- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Колективни Запад украо много имовине Русије

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЦрвени трг у Москви
Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Много руске имовине једноставно је украо колективни Запад, укључујући и златне и девизне резерве, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Генерално су много имовине сада једноставно украле одређене земље које припадају ономе што зовемо колективни Запад. Укључујући наше златне и девизне резерве. То су апсолутно незаконите радње, оне су супротне међународном праву и то није ништа друго до задирање у имовину, у овом случају на државну и приватну имовину“, рекао је Песков новинарима.
Песков је додао да ће Москва тражити начине да заштити своју међународну имовину.
„Усвајање оваквих одлука... биће још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права. Наравно, тражићемо начине да се против тога боримо“, нагласио је он, коментаришући могућност предавања замрзнутих међународних средстава Русије у корист Украјине.
Лидери Европске уније су прошле недеље наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава Русије за финансирање обнове Украјине.
Раније је европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс изјавио да су земље ЕУ замрзле 17,4 милијарде евра актива руског бизниса и да су та средства неравномерно распоређена по целој унији.
Тренутно је више од 1.300 физичких лица и организација стављено на списак санкција Европске уније везано за Украјину.
После почетка специјалне операције у Украјини, Запад је повећао притисак санкцијама на Русију, што је довело до повећања цена електричне енергије, горива и хране у Европи и САД. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, a санкције су изазвале озбиљан удар на целу светску економију. Он сматра да је главни циљ Запада погоршање живота милиона људи.
О национализацији руске имовине у западним земљама, да ли је њом угрожено право власништва и хоће ли они који су јој прибегли морати да врате отето говорили смо у емисији „Енергија Спутњика“:
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
СВЕТ
Фон дер Лајен: Кијев саопштио да му од ЕУ и САД треба 3-4 милијарди евра месечно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала