Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Начелник СБПОК-а о хапшењу криминалне групе „Врачарци“: Председника Србије видели као највећу претњу

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Полиција
Полиција - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Пратите нас
Начелник Службе за борбу против организованог криминала Нинослав Цмолић рекао је да је криминална група која је данас ухапшена председника Србије Александар Вучића видела као највећу претњу. Двоумили су се да ли да га убију, или да му нанесу душевну бол, тако што би му убили дете, рекао је Цмолић.
Припадници МУП-а, у сарадњи са БИА, а по налогу Тужилаштва за организовани криминал, ухапсили су чланове организоване криминалне групе, због сумње да су извршили више тешких кривичних дела у Србији и иностранству. Одређено им је задржавање до 48 сати. Сумња се да су убили три особе, а да су пет особа покушали да убију.
Незванично, ухапшени су припадници криминалне групе „Врачарци“, која је деловала по налозима Кавачког клана и била предвиђена за нападе и на највише државне функционере у Србији.
Начелник СБПОК-а Нинослав Цмолић рекао је за РТС да је данас ухапшено 18 особа криминалне групе, као и два припадника полиције.
Он напомиње да ту криминалну групу сагледавају дуже од годину дана, као и да трагови до којих су дошли, као и сазнања која имају на основу пресретања апликације „Скај“, захваљујући Европолу и другим европским полицијама, показују да су планирали убиство председника Србије.
„Јасно се види да им је циљ да убију председника Вучића. Њега виде као основну претњу и иду толико далеко да у том планирању размишљају да ли је боље њега убити, или му нанети што већу душевну болу тако што би му убили дете“, рекао је Цмолић за јавни сервис.
За Николу Вушовића, који се сматра да је вођа „врачарског“ клана јавност зна од раније - медији су писали да је близак сарадник Вељка Беливука, „српска веза“ црногорског „кавачког клана“, односно један од најближих сарадника вође кавчана Радоја Звицера. Претходних дана Звицер је, према сведочењу окривљеног сарадника у предмету „Беливук“, планирао атентат на председника Србије.
Цмолић је рекао да се преписка преко „Скаја“, односно материјал који добијају од Европола, путем међународне правне помоћи потврђује и добија законску снагу.
„Мимо тога поседујемо оперативна сазнања, информације до којих долазимо радом на терену. Упоређивањем њих, долазимо до тачних података на који начин је то требало да буде, ко су људи уплетени, о којој цифри се ради, тако да немамо само посредне доказе, имамо и непосредне, а мимо тога и живу реч. Окривљени или сведоци сарадници који потврђују оно до чега долазимо“, истакао је Цмолић.
Део осумњичених налази се у бекству, у Шпанији и Доминиканској Републици. Начелник СБПОК-а каже да немају сарадњу с Доминиканском Републиком, као и да је Никола Вушевић тамо био лишен слободе по црвеној Интерполовој потерници и да му је тада одређен имиграциони притвор из ког је он волшебно нестао.
„Имамо изузетну сарадњу са европском полицијом, поготово са холандском, француском и шпанском, али ван Европе немамо добру сарадњу“, закључио је начелник СБПОК-а Нинослав Цмолић.
Специјалци, Србија - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
СРБИЈА
Велика акција БИА и МУП, ухапшено 17 особа - планирали напад на највише државне функционере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала