Арабије, Судана, Либана, УАЕ, Омана и Палестине позивају своје грађане да што је пре могуће напусте територију Украјине због могућег погоршања ситуације у овој земљи.
19:21 11.10.2022
19:03 11.10.2022
Први системи ПВО „Насамс“ биће испоручени Украјини „у најскорије време“, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби.
„Усрдно радимо на томе да им испоручимо прва два система 'Насамс'. Сматрамо да смо на путу да их предамо у најскорије време“, рекао је Кирби, не наводећи тачан датум.
Такође је додао да САД настављају да разговарају са Кијевом о могућности испорука „додатних средстава ПВО“ Украјини.
18:57 11.10.2022
До прекида у снабдевању струјом дошло је у Хмељницкој, Виницкој, Черкаској, Лавовској, Сумској, Тернопољској и Черниговској области Украјине.
Рестрикције струје почеле су у Кијеву, где се примећује и прекид интернета, као и веза мобилне телефоније.
18:24 11.10.2022
У Лавову су избачене из строја четири трафостанице за чију ће санацију бити потребни месеци, саопштио је градоначелник Лавова Андреј Садовој.
Он је раније рекао да је 30 одсто града без струје након напада.
Локални медији јављају да је у граду у прекиду мобилна телефонија.
18:13 11.10.2022
Министри одбране Турске и Русије: Успоставити мир и стабилност у региону
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу и његов турски колега Хулуси Акар су у телефонском разговору размотрили ситуацију у Украјини, саопштило је Министарство одбране Турске.
„Током разговора је министар Акар размотрио са руским колегом билатерална и регионална питања одбране и безбедности, између осталог и ситуацију у Украјини и Сирији. Наглашена је важност хитног прекида ватре како би се спречиле даље људске жртве и успоставили мир и стабилност у региону“, саопштило је турско Министарство одбране.
Осим тога, посебна пажња је посвећена теми превоза жита из украјинских лука и наглашено да је Турска спремна да допринесе осигурању мира у региону.
Министри су разговарали и о ситуацији у Сирији и истакнуто је да је главни прироритет Анкаре превенција терористичких претњи и неутрализација терористичких организација.
18:06 11.10.2022
Рускe специјалне снаге уништиле су украјинске трупе у близини града Кремена у Луганској Народној Републици. На снимку се види уништавање концентрисање људства противника противтенковским вођеним ракетама „Корнет“.
Неколико украјинских војника је убијено, а други су задобили озбиљна рањавања.
17:56 11.10.2022
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Специјална операција у Украјини
Столтенберг: Победа Русије у сукобу у Украјини биће пораз НАТО-a
17:55 11.10.2022
17:54 11.10.2022
Немачка је предала Украјини први од четири система ПВО „ИРИС-Т СЛМ“ које је обећао Берлин, саопштио је часопис „Шпигл“.
Како се наводи у тексту, предаја наоружања извршена је у уторак недалеко од пољско-украјинске границе. Немачки канцелар Олаф Шолц обећао је да ће такве системе испоручити украјинској страни почетком јуна. Предаја је првобитно била заказана за новембар. Очекује се да ће преостала три система бити послата у Кијев тек следеће године, а конкретни датуми још нису познати.
16:59 11.10.2022
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РУСИЈА
Захарова: Русија ће оштро одговорити на сваки напад на кључну инфраструктуру
16:44 11.10.2022
16:39 11.10.2022
Украјинске снаге гранатирају Енергодар, забележено је више од 20 напада на индустријску зону, Запорошку термоелектрану и обалу, саопштила је администрација града.
„Оружане снаге Украјине извршиле су артиљеријски напад дуж обале, као и делове индустријске зоне Енергодара. У овом тренутку војно-цивилна администрација Енергодара саопштава о више од 20 артиљеријских напада на делове индустријске зоне, Запорошке термоелектране и обалског дела Енергодара“, наводи се у саопштењу администрације на Телеграму.
Како се наводи, напад је изведен са супротне стране Дњепра, претпоставља се – из америчких хаубица М777 калибра 155 мм.
16:12 11.10.2022
У Херсонској области сузбијени покушаји контраофанзиве украјинских снага
Сви покушаји контраофанзиве украјинских трупа у Херсонској области су пропали, изјавио је в. д. губернатора овог региона Владимир Саљдо.
„Сваком контраофанзивом (Оружаних снага Украјине) покушавају нешто да ураде, али не успевају и једноставно губе људе. Штета што бацају људе у такав масакр, а ми смо приморани да одговарамо на њих“, рекао је политичар.
Он је нагласио да су се украјинске трупе зауставиле на оним границама са којих су покушали да напредују у регион.
16:00 11.10.2022
Медији: Земље Г7 нису предложиле конкретне мере за помоћ Кијеву
У изјавама Г7 нема конкретних корака у циљу помоћи Украјини након недавних ракетних напада, пише агенција Блумберг.
„Земље нису предложиле неке конкретне мере или оружје“, наводи се у саопштењу.
Притом, оне су обећале да ће Кијеву доставити „финансијску, хуманитарну, војну, дипломатску и правну подршку онолико колико им је потребно“.
Такође, земље чланице Г7 су упозориле Москву да ће за сваки напад на западну инфраструктуру уследити јединствен и одлучан одговор.
14:46 11.10.2022
14:45 11.10.2022
Канада шаље у Пољску 40 војних инжењера за обуку украјинских војника
Канада ће упутити у Пољску 40 припадника инжењерских војних јединица ради обуке украјинских војника, саопштила је канадска министарка националне одбране Анита Ананд новинарима у Варшави.
„У наредних неколико седмица Канада ће у Пољску послати 40 војних инжењера који ће обучавати Украјинце“, рекла је министарка.
Према њеним речима, украјински војници ће бити обучавани да уклањају мине и да препознају експлозивне направе.
14:40 11.10.2022
Електроснабдевање у Кијеву стабилизовано
Електроснабдевање у Кијеву је стабилизовано, у уторак није било хаваријских искључења електричне енергије, саопштио је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко.
„Хаваријско-спасилачке службе Кијева раде даноноћно у појачаном режиму. Ипак, ако буде неопходно да се уравнотежи енергетски систем, по налогу главног диспечера државне енергетске компаније 'Укренерго', распоред хаваријских искључења ће бити примењен“, написао је Кличко на свом Телеграм каналу.
Он је навео да искључења електричне енергије неће важити за медицинске установе и комунална предузећа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала