- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Спутњиков центаршут за Дарка Ковачевића: Једни су „прљави“, а други имају најбољи „мотор“ на свету!

© Фото : Фудбалски савез СрбијеДарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Пратите нас
Током Светског фудбалског првенства у Катару специјални сарадник Спутњик спорта биће Дарко Ковачевић, легендарни српски фудбалер и учесник Мундијала у Француској 1998. године, кроз рубрику „Центаршут за Дарка Ковачевића“.
Спутњик ће кроз пет питања центрирати легендарном голгетеру, а онда ће уследити његова реализација.
Мало ко је очекивао да ће Хрвати направити сензацију и елиминисати првог фаворита Бразил. То је случај и са Ковачевићем, па смо овај разговор почели управо на тему новог успеха „ватрених“.
Колико могу Хрвати и шта они имају што Србији недостаје? У Русији пре четири године стигли су до финала, а двапут су прошли после пенала. Сада се историја понавља, двапут пеналима до полуфинала. Да ли су аутсајдери против Аргентине?
– Бразил је мало препотентно ушао у четвртфинални меч и то им се обило о главу. Хрвати су били егал са њима. Хрватска има тај чудесни везни ред, можда и најбољи на свету – Модрић, Ковачић, Брозовић. Они су „мотор“ екипе. Погледајте само Луку који има 36 година, а игра као на почетку каријере. Не виде му се те године. Заслужено су међу четири, јер срећа прати храбре. Четврти или пети пут су прошли на пенале на великом такмичењу. И Ливаковић носи заслуге, а срећу је понекад потребно и заслужити. Погодио је Далић са Петковићем и Орсићем, играли су добро, наместило се да наместе гол један другом. Нису се уплашили Бразила, држали су лопту и хтели да играју фудбал. Они се не крију, гурај напред ту лопту. Е сад, Аргентина је фаворит у полуфиналу. Другачији су они од Бразила, не остављају простора, нису препотентни, 'прљави су', играју максимално. Наравно, не треба отписати Хрвате после свега, али мислим да ће Меси и екипа у финале и желе да освоје трофеј.
Да ли се слажете са констатацијом да Енглези са Саутгејтом никада ништа неће освојити? Полуфинале у Русији, финале ЕВРО, сад четвртфинале СП... Како си видео промашен пенал Кејна?
© AP Photo / Hassan AmmarГарет Саутгејт, Хари Кејн, Енглеска
Гарет Саутгејт, Хари Кејн, Енглеска - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Гарет Саутгејт, Хари Кејн, Енглеска
– Не знам како размишљају Енглези, али за мене су Французи били фаворити у том мечу. Није срамота испасти од Француске која брани светску титулу. Енглеска је добра репрезентација, играли су добро, а који су њихови циљеви били, финале, или да освоје, то заиста не знам и не бих да улазим у то. Што се Кејна тиче, мислим да је притисак учинио своје. Чим он није гађао, већ је шутирао онако јако по средини гола. Није ни он знао где хоће, зажмурио је и шутнуо.
Да ли је Жиру најпотцењенији нападач у историји фудбала? Арсенал и Челси су га се лако одрекли, у Милану је резерва, али је код Дешана стандардан и враћа головима. После Ембапеа је најбољи стрелац у Катару, ни то што има 36 година не спречава га да буде убојит...
– Увек сам га волео, заиста је феноменалан. Волим те робусне центарфорове старог кова. Олако га се одрекао Арсенал, али је он професионалац. И у Челсију и у Милану, где игра Ибра, а он вреба шансу са клупе. Игра главом је његова јача страна. Игра на искуство, јер нема више 30 година. Показује да је мајстор на терену. Бог га је погледо, а Дешан му верује. Не волим екипе које играју са 'лажном деветком'. То ниски играч у средини... Жиру је права деветка у боксу, а има иза себе Гризмана и по крилима двојицу брзих играча Ембапеа и Дембелеа. То је права комбинација у фудбалу! Жиру је увек ту да покупи неки отпадак, јак је и улази у дуеле као наш Митар. Увек сам за тај стил игре, никако за лажне деветке.
© AP Photo / Christophe EnaОливије Жиру
Оливије Жиру - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
Оливије Жиру
Мароко сензација или нешто друго? Када неко избаци Шпанију и Португалију, тешко да може да буде случајност? Мада, срећа им није наклоњена јер им је сада на путу Француска.
– Мароканци су фантастични. Неће сигурно они да мењају свој стил игре. Французи ће да држе лопту, док ће Хакими и екипа да играју на контру. Французима ће бити тешко ако Мароко поново успе да направи тај њихов чувени блок. У тој екипи се добро зна ко шта ради. Е сад, има и варијанта ако их Французи рано 'отворе', то драстично мења ствари. Онда ће они да јуре резултат, а нисмо их још видели у таквој улози. Иначе, феноменални су у транзицији. Видим финале Француска – Аргентина.
У Катару је дошла до краја и једна велика репрезентативна каријера. Роналдо се без „Златне богиње“ опрашта од националног тима. Да ли се слажете са легендарним Луишом Фигом да је Сантош погрешио што је и против Марока „закуцао“ за клупу Роналда?
Мароко и Кристијано Роналдо - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Катар 2022
Перина рабона: Остави сузе за крај!
– Мислим да је то била грешка. Целе квалификације је играо и онда дођете до тога да на Светском првенству на последње две утакмице мењате таквог играча и селите га на клупу. Давао је све за Португалију, постизао је битне голове, био је ту протеклих 15 година. У реду, има 37 година, али мислим да је морао да буде стартер. Да сам тренер, не бих то тако урадио. Пустио бих га од првог минута, па бих га можда касније заменио. Навикли су саиграчи и читава екипа на њега, тешко је то променити одједном. Сама његова појава на терену даје екипи једну другу димензију, другачије се ривали постављају. А што се каријере тиче, о томе не треба трошити речи јер су он и Меси лествицу подигли јако високо, закључио је Дарко Ковачевић на крају разговора за Спутњик из Атине.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Дарко Ковачевић у улози спортског директора ФСС - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
Катар 2022
Центаршут за Дарка Ковачевића – само на Спутњику: „Пикси је вруће главе погодио у центар“
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Катар 2022
Степијева контра: Бразилци као Немци – то се тако не ради!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала