- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Министарство одбране Русије: Обуставља се кретање безбедносним коридором у Црном мору

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаЛука у Севастопољу
Лука у Севастопољу - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Док се не разјасни ситуација са терористичким нападима Украјине у Севастопољу, кретање безбедносним коридором у Црном мору биће обустављено, саопштило је руско Министарство одбране.

„Док се не разјасни ситуација око терористичке акције Украјине извршене 29. октобра против војних и цивилних бродова у Севастопољу, кретање безбедносним коридором, предвиђеним Црноморском иницијативом је обустављено“, истиче се у саопштењу.

Поред тога, прецизира се да је кретање бродова безбедносним коридором у Црном мору недопустиво, јер га Кијев користи за борбена дејства против Русије.
Такође се додаје да не може бити речи о безбедносним гаранцијама у оквиру Црноморске иницијативе пре него се Кијев обавеже да неће користити маршруту у војне циљеве.
Русија као главни учесник споразума у оквиру Црноморске иницијативе не излази из њих, већ обуставља своје учешће, истиче се у саопштењу.
Министарство додаје да је о ставу Москве о Црноморској иницијативи информисан Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, као и Савет безбедности УН.
Наводи се да руска страна рачуна на сарадњу УН у добијању гаранција да Украјина неће користити коридор и украјинске луке, које су предвиђене за извоз пољопривредних производа, за борбена дејства против Русије.
Претходно је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН изјавио да Русија није обавезна да испуњава споразуме закључене без ње о проласку бродова преко Црног мора и контролисаће бродове, који буду пропуштени без сагласности Москве.
Такође, раније је Министарство одбране Русије објавило да је министар одбране Русије Сергеј Шојгу разговарао данас телефоном са својим турским колегом Хулуси Акаром о питању обустављања учешћа руске стране у прехрамбеном споразуму.
Лука у Севастопољу - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Специјална операција у Украјини
Русија: Кијев под заштитом коридора за извоз жита извео напад на Севастопољ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала