- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: САД би требало да проучи податке о украјинској „прљавој бомби“

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
Вашингтон би требало да издвоји време да анализира податке које је доставила Русија о украјинској припреми провокације са „прљавом бомбом“, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она је истакла да амерички естаблишмент „зна све што се дешава било где у свету“, „свуда заводе ред... осим једне ствари – не знају како је убијен председник САД“, алудирајући на убиство америчког председника Џона Кенедија.
„Ради се о томе да баш ти људи, управо тај политички естаблишмент Сједињених Америчких Држава, тек тако одмах одбацује информације наших стручњака, а које се директно односе на безбедносна питања светског нивоа. То јест, у секунди су успели да анализирају и закључе да то није истина“, рекла је Захарова за „Први канал“.
„Извините, али ви чак ни не знате ко је убио вашег председника, можда ипак треба да порадите на себи и дозволите себи и својим стручњацима да анализирају информације које се тичу светске безбедности. Јер за нуклеарну енергију, за радијацију нема граница које би она прелазила са пасошем, визом или уз нечију дозволу. Она ће утицати на све“, нагласила је она.
Према њеним речима, Москва је спремна да свим заинтересованима пружи детаљна објашњења о предстојећој провокацији Кијева са употребом „прљаве бомбе“ и да обави одговарајуће контакте по овом питању.
Она је додала да је на ово питање већ одговорио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Он је рекао да примећујемо неко интересовање стручњака са друге стране и спремни смо са своје стране за одговарајуће контакте. То треба да буде јасно свима – спремни смо (да одговоримо) на сва питања и даћемо све одговоре... То је став који је више пута потврђен“, констатовала је она.
Према њеним речима, САД, Велика Бринатија и Француска би „требало да оставе по страни све своје послове, седну и анализирају материјале које је руска страна изнела и предала током телефонских разговора“.
„Зато што је под њиховим директним руководством, говорим о англосаксонском дуету, израсло још једно чудовиште које је сада на ивици и гура овај свет на опасну границу и то сви схватају“, истакла је она.
Захарова је додала да Москва држи отворене канале са Сједињеним Америчким Државама, а на америчкој страни је да верује или не информацијама о „прљавој бомби“.
„Ми нисмо прекидали ове контакте“, нагласила је она, коментаришући разговор руског министра одбране Сергеја Шојгуа са америчким колегом Лојдом Остином.
Осим тога, како је навела, гранатирање Запорошке нуклеарке је директан доказ да је Кијев умешан у нуклеарну уцену.
У понедељак је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту руске војске Игор Кирилов изјавио да је Министарство одбране Русије ставило своје снаге и средства у приправност за дејство „у условима радиоактивне контаминације“, пошто има информације да је Кијев спреман да употреби „прљаву бомбу“. О претњи „прљавом бомбом“ говорио је и министар спољних послова Сергеј Лавров. Према његовим речима, Москва намерава да покрене питање припреме таквог наоружања у УН.
Раније је руски министар одбране Сергеј Шојгу изразио забринутост у разговору са својим колегама из САД, Француске и Турске због могуће употребе „прљаве бомбе“ од стране Кијева.

„Прљава бомба“

Како су саопштили извори из разних земаља, између осталог и из Украјине, кијевски режим припрема провокацију на територији своје земље уз употребу „прљаве бомбе“ или муниције са малом нуклеарном снагом.
Циљ провокације је да се, према наводима извора, Русија оптужи да је употребила оружје за масовно уништење и да се на основу тога покрене снажна антируска кампања.
„Прљава бомба“ представља контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. Приликом детонације, контејнер се уништава, радиоактивна супстанца се распршује ударним таласом, стварајући радиоактивну контаминацију подручја на великим површинама, а може да доведе и до настанка радијацијске болести.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РУСИЈА
Захарова: Кијев већ реализује план провокације „прљавом бомбом“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала