Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић и амерички амбасадор разговарали о ситуацији на Косову и Метохији

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић и амерички амбасадор Кристофер Хил
Председник Србије Александар Вучић и амерички амбасадор Кристофер Хил  - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је америчког амбасадора Кристофера Хила током данашњег састанка обавестио о последњој рунди разговора у Бриселу и поделио забринутост за безбедност Срба на Косову и Метохији у светлу најновијег развоја догађаја.
Вучић је изразио захвалност за снажно ангажовање Сједињених Америчких Држава на смиривању тензија на Косову и Метохији, као и на напорима за додатну деескалацију целокупне ситуације, поготово имајући у виду константно генерисање вештачких криза од стране привремених органа самоуправе у Приштини.
Председник је нагласио да ће Србија, као и увек до сада, наставити да улаже огромне напоре како би се путем дијалога решавала сва отворена питања, јер је наша земља, својим досадашњим одговорним и озбиљним приступом, показала да је искрено посвећена разговору и сарадњи у циљу очувања тешко стеченог мира и стабилности у целом региону, за шта се Србија непрестано и доследно залаже како у домаћој политичкој арени, тако и у свим међународним форумима.
Саговорници су се сагласили да је управо такав пут, који води ка очувању мира на Западном Балкану, једини прави начин на који се треба залагати за стабилну и просперитетну будућност региона, као и да је од кључног значаја да сви политички чиниоци поступају одговорно, имајући у виду пре свега добробит грађана.

Хил: Конструктиван приступ једино води решењу

Амерички амбасадор је, након разговора са Вучићем, изјавио новинарима да Вашингтон наставља да подржава ЕУ у напорима да се постигну решења на Косову и Метохији и позвао председника Србије да настави са конструктивним ангажовањем у Бриселском процесу.
„Конструктиван приступ је свакако начин за проналажење решења", рекао је Хил.
Он је навео да САД и ЕУ делују усаглашено у вези са Косовом и додао да верује да обе стране схватају да морају да постигну решење. Напоменуо је да је ЕУ јасно ставила до знања да је потребно више од 48 сати за решење актуелног питања.
„Имао сам добар разговор са председником Србије Александром Вучићем. Разговарали смо о Бриселском процесу“, казао је Хил.
Амерички амбасадор је изразио наду да ће бити пронађено решење, али и указао да је за то потребно да се обе стране ангажују.
Поводом јучерашњих разговора у Бриселу, Хил је рекао да не би говорио о неуспеху, већ да је то што се десило показало да постоји потреба за даљим разговорима.
„Начин да се дође до решења је флексибилност уз напоре посредника ЕУ“, казао је Хил.
Састанак Вучића и Хила био је одржан у Палати Србија.
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
СРБИЈА
Каква је тренутна ситуација на КиМ након бесане ноћи /видео/
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
СРБИЈА
Вучић са Србима са КиМ: Само хоћемо да чувамо своје, сигуран сам да ћемо показати зрелост
Аљбин Курти на састанку са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
СРБИЈА
Курти на захтев Америке одложио одлуку о кажњавању због таблица за 48 сати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала