- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шефица ЕК признала: Циљ-конфисковање руске имовине у Европи; Москва: Кршење свих правила и норми

© AP Photo / Virginia MayoШефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
Циљ Европске уније није само замрзавање, већ и конфисковање руске имовине у Европи, рекла је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен и појаснила да је за то неопходно припремити одговарајући правни оквир.

„Наш циљ није само замрзавање, него и конфисковање руске имовине. Радимо на томе, оформили смо радну групу. Такође, раде и међународни стручњаци. Конкретно, они утврђују какве правне основе су потребне да би се конфисковала већ замрзнута имовина и искористила за финансирање обнове Украјине. Жеља постоји, али то није једнставно с правне тачке гледишта, предстоји много посла“, објаснила је Фон дер Лајен.

Немачки канцелар Олаф Шолц, са своје стране, констатовао је да је конфисковање и употреба замрзнуте руске имовине веома тешко правно питање. Нагласио је да је за ово питање потребно донети законско решење, што није лако, јер је случај без преседана.
Он је додао да не очекује да ће решење бити донето у скорије време.
Фон дер Лајенова и Шолц данас учествују на конференцији за обнову Украјине, која се одржава у Берлину. Шефица ЕК је обећала да ће ЕУ финансирати хитну обнову енергетске инфраструктуре Украјине у вредности од милијарду евра.
Лидери ЕУ су прошле недеље наложили ЕК да припреми предлог за коришћење замрзнуте руске имовине за финансирање обнове Украјине.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да би усвајање оваквих одлука „био још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права“. Према његовим речима, Москва ће „тражити начине да се бори против тога “.
Самит Европске политичке заједнице у Прагу  - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
СВЕТ
Самит у Прагу: Покушај ЕУ да опстане и промоција антируске политике по сваку цену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала