- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Турска упозорила УН на опасност за пловидбу у Босфорском мореузу због суспендовања споразума

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаБродови у Црном мору
Бродови у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Турска је упозорила Савет безбедности Уједињених нација да бродови са житом који чекају на проверу у Босфорском мореузу, представљају опасност за пловидбу, након што је Русија обуставила учешће у прехрамбеном споразуму, пренела је агенција „Анадолија“.

„Турска је упозорила Савет безбедности Уједињених нација да бродови са житом који чекају на инспекцијски преглед, представљају опасност за пловидбу због настале ситуације око прехрамбеног споразума“, саопштила је агенција.

САД сматрају да за одлуку Москве нема оправдања

Сједињене Америчке Државе сматрају да одлука Русије о обустави учешћа у прехрамбеном споразуму „не може бити оправдана“, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

„Са наше тачке гледишта, као и са становишта других земаља, нема оправдања за ово. Сви аргументи које Русија наводи не узимају у обзир потешкоће и блокаду приступа житу земљама којима је оно потребно“, рекао је Прајс на брифингу.

Британија и Француска апелују на Русију да обнови учешће у споразуму

Са друге стране, стални представник Велике Британије у УН Барбара Вудворд изјавила је да напад на бродове Црноморске флоте није разлог за суспендовање прехрамбеног споразума.
„Апелујемо на Русију да обнови учешће у споразуму како би се испорука жита нставила као и пре“, рекла је она на седници СБ УН.
Истовремено, портпарол Министарства иностраних послова Француске изјавио је да Француска позива Москву да продужи прехрамбени споразум и након истека рока 19. Новембра.
„Француска позива Русију да ревидира своју одлуку, поштује услове овог споразума и обнови његово испуњење након истека 19. новембра“, изјавио је портпарол на брифингу.
Француски министар пољопривреде Марк Фено саопштио је да Француска заједно са колегама у ЕУ ради на припреми копнене маршруте у циљу извоза жита из Украјине, укључујући преко Румуније и Пољске.
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је да би ЕУ желела да се прехрамбени споразум продужи и након новембра и позива Русију да повуче одлуку о њеном суспендовању.
Стални представник Кеније у УН Мартин Кимани позвао је генералног секретара УН Антонија Гутереша да оформи мисију за утврђивање чињеница како би се утврдило шта се догодило у акваторији Севастопоља 29. октобра.
Претходно је руско Министарство одбране саопштило да док се не разјасни ситуација са терористичким нападима Украјине у Севастопољу, кретање безбедносним коридором у Црном мору биће обустављено. Такође, војни ресор је објавио да је министар одбране Русије Сергеј Шојгу разговарао данас телефоном са својим турским колегом Хулуси Акаром о питању обустављања учешћа руске стране у прехрамбеном споразуму.
Поред тога, стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН изјавио да Русија није обавезна да испуњава споразуме закључене без ње о проласку бродова преко Црног мора и контролисаће бродове, који буду пропуштени без сагласности Москве.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
РУСИЈА
Захарова: Кијев је са Британцима уништио прехрамбени споразум
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала