- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарска: Специјална комисија подржала забрану извоза деривата добијених из руске нафте

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
Парламентарна комисија за енергетику у Бугарској је у првом читању подржала предлог закона, који предвиђа забрану извоза производа добијених из руске нафте. Предлог је изнела партија „Покрет за права и слободе“ и односи се на рафинерију „Лукоил Нефтохим“, која се налази у Бургасу.
У партији су саопштили да је предлог о забрани изазван потребом поштовања сваког европског правилника, иако је вице-премијер за економску политику Бугарске Христо Алексијев изјавио на разматрању да ће усвајање оваквог предлога закона довести до престанка рада „Лукоил Нефтохим“.
Он је објаснио да неки производи које производи компанија, нису тражени у Бугарској и испоручују се другим земљама. Вице-премијер је такође додао да је само за последња два месеца извоз из Турске у Европску унију производа добијених из руске нафте у порасту за 85 одсто.
Посланици странке „Препород“ сматрају да се предлог закона води управо турским интересима.
Алексијев је подсетио да Бугарска извози гориво, укључујући у Украјину. Према његовим речима, прекид у испорукама горива, између осталог и дизела, у Украјину довешће до крајње негативних последица и неколико прехрамбених криза светских размера.
Један од посланика, Георги Самандов, изразио је сумњу да су све одлуке Европске комисије праведне.
„У вези са тим желим да питам: ако сутра Европска комисија одлучи да бугарска електрична енергија, која се производи у нуклеарној електрани ‘Козлодуј’ и која користи руско нуклеарно гориво, не треба да се извози и мора да се користи само за сопствене потребе, да ли ћемо ми искључити нуклеарку? Или ћемо наставити да радимо?“, упитао је он.
У мају је Европска комисија Бугарску изузела из санкција на увоз руске нафте. У октобру су прецизирали да земља истовемено не може да препродаје руску нафту другим државама, чак ни прерађену. Бугарска Влада, међутим, инсистира на томе да Бугарској није конкретно забрањен извоз нафтних деривата, добијених из сирове руске нафте, увезене морским путем.
Танкери са нафтом у Краснодарском крају - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
РУСИЈА
Блумберг: Јужна Европа тајно купује нафту из Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала