- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјински министар: Могуће испоруке западних тенкова и авиона Кијеву

© Фото : Airman 1st Class Christopher SpaАмерички ловац Ф-16 "Фалкон"
Амерички ловац Ф-16 Фалкон - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Министар одбране Украјине Алексеј Резников изјавио је да сматра да је могуће да Украјини буду испоручени тенкови и борбени авиони западне производње.
„Веома сам оптимистичан да ће тенкови ‘Абрамс’, можда (бити испоручени) у будућности, а уверен сам да ће (амерички) ловци типа Ф-16, Ф-15 или ‘Грипен’ из Шведске такође бити доступни“, рекао је Резников у интервјуу за амерички лист „Политико“.
Он је додао да ће европске земље које производе тенкове „сачекати политичку одлуку Сједињених Америчких Држава“ пре него што почну да испоручују своје тенкове Украјини.
Осим тога, министар је рекао да је Украјина „полигон“ за тестирање различитих врста наоружања, упоредивши борбена дејства са „такмичењем“ система наоружања.
Ову изјаву Резникова прокоментарисала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Ми смо то већ схватили и упозорили свет на опасност да кијевски режим активира ‘прљаву бомбу’“, написала је Захарова на свом каналу на Телеграму.
Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испорука наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину бити легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Русије истакло је да се земље НАТО-а „играју ватром“ испорукама оружја Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.
Раније је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку одбрану Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов рекао да руско Министарство одбране има информације о плановима Кијева да употреби „прљаву бомбу“ и да за то окриви Москву. Британски и француски министри спољних послова, Џејмс Клеверли и Катрин Колона, као и амерички државни секретар Ентони Блинкен, рекли су да њихове земље одбацују тврдње Русије да се Украјина спрема да употреби такозвану „прљаву бомбу“.
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
РУСИЈА
Русија: Постоји велика опасност да Украјина употреби „прљаву бомбу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала