- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Васпитне мере“ и за Илона Маска – милијардер ипак одлучио да финансира Старлинк за Украјину

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuИлон Маск
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
Пратите нас
Илон Маск, амерички бизнисмен и милијардер, престројио се космичком брзином и након што се на кратко нашао на контроверзном украјинском сајту „Миротворец“ повукао одлуку да Кијев више неће моћи да бесплатно користи сателитски комуникациони систем Старлинк.
После најаве да ће за Украјину укинути бесплатно коришћење услуга Старлинка, име Илона Маска, нашло се на списку „непријатеља Украјине“ на контроверзном веб сајту „Миротворец“. На појаву његовог имена указала је у твиту независна новинарка Ева Бартлет, која је у петак објавила скриншот екрана на коме се види да се име бизнисмена налази на озлоглашеној листи.
Маска је успут и бивши украјински амбасадор у Немачкој Андреј Мељник „частио“ псовком јер је амерички милијардер дозволио себи да каже да је Крим руски и предложио варијанте мировних преговора. Да ли због „Миротворца“ или Мељникове „лекције“, Маск се убрзо предомислио и објавио да ће ипак наставити да финансира Старлинк за Украјину, премда је претходно позвао Пентагон да плати трошкове за поменуте сателитске комплексе који такође обезбеђују везу украјинских војника у зони борбених дејстава.
„Иако Старлинк и даље губи новац, а друге компаније добијају милијарде долара пореских обвезника, једноставно ћемо наставити да бесплатно финансирамо владу Украјине“, написао је Маск на Твитеру.

Украјинцима сви нешто дужни

Коментаришући „васпитну меру“ стављања Масковог имена на сајт „Миротворец“, руски политиколог Јуриј Светов каже за Спутњик да ће кијевски режим прогласити непријатељем и претњом сваку особу која одустане да помаже Украјини.
„Западни политичари и бизнисмени не разумеју психологију Украјинаца, односно њихове власти. Она се састоји у томе да ако сте им једном помогли, ви сте дужни да то стално радите. Ова земља вама мора да буде на првом месту. Ако престанете да помажете, кијевски режим вас сматра непријатељем“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима Светова, то што се амерички бизнисмен Илон Маск нашао на списку „непријатеља Украјине“ на контроверзном веб сајту „Миротворец“ чист је показатељ онога шта могу да очекују људи који престану да помажу украјинској држави.
„Кијевски режим показује да су Украјинци и украјински председник Владимир Зеленски толико јаки да могу „канселовати“ и човека као што је Илон Маск. Народ ће се суочавати са оваквим проблемима све док Европа и Сједињене Америчке Државе не схвате психологију људи који се налазе на власти у овој земљи“, констатује стручњак.

Не помажеш Украјини - ти си непријатељ

Према речима некадашњег саветника председника Русије за политичка питања и политиколога Сергеја Станкевича, Маск је довољно учинио за Украјину као државу омогућивши јој бесплатно коришћење сателитског комуникационог система, обезбеђујући терминале, опрему и услуге за више од сто милиона долара. Осим тога, овај бизнисмен је изнео своје виђење за решавање сукоба у Украјини и позвао обе стране да склопе примирје.
„Он је то урадио зато што се тога нису сетили нити амерички нити украјински председник. Није искључено ни да Маска нису изнервирали ставови појединих украјинских медија и политичких радикала, залажући се за бескрајни сукоб који из неког разлога називају „победничким“,“ констатује стручњак.
На мети кијевског режима, како каже Светов, Маск се нашао одмах након што је најавио да ће за Украјину укинути бесплатно коришћење услуга Старлинк.
„За Украјинце, Маск је био добар док им је помагао. Чим је представник крупног бизниса у Сједињеним Америчким Државама проговорио о својим интересима, као и о примирју између Русије и Украјине, одмах је постао њихов непријатељ. Украјинци се плаше да ће се ове тенденције у Америци појачати. Због тога, неопходно је нападати Маска на сваки могући начин како други људи не би предузели овакве кораке“, констатује стручњак.

Под притиском Американаца

Ипак, због великог притиска Сједињених Америчких Држава, према речима стручњака, бизнисмен је повукао ручну и донео одлуку да настави бесплатно да сервисира услуге Старлинка за Кијев.
„Без обзира на сва финансијска средства и утицај који Маск има на друштво, овај човек је грађанин Сједињених Америчких Држава. У Америци има много јачих људи који могу да изврше притисак да се он понаша како они мисле да треба, а не како он жели. Осим тога, његов бизнис зависи од државног регулисања. Њему су потребне лиценце, права и дозвола за издавање акција“, објашњава стручњак.
Наш саговорник додаје да се не искључује могућност да против Маска због његових изјава и поступака који се не свиђају Американцима, неће бити покренут кривични поступак због кршења антимонополског закона.
Нејасно је како се Масково име нашло на контроверзној листи коју објављује „Миротворец“, као и колико је било на њој. Према неким извештајима, он се на списку појавио накратко и брзо је избрисан из базе података, док украјински активисти тврде да се ради о „руској провокацији“, преноси РТ.
Подсетимо, „Миротворец“ је наводно независна база података личности које модератори тог сајта проглашавају претњом за националну безбедност Украјине. Сајт пориче да се ради о листи за одстрел, већ кажу да је у питању база података која би требало да помогну снагама безбедности као извор информација о „терористима, сепаратистима и ратним злочинцима“. Сајт наводно има везе са Министарством унутрашњих послова Украјине.
Крим - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
СВЕТ
Илон Маск: Губитак Крима за Русију као губитак Перл Харбора за САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала