Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта пише у одлуци Срба да напусте све институције на КиМ

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСастанак представника Срба са севера КиМ у Звечану
Састанак представника Срба са севера КиМ у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Представници Срба са Севера Косова и Метохије одлучили су на састанку у Звечану да напусте све привремене институције на КиМ.
Представници Срба напустили су привремену владу и скупштину Косова, судство и полицију, локалне самоуправе...
Закључке са састанка представника Срба са Севера КиМ преносимо у целости.
„Ми, политички и институционални представници српског народа са севера Косова и Метохије, након данашњег састанка, јединствено смо донели следеће закључке:
1.
Приштина константно руши Међународно јавно право и Бриселски споразум и ми Срби са Kосова и Метохије позивамо Приштину да се врати поштовању Међународног јавног права, Бриселског споразума и свих других аката који су закључени у оквиру Дијалога Београда и Приштине, а који се води на основу мандата Генералне скупштине УН и уз посредовање ЕУ.
2.
Српски народ на Kосову и Метохији изложен је непрестаном и континуираном терору и сваковрсном насиљу институција у Приштини и незаконитим једностраним актима почевши од небројених кршења слободе кретања, нелегалних и насилних упада специјалних јединица Росу на север Kосова и Метохије, изградње четири нелегалне албанске полицијске базе у зеленој зони и на узурпираној приватној имовини наших грађана, преко етнички мотивисаних судских прогона због изговорене речи и политичког деловања, забране права гласа на српским изборима и референдуму, до покушаја изазивања хуманитарне катастрофе ускраћивањем вакцинације и снабдевање лековима Срба са KиМ, што је праћено готово свакодневним нападима на наш народ на KиМ, наше светиње и гробове.
3.
Управо због наше одлучности да поштујемо међународно јавно право и одбранимо Бриселски споразум и све остале споразуме постигнуте у Дијалогу, одлучили смо да напустимо све политичке институције – Скупштину, Владу и четири општине на северу Косова, али и да напустимо учешће и рад Срба у органима правосуђа, полиције на северу Kосова и свог административног особља у четири општине на северу Kосова. Ове одлуке о напуштању и суспензији у институцијама остају на снази све до тренутка док Приштина не почне да поштује међународно јавно право и споразуме договорене у Бриселу, што конкретно значи:
Док не повуче једностране и противправне одлуке о пререгистрацији таблица
Док не формира ЗСО у складу са Првим споразумом и свим другим споразумима који су по овом питању закључени у оквиру Дијалога, а на основама рада Управљачког тима за израду Нацрта Статута Заједнице српских општина.
Ми Срби са Kосова и Метохије не претимо никоме, већ се трудимо да сачувамо мир и стабилност, као и своје право на достојанствен и миран останак и опстанак на својим огњиштима. Зато захтевамо да Приштина одмах почне да поштује међународно право и све споразуме који су У Дијалогу закључени између Београда и Приштине, а које је гарантовала и сама ЕУ“, наводи се у закључцима са састанка.
Група полицајаца симболично је скинула униформе, након што је саопштено да су Срби одлучили напусте све институције на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Срби одлучили да напусте све институције на Косову и Метохији /видео/
Александар Вучић и патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
УЖИВО Криза на северу КиМ: Вучић и патријарх Порфирије одлучни да заједно бране националне интересе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала