Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби ништа друго нису могли: Сад ће се видети на шта је спреман Запад – за Куртија се зна

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПлакати и графити у Северној Митровици уочи истека рока за пререгистрацију
Плакати и графити у Северној Митровици уочи истека рока за пререгистрацију - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Курти ће покушати да искористи ову ситуацију да дестабилизује додатно север Косова, а докле ће ићи зависи од одлуке косовских ментора. Срби су били приморани на излазак из институција што би морало да утиче на промену политике Приштине ако било ко од оних који могу да утичу на њих размишља о каквој-таквој стабилности, мишљења је Милован Дрецун.
Срби са севера Косова одлучили су да напусте све политичке институције – скупштину, владу и четири општине, али и правосудне органе, полицију и администрацију на Косову, а како је председник Српске листе Горан Ракић изјавио те одлуке биће на снази док Приштина не повуче одлуку о таблицама и формира ЗСО.

Изнуђен корак Срба

Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије овај чин Срба са севера види као изнуђен одговор на неприхватљиво висок ниво притиска привремених институција у Приштини на српски народ претњама и угрожавањем његове безбедности и опстанка на Косову и Метохији.
„Срби нису имали другог начина да бране своја права и да се штите осим овог. Оно што је чињеница јесте да су Срби учествовали у раду привремених институција у Приштини на основу првог Бриселског споразума, јер после тог споразума су изашли на изборе и прихватили учешће и у полицији и у судству и у локалној самоуправи и парламенту где је Српска листа добила поверење српског народа на КиМ. А ако Аљбин Курти каже да Бриселски споразум не постоји и за то не добије ни реч укора из ЕУ и са Запада, онда не постоји ни основ за даље учешће Срба у привременим институцијама,“ сматра Дрецун.
Дакле, ради се о потпуно неодговорном понашању Приштине која годинама малтретира српски народ и мислим да не постоји народ у Европи коме су буквално одузета готово сва људска права.
„То се све ради пред очима запада који не само да остаје слеп на све то него још и пружа подршку Куртију, сада им ево и визне либерализације... Дошло се и до тога да желе и да промене архитектуру дијалога Београда и Приштине и то у тренутку када Курти тај дијалог сахрањује они би да се разговара о немачко-француском предлогу, иако знају да то апсолутно није прихватљиво за Београд,“ истиче наш саговорник.

Лопта у дворишту Приштине

На питање, шта ће се дешавати у наредном периоду после ове одлуке Срба, Дрецун каже да то зависи од Приштине и од процене водећих западних држава.
„Посебно од земаља Квинте на челу са Америком. Ово је рекао бих тежак ударац и опомена и Приштини и Западу, јер како ће сада да говоре о томе да је Косово мултиетничко ако нема учешћа Срба у привременим институцијама. Дакле, сада ће се оголити прича о томе да Приштина заправо ради на томе да заправо направи једнонационално Косово, и да протера све Србе и то је по мени забрињавајуће пре свега за Запад који ће морати да нешто уради како би створили услове да Србе врате у привремене косовске институције,“ истиче Дрецун.
У исто време, он напомиње да су Срби јасно рекли да док се не формира Заједница Српских општина и док Приштина не поништи једнострану одлуку о регистарским таблицама, нема повратка ни у институције.
„Очекујем сада једну интензивну и снажну дипломатију у коју ће се укључити и Европска унија и Америка, односно земље Квинте и према Београду и према Приштини. Курти сад ово може да искористи за озбиљну дестабилизацију севера Косова,“ истиче Дрецун.

Курти ће искористити ситуацију

Како каже наш саговорник, та дестабилизација може да тече у смеру да са својим специјалним параполицијским формацијама, Албанци упадну у институције које су Срби напустили, на пример у општине на северу Косова и тако даље.
„Дакле, Курти може да покуша да не само институционалним већ и физичким насиљем да овлада свим институцијама и да чак можда постави привремено некога… Може свашта да ради јер је тамо ситуација таква да владавина права не постоји већ само једностране акције које Приштина увек предузима и које су праћене насиљем и које су изразито антисрпске. Докле ће ићи све зависи докле ће му западни покровитељи дозволити, превасходно земље Квинте, “ закључује Дрецун.
Наш саговорник сматра да је наставак дијалога између Београд и Приштине неизвестан, пре свега јер га је Приштина прецртала
„А и да се настави не видим до каквог би суштинског напретка довео, посебно што се наговештава да ће се у агенду увести француско-немачки предлог. Па ко им је на то дао право?,“ пита наш саговорник, уз напомену да је цео процес дијалога између Београд и Приштине замишљен као статусно неутралан, а овим предлогом ЕУ хоће да потпуно промени тај оквир.
Срби су иначе после донете одлуке да напусте све привремене институције тзв Косова, најавили и масовне протесте од сутра.
Састанак представника Срба са севера КиМ у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Шта пише у одлуци Срба да напусте све институције на КиМ
Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
РЕГИОН
Додик: Српска подржава свој народ на Косову и Метохији, спремна да помогне
Група полицајаца симболично је скинула униформе, након што је саопштено да су Срби одлучили напусте све институције на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Срби одлучили да напусте све институције на Косову и Метохији /видео/
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала