- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЦИА има нову стратегију дрско и отворено врбовање Руса

© Sputnik / PixabayАгент - илустрација
Агент - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
Пратите нас
Главни циљ ЦИА је рат против Русије - дискредитовање, слабљење, разједињење и уништење земље. САД опседнуте су чињеницом да је Русија снажна држава са великим потенцијалом и природним ресурсима, па покушавају различитим методама да се боре против ње. Због тога ЦИА дрско и отворено објављује планове о врбовању Руса, кажу руски експерти.
Лав Королков, ветеран руске Спољне обавештајне службе и стручњак за кризне ситуације, каже за Спуњик да ЦИА разматра дисиденске кругове и пре свега оне које на територији Русије имају везе које су од интереса обавештајним службама, који имају контакте и позиције за добијање информација које су им потребне.
„Чињеница да су објавили да желе масовно да прибегну оваквом раду говори да је њихов обавештајни апарат заказао и да су их последње акције нашег руководства лишиле многих извора... Очигледна је кадровска криза, па су се могућности нагло сузиле. Њихов уобичајени ритам рада је толико поремећен да прелазе на нове тактике и стратегије“, оцењује Королков.
Према његовим речима, ЦИА је заинтересована и за оне „аполитичне Русе“ који кажу да не желе да живе у земљи која је у рату. Он напомиње да на мети може бити сваки руски човек, али ће увек више бити заинтересована за грађане који располажу одређеним информацијама или могу до њих да дођу.
Према његовом мишљењу, јавни позив говори и о томе да америчка обавештајна агенција намерава да организује догађаје који ће ослабити Русију на било који начин.
„Они се пре свега спремају за организовање догађаја који би ослабили нашу одбрамбену способност, политичку стабилност итд. То говори да су у великој мери исцрпили начине, методе и могућности с којима су ушли у конфликт са нама“, каже Королков.
План о врбовању Руса који су незадовољни специјалном операцијом руске војске у Украјини објавио је Дејвид Марлоу, заменик директора америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА), наводећи да та агенција по целом свету тражи Русе који су, као и САД, ужаснути догађајима у Украјини, док московски експерти оцењују да та служба рачуна на то да ће на тај начин „сазнати тајне и регрутовати шпијуне“.
Постоје и мишљења да САД тиме покушавају да унапред поставе „спаваче“ на руководеће позиције у Русији како би извршиле субверзивне активности унутар Русије после завршетка руске специјалне операције у Украјини и како би ти агенти ширили „западне вредности“ у Русији.
Стручњаци објашњавају да је ова пракса типичнија за Велику Британију, која је годинама формирала мрежу агената утицаја широм света, али да је сада и Вашингтон активно укључен у тај процес.
© AP Photo / Carolyn KasterПлан америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) је да врбује Русе који не подржавају руску специјалну операцију у Украјини
Лого Централне обавештајне агенције (ЦИА) и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
План америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) је да врбује Русе који не подржавају руску специјалну операцију у Украјини

ЦИА је интезивно спроводила тајне операције и пре Мајдана

Олег Хлобустов, експерт руског Фонда за националну и међународну безбедност и историчар руских специјалних служби, оцењује да би ти Руси који су на мети могли постати шпијуни и агенти утицаја америчке Централне обавештајне агенције, али се ту ради о веома малом броју људи. Ипак, сматра он, већина је потребна Американцима за улогу „политичких статиста“, који ће износити своје неслагање са одлукама руског руководства.
Дејвид Mарлоу је заменик директора ЦИА и истовремено одговоран je за све оперативне активности, укључујући и тајне операције. Право на спровођење тајних операција ЦИА је добила 1947. године и од тада је то једна од главних активности те обавештајне службе. Они имају за циљ да шире утицај на стране земље како би спроводели политику у складу са интересима САД. Због тога је та изјава Дејвида Марлоуа веома важна. То је оно што се зове ‘јавна тајна’“, каже експерт.
Хлобустов напомиње да ЦИА спроводи антируске активности већ годинама.
„Марлоу је на тој позицији практично од јула 2020. године тј. око 15 месеци. Добро знамо да је ЦИА антируске активности интезивно почела да спроводи од 2014. године, па чак и 2013., када су почели протести у Кијеву, који су довели до државног удара у фебруару 2014. Његово обраћање упућено је особама које су незадовољне спровођењем руске специјалне операције у Украјини. Таквих људи има у иностранству међу руским држављанима и у незнатном броју на територији Русије. Међутим, свако ко се јавно и политички противи спровођењу специјалне операције мора да одговори на низ питања“, каже Хлобустов.
У том контексту експерт је повукао историјске паралеле.
„Узмимо 1941. годину и планове нацистичке Немачке за напад на Совјетски Савез... Данас кажемо да руководство Совјетског Савеза није добро реаговало и није предузело никакве превентивне мере за одбијање агресије. Ако узмимо 2022. годину и извештаје о НАТО плановима агресије на Руску Федерацију, онда закључујемо да је Русија предузела превентивне мере за сузбијање агресије, али се онда код незнатног броја људи појавило незадовољство. По њима је изгледа требало је да сачекамо док не почну да пуцају на Курску, Белгородску и Брјанску област или да сачекамо да НАТО трупе буду на територији Украјине и да тек онда почнемо да решавамо тај проблем. НАТО и САД су могле да спрече руску специјалну војну операцију у Украјини, која је почела крајем фебруара ове године. Довољно је било рећи: ‘Отворени смо за преговоре’...“, констатује експерт.
Уместо да седну за преговарачки сто САД су игнорисале забриност Русије и одбиле руске захтеве о пружању безбедносних гаранција, које су, између осталог, обухватали захтеве о не ширењу НАТО-а, одбијање размештања система ударног наоружања у близини руских граница, као и враћање војне инфраструктуре Северноатлантског савеза у Европи на стање из 1997. године. Уместо преговора и договора, САД наставиле су агресивну политику и политику притисака, претњи и санкција, истовремено са својим савезницима дотурајући оружје Украјини и водећи прокси рат против Русије.

Већина Руса подржава руску специјалну операцију у Украјини

Руски адвокати наводе да сарадња са ЦИА, као и са било којом страном обавештајном службом, прети руским држављанима казном до 20 година затвора по члану о издаји. Висина казне зависи и од степена важности информација датих страним обавештајним службама.
Анкетa спроведене летос показују да око 75 одсто Руса подржава руску специјалну операцију у Украјини, 15-17 одсто њих не слаже са тим, а осталима је било тешко да одговоре.
„Сматрам да представници ове групе становништва која се противи руској војној операцији у Украјини, треба искрено да се изјасни о свом политичком ставу и поштено одговори на питања, као например - како се осећају поводом убистава на Мајдану 20. фебруара 2014. године или спаљивања људи у Одеси, 2. маја 2014. Сматрам да нико не може да осуђује руску војну операцију у Украјини, јер је то заиста заштита наших грађана, као и грађана Украјине од геноцида, који су извршиле оне власти које су дошле на власт после државног преврата“, оцењује Хлобустов.
Стручњаци подсећају да је Вашинтон је упорно радио на разбијању Совјетског Савеза, а исто то - само безуспешно - покушава и са Русијом. Наиме, након што је покренуо хибридни рат против Русије, колективни Запад је очекивао да ће антируске санкције изазвати незадовољство унутар земље, али су оне консолидовале друштво у настојању да се одупре изазовима који долазе споља. Због тога, САД разматрају све опције и покушавају да дестабилизују ситуацију и изнутра разједине Русију.
ЦИА - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
Подкаст
ЦИА се на Космету бори против „руског утицаја“?! | Од четвртка до четвртка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала