- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путин и Ердоган разговарали телефоном о ситуацији поводом прехрамбеног споразума

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган у Техерану
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган у Техерану - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о ситуацији око прехрамбеног споразума, саопштила је прес служба Кремља.
„Одржана је детаљна размена мишљења о питањима која се односе на актуелну ситуацију са спровођењем споразума постигнутих уз учешће турске стране о извозу житарица из црноморских лука“, наводи се у саопштењу.
Путин је обавестио Ердогана о узроцима за одлуку Русије да обустави учешће у споразуму.
„Наглашено је да је кијевски режим, уз подршку западних покровитеља, искористио поморски хуманитарни коридор отворен за транспорт украјинског жита, како би извршио нападе на инфраструктуру и бродове руске Црноморске флоте у Севастопољу, који су осигуравали безбедан рад поменуте маршруте“, наводи се у саопштењу.
У њему се наглашава да је „неопходно спровести детаљну истрагу о околностима овог инцидента, а такође након тога добити реалне гаранције од Кијева о строгом поштовању Истанбулских споразума, конкретно да се хуманитарни коридор не користи у војне сврхе“.
„Тек након тога могуће би било размотрити питање наставка рада у оквиру ове Црноморске иницијативе“, додаје се у саопштењу.
Председник Русије такође је подсетио да није испуњен други део пакета споразума – да се деблокира извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта.
„Осим тога, поново је скренута пажња да за три месеца функционисања ових споразума није испуњен задатак обезбеђивања приоритетне испоруке хране земљама којима је најпотребнија. С тим у вези, поново је потврђена спремност Русије да бесплатно испоручи у Африку значајне количине житарица и ђубрива“, закључује се у саопштењу прес службе.
Путин је такође информисао турског лидера о трилатералном састанку руског председника са лидерима Азербејџана и Јерменије, који је одржан 31. октобра у Сочију.

Саопштење турске стране

Претходно је кабинет турског председника саопштио о разговору двојице лидера.
„Председник Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са председником Русије Владимиром Путином. Током разговора, размотрили су регионална питања, а посебно најновија дешавања у руско-украјинском рату. Председник Ердоган је изјавио да ће Анкара наставити да износи неопходне иницијативе свим странама за решавање проблема, а у вези са применом Истанбулског Меморандума о испорукама жита“, истиче се у саопштењу.
У саопштењу се додаје да је Ердоган изразио увереност да ће решење поводом испорука жита бити пронађено.

„Изјавивши да је уверен да ће Анкара и Москва, како по многим другим питањима, тако и по овом питању (прехрамбеног споразума) успоставити сарадњу, усмерену на решење, председник Ердоган је истакао да ће решавање прехрамбене кризе конструктивним приступом подстаћи кораке који ће бити предузети за повратак преговорима (између Москве и Кијева)“, саопштио је кабинет турског лидера.

Ердоган је такође захвалио Путину на изјавама руског лидера о њему на седници међународног дискусионог клуба „Валдај“.

О прехрамбеном споразуму

Руско Министарство одбране је саопштило да док се не разјасни ситуација са терористичким нападима Украјине у Севастопољу, кретање безбедносним коридором у Црном мору биће обустављено.
Претходно је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја на седници СБ УН изјавио да Русија није обавезна да испуњава споразуме закључене без ње о проласку бродова преко Црног мора и контролисаће бродове, који буду пропуштени без сагласности Москве.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
РУСИЈА
Путин: Напад Украјине на Црноморску флоту створио претњу војним и цивилним бродовима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала