- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

План Вашингтона о нуклеарном оружју на који Москва не може да пристане

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПротивтенковски ракетни систем "Корнет Д1" и нуклеарни лансер "Јарс"
Противтенковски ракетни систем Корнет Д1 и нуклеарни лансер Јарс - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Намера Американаца да одрже стратешку стабилност и створе механизам контроле наоружања који би заменио споразум СТАРТ 3 звучи као повратак у деведесете године прошлог века, нереална је и неозбиљна, кажу руски експерти, коментаришући једну од тачака нове стратегије за националну безбедност САД.
У документу који је Бела кућа објавила у среду Русији је додељен статус „актуелне претње по безбедност Европе“, али се наводи да је Вашингтон заинтересован за очување стратешке стабилности и формирање транспарентних механизама за контролу наоружања у замену за споразум СТАРТ.
Американци не могу тек тако да формирају транспарентне механизме за контролу наоружања које су давних дана ликвидирали. За развој нових, биће им потребан нови уговор о отвореном небу и нови системи контроле. Осим тога, СТАРТ-3 је и даље у пуној снази. Њега не могу да замене без билатералних преговора са Русијом, истичу експерти у Москви

Празне приче

Јуриј Рогуљов, директор Фонда „Френклин Рузвелт“ за проучавање историје Сједињених Америчких Држава, тврди да Американци не могу без преговора са Русијом да замене споразум о стратешком офанзивом наоружању.
„Споразум СТАРТ-3 важи до 2026.године. Он се може заменити само након билатералних преговора са Руском Федерацијом. Прелиминарни састанци су били одржани, али још увек се не воде разговори на ову тему. Дакле, Сједињене Америчке Државе сада демонстрирају намере које још увек нису поткрепљене конкретним корацима“, објашњава саговорник Спутњика.
Што се тиче самог процеса замене споразума, овај стручњак истиче да је за то потребно много труда, рада и времена.
„Да би се СТАРТ-3 заменио новим споразумом потребно је навести шта се налазило у њему и шта ће се у будућности налазити. На пример, појавиле су се нове врсте оружја које нису у споразуму који је тренутно на снази. Све су ово сложена питања о којима је потребно разговарати. За ово је потребно много рада и времена“, каже Рогуљов, уз опаску да преговори о споразуму нису ни почели нити је јасно када ће почети.
Са овом оценом се слаже и руски војни историчар Јуриј Кнутов. Према његовим речима, заменити споразум СТАРТ-3, практично је немогуће.
„Сједињене Државе желе да се Русија одрекне хиперсоничног оружја. Друго, Американци хоће да добију низ предности задржавањем свог нуклеарног потенцијала у Европи. Генерално, ови планови нису остварљиви. Њихова имплементација је скоро немогућа“, констатује наш саговорник.

Шта су замислили Американци

Руски војни аналитичар Константин Сивков сматра да Вашингтон планира да се повуче из споразума. Међутим, како оцењује, овај потез није исплатив за Америку јер ова земља нема технологију обогаћивања уранијума. Због тога се Американци сада покушавају да споразум замене формирањем, како је наведено у америчкој стратегији, транспарентних механизма за контролу наоружања.
„Американци покушавају да замене споразум контролним системом да би могли да прате локацију руских нуклеарних ракетних система. Русија на ово неће пристати. Штавише, ако дође до прекида споразума са Американцима, није искључено да руска држава почне да развија нуклеарно оружје без ограничења“, упозорава саговорник Спутњика.
Кнутов подсећа да су Американци иступили из више споразума са Русијом.
„Американци су се повукли из споразума о антибалистичким ракетама и споразума о отвореном небу. Како могу да обезбеде транспарентност? Они су то могли деведесетих година, када се Совјетски Савез распао, а када се Русија практично налазила у колонијалној зависности од Вашингтона. Овде су амерички представници седели у нашим фабрикама и контролисали сва нуклеарна постројења за производњу нуклеарног оружја, пројектила и транспортних средстава. Дакле, данас Американци маштају да се врате у деведесете године прошлог века, али то је нереално и неозбиљно. То се неће десити“, објашњава саговорник.
Американци су, према његовим речима, давних дана ликвидирали транспарентне механизме за контролу наоружања. За развој нових, биће им потребан нови уговор о отвореном небу и нови системи контроле.
„Све ово треба да буде записано у новом уговору о ограничењу стратешког офанзивног наоружања. Али генерално, за његов развој, објективно говорећи, на основу врста оружја које се тек појављују, биће потребно најмање пет до седам година, а можда и десет“, објашњава стручњак.
Подсетимо, Русија и Сједињене Америчке Државе потписале су Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3) 2010. године. Према његовим условима, свака страна ће смањити своје стратешко офанзивно наоружање на такав начин да седам година након ступања на снагу споразума и убудуће њихова укупна количина не прелази 700 распоређених интерконтиненталних балистичких ракета, подморничких балистичких ракета и тешких бомбардера, 1.550 бојевих глава на њима, 800 распоређених и нераспоређених лансера ових ракета.
Споразум, који је продужен 2021. године, истиче 5. фебруара 2026. године.
Интерконтинентална балистичка ракета Сармат - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
РУСИЈА
Русија намерава да 2024. године пред америчком делегацијом изведе демонстрацију ракете „Сармат“
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
РУСИЈА
Москва о заоштравању ситуације око СТАРТ-а: Намера Вашингтона изгледала је као провокација
Хиперсонична ракета - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Американци развијају крстарећу хиперсоничну ракету – руска и кинеска војска имају одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала