- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Украјинска војска - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев прети уништавањем бране Каховске хидроелектране, донета одлука о евакуацији грађана

Пратите нас
Специјална војна операција Русије у Украјини, дан 237. Руска војска наставила да гађа војне и енергетске објекте у Кијеву и другим деловима Украјине. Европска унија усвојила нови пакет војне помоћи Украјини. Кијев признао да није успео да оствари војне циљеве у неколико праваца.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:23 18.10.2022
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Специјална операција у Украјини
МИП Русије: Нисмо и не претимо Украјини нуклеарним оружјем
22:20 18.10.2022
Снабдевање Запорошке нуклеарне електране електричном енергијом преко спољног далековода обновљено је после трећег прекида у последњих 10 дана, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).
21:17 18.10.2022
Ваздушна опасност објављена је у Полтавској, Николајевској и Одеској области, Кировограду, Сумској, Харковској, Николајевској, Дњепропетровској и низу других области Украјине, саопштиле су локалне власти.
21:04 18.10.2022
Немачка застава на горњој палуби малог трајекта на реци Рајни у близини Руедешејма у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Специјална операција у Украјини
Премијер Саксоније: Немачка треба да купује руске енергенте након окончања украјинског сукоба
20:47 18.10.2022
Украјинска војска гранатира предграђе Енергодара, евидентирано је око 10 удара на подручју термоелектране и индустријске зоне, саопштила је градска администрација.
Према саопштењу, хитне службе у граду за сада немају информације да у гранатирању има повређених.
19:54 18.10.2022
Командант Здружене групе руских снага у зони специјалне војне операције у Украјини Сергеј Суровикин - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Специјална операција у Украјини
Командант руских снага у Украјини: НАТО тражи од Кијева офанзиву ка Херсону
19:54 18.10.2022
Вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Саљдо саопштио је да је донета одлука да се грађани више општина пребаце на леву обалу Дњепра.
Како је навео, Кијев прети уништавањем бране Каховске хидроелектране због чега постоји опасност од потопљавања десне обале Херсонске области.
18:27 18.10.2022
Украјинске снаге гађале су село Бела Берјозка у Брјанској области, а према прелиминарним подацима нема жртава, саопштио је губернатор Брјанска Александар Богомаз.
Погођене су две куће.
Припадници Министарства за ванредне ситуације и хитне службе налазе се на месту пожара изазваног гранатирањем.
17:44 18.10.2022
НАТО шаље Украјини опрему за борбу против дронова
Североатлантски савез ће у најскорије време испоручити Украјини стотине јединица опреме за борбу против беспилотних летелица, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг говорећи на берлинском спољнополитичком форуму.
„НАТО ће наредних дана испоручити (Украјини) системе за борбу против беспилотних летелица, стотине активних станица за ометање“, прецизирао је Столтенберг.
Столтенберг сматра да не само да је потребно да се Кијеву доставе обећани системи за ПВО, већ и да се повећају обими испорука опреме овог типа.
Услов за чланство НАТО-а
Столтенберг је додао да је предуслов за било какве дискусије о чланству Украјине у НАТО очување Украјине као суверене нације у Европи.
„Сада смо фокусирани на још већу подршку Украјини за обезбеђивање нових успеха на бојном пољу, како би крај рата био такав да гарантује очување Украјине као суверене нације у Европи предуслов за било какве разговоре о чланству у НАТО-у“, објаснио је генерални секретар Алијансе.
Он је додао и да се положај Украјине, која претендује на чланство НАТО-а, разликује од положаја Финске и Шведске, које су дугогодишњи партнери Алијансе.
„Апсолутно сам сигуран да је Украјина у потпуно другачијем положају од Шведске и Финске. Шведска и Финска су дугогодишњи партнери НАТО-а. У Алијанси постоји консензус о њиховом чланству... У Украјини видимо да траје рат и ту је приоритет пружање војне подршке“, оценио је Столтенберг.
17:15 18.10.2022
Сједињене Америчке Државе намеравају да Украјини обезбеде „максимално јаку“ позицију пре почетка мировних преговора с Русијом, изјавила је заменица државног секретара САД за европска и евроазијска питања Карен Донфрид.
„САД пружају Украјини изузетну подршку, укључујући економску, војну и хуманитарну помоћ. Пружањем ове подршке желимо да Кијеву обезбедимо максимално јаку позицију за почетак преговора“, истакао је Донфрид.
17:06 18.10.2022
Електрична енергија коју производе термоелектране у Симферопољу, Сакију и Камиш-Бурунску компаније „Крим термоелектране“ испоручује се од 18. октобра за потребе Херсонске и Запорошке области, саопштила је компанија.
„Тренутно је укупан капацитет наших производних објеката око 160 МВ, сва електрична енергија је усмерена на подршку Херсонској и Запорошкој области преко обновљених далековода који су дигнути у ваздух 2015. године“, рекао је генерални директор компанија Тарас Цели.
16:36 18.10.2022
У Украјини је и даље без струје 1.162 насеља, изјавио је портпарол Државне службе за ванредне ситуације Украјине Александар Хорунжиј.
Према подацима службе за ванредне ситуације, у прекиду је снабдевање електричне енергије у Дњепропетровској, Житомирској, Кировоградској, Николајевској и Харковској области, као и у областима Доњецке Народне Републике и деловима Запорошке области које су под контролом украјинских трупа.
16:13 18.10.2022
15:50 18.10.2022
Јак пожар у Авдејевки: огроман стуб дима види се из свих делова Доњецка. Руске снаге настављају офанзиву на утврђења Оружаних снага Украјине у авдејевском правцу.
15:34 18.10.2022
Украјина ће тражити од Израела ПВО системе
Украјина ће у уторак званично упутити захтев Израелу да Кијеву испоручи системе за противваздушну одбрану, саопштио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.
„Јуче сам се обратио земљама Европске уније са захтевом да се Украјини обезбеде системи за ПВО. Ову тему стално покрећу председник Украјине и министар одбране у оквиру Рамштајн формата. Обраћамо се и Сједињеним Америчким Државама и сви активно радимо на овој теми. Још једна новост о овом питању. Украјина ће данас упутити званичан захтев израелској влади да без одлагања Украјини испоручи системе за противваздушну одбрану и започне квалитетну сарадњу како би Украјина добила одговарајуће технологије“, рекао је Кулеба на конференцији за медије.
Раније је председник Украјине Владимир Зеленски, говорећи на самиту Г7, затражио помоћ у стварању „ваздушног штита“ за Украјину као и да се Кијеву испоручи довољан број савремених и ефикасних система за ПВО.
14:27 18.10.2022
14:07 18.10.2022
Снаге Кијева гранатирале стадион у Новој Каховки, две особе погинуле
Два човека су погинула, а један је рањен у ракетном нападу украјинске војске на стадион у Новој Каховки, у Херсонској области, саопштила је прес-служба администрације тог града.
„У ракетном нападу на стадион 'Енергија' погинула су два човека, један је с ранама од гелера пребачен у градску болницу“, наведено је у саопштењу.
13:28 18.10.2022
Противваздухопловна одбрана активирана је у Новој Каховки у Херсонској области, одјекнуло је најмање 10 експлозија, саопштиле су градске власти.
13:12 18.10.2022
Вишенаменски ловац Су-30СМ Оружаних снага Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Изведени нови напади на енергетске објекте Украјине, ослобођено место код Купјанска
13:11 18.10.2022
Кијев од ЕУ добио две милијарде евра макрофинансијске помоћи
Премијер Украјине Денис Шмигаљ изјавио је да је Кијев добио од Европске уније две милијарде евра макрофинансијске помоћи, намењене одржавању економске стабилности земље.
„Две милијарде евра макрофинансијске помоћи од Европске уније. Данас је наша држава добила од Европске уније нову траншу, усмерену на подршку економској стабилности Украјине. Додатни финансијски ресурс помоћи ће нам да покријемо најнеопходније буџетске расходе, пре свега у социјалној и хуманитарној сфери“, написао је Шмигаљ на свом Телеграм каналу.
Према његовим речима, то је први део од обећаних пет милијарди евра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала