- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ се враћа средњовековној пракси Англосаксонаца - пиратерији, пљачки и препадима

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Европске уније
Заставе Русије и Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
Спољна политика ЕУ се враћа средњовековној пракси Англосаксонаца - пиратерији, пљачки и препадима. Међународно право је прецртано, уништавају се тржишни темељи глобалне економије, изјавио је сенатор Савета Федерације РФ Игор Морозов, коментаришући намеру Европске уније да конфискује тренутно замрзнуту руску имовину.
Европа, у јеку економске кризе која потреса континент, може се одлучити на експропријацију руске имовине не само да би пружила финансијску помоћ кијевском режиму, већ да би већи део колача задржала за себе, додају руски експерти.
„Мислим да је Европа кренула на све или ништа по директиви Вашингтона и прекида све односе са Русијом. То јест, за Вашингтон је веза Европе са Русијом у последњих 30 година толико озбиљна претња да је понестало стрпљења за то. И, генерално, пошто се сво благостање Европе заснива на јефтиним руским енергентима, Европа је постала конкурент САД због чега је одлучено да се са Европом заврши као са глобалним конкурентом“, оцењује за Спутњик руски политиколог Павел Шипилин.
Да би се то постигло сва средства су дозвољена, од провокација до терористичких напада на гасоводе, што се већ и догодило у случају „Северног тока 1“ и „Северног тока 2“, додао је он.
„САД желе да разбуцају све и сва правила која су била на снази последњих 30 до 50 година. Маске су бачене. Европа није Запад, а Запад поново жели да се врати у стање хладног и, рекао бих, леденог рата са Русијом. Не жели да води рат у врућој фази, али је намера Американаца да покида све везе између западне Европе и Русије и, по свему судећи, то ће и постићи, макар у наредном периоду, а како ће даље бити то је тешко проценити“, каже Шипилин.
ЕУ тренутно истражује правне формулације која би омогућила државама чланицама да располажу замрзнутом руском имовином, односно конфискацију имовине руских грађана и компанија. Конкретно, премијер Пољске Матеуш Моравјецки предлаже да се одузета руска средства користе за подршку Украјини, док шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да је циљ ЕУ да конфискује руску имовину, али да тренутно не постоји правни основ за то.
„Чини ми се да су то неповезане ствари, јер је Урсула фон дер Лајен апсолутно проамерички човек, који не брани интересе ни Европљана, ни Немаца, већ Американаца. Она брине о америчким интересима. Према томе, за њу је погоршање односа са Русијом управо оно што је потребно Американцима. Европљанима то није потребно из простог разлога што су током протеклих 70 година градили своје животе на основу сарадње са Русијом. У совјетско време то је било недoвољно и мало, али након распада Совјетског Савеза та сарадња је постала свеобухватна и обострано корисна. Тренутно је та сарадња прекинута, па ће Европа бити пребачена на скупе енергенте. Шта ће бити с тим и колико ће се дуго навикивати на нови живот за сада је тешко рећи. Што се тиче ових потпуно нових правила о којима говоре, јасно је да они могу да усвоје шта год желе. У новим условима за њих ће бити то апсолутно логично, а за нас је то апсолутно несхватљиво. Управо је у томе срж конфликта“, објашњава Шипилин.
© AP Photo / Virginia MayoЦиљ ЕУ није само замрзавање, већ и конфисковање руске имовине у Европи, рекла је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Циљ ЕУ није само замрзавање, већ и конфисковање руске имовине у Европи, рекла је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен

Пљачка европских пирата

У Русији су крајње негативно реаговали на изјаве о потреби конфисковања руске имовине у иностранству. Сенатор Игор Морозов је могућу одлуку о конфискацији руске имовине назвао „повратком у средњи век и прецртававањем међународног права“.
Сенатор сматра да кијевски режим неће моћи да извуче стварну финансијске корист ако Европска комисија одлучи да заплени имовину која припада Русији. Тврдећи да ће руску конфисковану имовину Запад искористити за обнову Украјине, Европска комисија потврђује да ће, као и договор са житом, све присвојити и опљачкати европски пирати, прецизирао је он.
Кремљ је саопштио да је много руске имовине украо колективни Запад, укључујући и златне и девизне резерве, што је у супротности са међународним правом, а према подацима руских власти 300 милијарди долара руских златних и девизних резерви замрзнуто је због санкција. Блокирана је и друга имовина руских компанија и организација које су потпале под санкције Запада због почетка руске специјалне војне операције у Украјини.
Не зна тачна вредност руске имовине блокиране у ЕУ и западним земаљама, али је кијевски режим израчунао да је у иностранству замрзнуто око 500 милијарди долара руског новца. Познато је и да је само у Белгији замрзнуто више од 50,5 милијарди евра.
Шипилин констатује да је судећи по мерама које предузима колективни Запад „међународно право умрло“.
„Чињеница је да данас нема права, нити се правила поштују. Када се држава налази у стању рата, а ми се томе приближавамо, онда се руши сво међународно право - пасошке контроле престају да функционишу, затварају се дипломатска представништва и слично. Дакле, цео поредак на који смо навикли у мирнодопским условима престаје да постоји. Дакле, тих неколико стотина милијарди које помињу је потребно отети и у догледној будућности не обнављати односе", каже експерт.
Крађа имовине Руса или државе Русије је генерално ‘casus belli’, односно разлог за рат, додао је он.
"Пошто је Русија здравомислећа држава ми одлично разумемо да тај рат неће бити исти као онај што се водио средином 20. века. То би могао да буде последњи дан Трећег светског рата, који би означио уништење читавог човечанства. Стога, ми пратимо тај нескривени безобразлук и суздржавамо емоције, јер ако би емотивно реагуовали онда би требало да лансирамо ракете, а то би довело до уништења човечанства. Русија томе не тежи“, истиче Шипилин.

Запад је уместо Русију изоловао себе

Кијевске власти очекују да ће имовина одузета Русији стићи у украјинске руке и траже 750 милијарди долара за обнављање земље.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је, коментаришући изјаву украјинског председника Владимира Зеленског да Запад није издвојио ни цента за реализацију плана брзе обнове Украјине, оценила да Кијев од Запада добија новац само за уништење Украјине, а да његови спонзори нису заинтересовани за обнову, већ само да поделе „остатке“ земље.
Кијев наводи да је Украјина већ запленила руску имовину у вредности од око 765 милиона долара, а да се рад на заплени наставља и да је предложено да се конфискује више од 900 актива који припадају руској држави.
Према рачуници Килског института за светску економију, од фебруара до октобра украјинска влада је добила 93 милијарде евра од ЕУ, САД, Канаде, Велике Британије и других земаља, између осталог, за куповину наоружања и сервисирање украјинских дугова, док ММФ процењује потребу Украјине за спољним финансирањем за 2023. на 3-4 милијарде долара месечно. Узимајући у обзир негативне факторе за Украјину овај износ може порасти и до пет милијарди евра, али Зеленски процењује да је потреба земље да покрије буџетски дефицит следеће године - 38 милијарди долара.
Експерти закључују да ЕУ, као и друге западне земље, не жури да пружи озбиљну подршку Украјини, плашећи се пре свега за сопствену финансијску и економску ситуацију због заоштравања енергетске кризе.
Експропријација руске имовине је екстремна мера која ће довести до значајног пада инвестиционе привлачности ЕУ, а истовремено то подрива свето право на приватну својину и генерално доводи у питање принципе и структуру савременог економског светског поретка. Осим тога, није баш јасно како се таква експропријација може формализовати процедурално, који закони треба да се донесу да би се легализовала.
Ако се усвоји одлука о заплени руске имовине, ЕУ ће прећи „све границе“ у настојању да се изврши политички притисак на Москву, али тада ће Европљани аутоматски дискредитовати сопствене вредности, укључујући неповредивост приватне својине.
Говорећи о могућем одговору Москве на конфисковање руске имовине, Шипилин каже да Русија неће започети Трећи светски рат због огромног новца који ће јој, у том случају, Европа нелегално одузети.
„Тражићемо нова тржишта, а такође градићемо и уређивати нашу привреду иза те ‘гвоздене завесе’ коју Запад спушта између нас. Али, свет је велики и свет је отворен. Већ сада је јасно да налазимо нова тржишта... Сада је Запад изолован, што и сам признаје. Другим речима, Запад није успео да стави под оружје остатак света у рату против Русије. Дакле, Запад остаје сам са Западом. О томе је причао и Силвио Берлускони, а многи западни политичари су били изненађени када су открили да их свет на који су рачунали не подржава - ни Јужна Америка, ни Азија, ни Кина, ни Индија. Нико не подржава жељу Запада да изолује Русију! Испоставило се да је сам Запад изолован. По мом мишљењу, то је једном морало да се догоди тј. никаквог међусобног разумевања, никаквих заједничких пројеката са Западом не треба да буде - све је то илузија“, закључио је експерт.
Демонстранти носе заставе Украјине и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
РУСИЈА
Блумберг: ЕУ драстично смањује помоћ Украјини због економске кризе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала