- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Премијер Пољске: Одустали смо од примене Члана 4 Повеље НАТО-a о хитним консултацијама

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПољски премијер Матеуш Моравјецки
Пољски премијер Матеуш Моравјецки - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Пољска је одустала од планова за примену Члана 4 Повеље НАТО о хитним консултацијама, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравjецки за „ТВП“, поводом ракетног напада који се синоћ догодио на територији Пољске.

„Ток догађаја и подаци које смо добили током ноћи навели су нас да закључимо да ово није био намеран напад на Пољску. Према нашим информацијама, није био план да се нападне пољска територија. Зато нисмо активирали Члан 4, али смо га држали у резерви“, објаснио је Моравjецки.

Истовремено, пољски премијер је истакао да се Пољска свакако редовно консултује са НАТО.
„Ми се, заправо, редовно консултујемо. Али, у оквиру Вашингтонског споразума о одбрани, постоји Члан 4 који обавезује чланице да одрже консултације у случају претње. Ми смо касно синоћ на седници Савета комитета за националну безбедност заједно са председником одлучили да проверимо предуслове за примену Члана 4. И ако постоје, онда би наш амбасадор (у НАТО-u) имао могућност да га употреби“, нагласио је он.
Претходно је председник Пољске Анджеј Дуда изјавио да постоји велика вероватноћа да је ракета, која је пала на територију Пољске, припадала снагама ПВО Украјине. Такође је додао да, с обзиром на ситуацију, вероватно нема потребе да се примењује Члан 4 Повеље НАТО-а.
Према саопштењу руског Министарства иностраних послова, пољском отправнику послова у Русији, који је позван на разговор поводом ракетног инцидента у Пољској, речено је да Москва очекује од Варшаве да престане са свим антируским спекулацијама поводом пада ракета.
Раније је „Си-Ен-Ен“, позивајући се на извор из америчке администрације, објавио да је украјинска војска обавестила Сједињене Америчке Државе и друге западне савезнике да је покушавала да пресретне руску ракету у временском периоду који се поклапа са инцидентом у Пољској, а такође и близу тог места.

Инцидент у Пољској

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден саопштио да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.
Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких крхотина немају никакве везе са руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, истакли су у Министарству.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у среду да Алијанса нема доказа да је пад ракете у Пољску резултат намерних дејстава.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
СВЕТ
Вашингтон: Русија одговорна за ракетни инцидент у Пољској – без обзира на резултате истраге
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала