- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Масовни откази у технолошким гигантима: Како ће то утицати на српску ИТ индустрију

CC0 / Unsplash/Sigmund / ИТ индустрија
ИТ индустрија - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Технолошке компаније широм Силицијумске долине запљуснуо је талас отпуштања и замрзавања нових запошљавања. Гиганти попут „Амазона“ и „Мете“ без посла ће, према најавама, оставити више од 20.000 људи, док је у Твитеру већ дошло до отпуштања, али и масовног напуштања фирме.
Инфлација, криза у Украјини, растуће каматне стопе и упозорења о рецесији, изазвали су хаос на берзама и панику међу инвеститорима. Готово истовремену најаву три ИТ милијардера да ће отпустити хиљаде запослених, многи су оценили као крај епохе дигиталног процвата.

Откази у Амазону, Твитеру, Мети...

Након великог раста прихода током пандемије, први човек „Мете“*, у чијем је саставу Фејсбук, саопштио је да та компанија већ два квартала бележи пад и признао да су се руководиоци мало заиграли. Излаз из тренутне кризе, Марк Закерберг види у отпуштању 13 одсто запослених. Због растућих трошкова, мере штедње у виду 10.000 отказа најавио је и „Амазон“.
„Ова два примера треба гледати из угла ове две компаније, јер у току 2020/21 'Амазон' је буквално удвостручио број запослених, док је 'Мета' у задњих 12 месеци повећала број запослених за 30 одсто. Тако да, ако узмемо тих 10.000, који звучи заиста много, то је отприлике три одсто њихове радне снаге“, каже Небојша Бјелотомић из Иницијативе „Дигитална Србија“.
За отпуштање радника одлучио се и Илон Маск и то одмах при преузимању компаније Твитер. Радницима који су у фирми остали упутио је мејл да могу да задрже посао, само уколико пристану на дуже радно време и интензивнији рад. На удару су се нашли и запослени у знатно мањим компанијама - широм света без посла је остало више од 120.000 људи.
„Најпростије речено, стеже се каиш и да се сада мало више води рачуна о буџетима у тим великим компанијама, него што је то био случај претходних година“, каже Марко Мудринић са портала Нетокрација.
Небојша Бјелотомић указује да „Амазон“ отпушта раднике у секторима који годинама бележе губитке.
„Оно што треба узети у обзир јесте и да је ситуација да сви очекују да је криза и да је онда океј отпуштати људе. 'Амазон' отпушта људе који већ годинама уназад праве губитке, односно у сектору који се бави уређајима - 'Алекса', која је имала велика очекивања да ће постати центар свачијег домаћинства, то се баш није десило“, објашњава Бјелотомић.

Како ће откази у свету утицати на српску ИТ сцену

Како ће светска дешавања утицати на српску ИТ сцену, кажу саговорници, није извесно. За сада не очекују пад запошљавања.
„Рекао бих да је ситуација код нас по питању финансирања другачија. Видите, све те велике фирме јесу профитабилне, оне су током година велике инвестиционе рунде подизале, што није случај са нашим компанијама. Наше компаније су у том смислу традиционалније, финансирају се из сопствених прихода“, каже Марко Мудринић са портала Нетокрација.
Према последњим подацима, извоз српске ИТ индустрије ове године ће премашити 2,6 милијарде евра. У протеклих годину дана свако друго ново радно место било у ИТ сектору. Зато упућени тврде - за њу „нема зиме“ или барем не оне љуте, преноси РТС.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Лого Твитера на згради седишта компаније у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
СВЕТ
Да ли је Твитеру дошао крај? Маск га „сахранио“, канцеларије затворене, запослени масовно одлазе
Лого „Амазона“ који је приказан на рачунарским екранима  - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
ЕКОНОМИЈА
Оштри резови уочи празника: Амазон планира да отпусти 10.000 радника
Стрес - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
ЕКОНОМИЈА
Почела масовна отпуштања у великим компанијама: Зашто баш сада?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала