- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка, Данска и Шведска ипак настављају заједничку истрагу о саботажи на гасоводима „Северни ток“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Пратите нас
Немачка, Данска и Шведска настављају са заједничком истрагом инцидента на цевоводима гасовода „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, али не у формату који је био планиран раније, саопштила је новинарима портпаролка Министарства унутрашњих послова Немачке Соња Кок.
Према њеним речима, истраге у форми која је била планирана у оквиру заједничке истражне групе, дефинитивно неће бити.
Истовремено, она није одговорила на питање о разлозима за такву одлуку.
Она је објаснила да у случајевима као што је овај инцидент, који се тиче неколико земаља, безбедносни органи Немачке увек „веома блиско“ сарађују, како на федералном нивоу министарстава, тако и међу федералним државама Немачке, па и на међународном нивоу.
Прошлог петка, немачка ТВ и радио компанија „АРД“, позивајући се на изворе у владиним круговима, саопштила је да су Шведска, Данска и Немачка одустале од заједничке истраге о саботажи на гасоводима, и да ће свака земља спровести сопствену истрагу.
Руско Министарство спољних послова упутило је раније демарш амбасадорима Немачке, Данске и Шведске због истраге коју воде у вези са диверзијама на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“. Русија, како се наводи, неће признати никакве псеудорезултате истрага уколико у њој не буду учествовали руски стручњаци.
Директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин изјавио је руским медијима да Москва има обавештајне податке о диверзији на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, али није прецизирао о којим информацијама се ради.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
СВЕТ
Шведска неће дозволити Русији да врши истрагу диверзије на „Северном току“
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: Европљани ће тек схватити колика је штета од прекида рада „Северних токова“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала