- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Перина рабона: Остави сузе за крај!

© AP Photo / Thanassis StavrakisМароко и Кристијано Роналдо
Мароко и Кристијано Роналдо - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Пратите нас
Сузе Кристијана Роналда после елиминације фаворизоване Португалије од храброг Марока у четвртфиналу Мундијала у Катару обишле су свет. Бризнуо је у плач један од највећих фудбалера у историји најпопуларнијег спорта на кугли земљској јер је знао да је крај!
То је и потврдио дан после болног испадања, да није успео да оствари највећи сан у каријери и да одведе Португалију на кров света.
Осетио је Кристијано сву суровост фудбала на сопственој кожи, али није могао да сакрије емоције и неспремност да се суочи и да прихвати истину. Јурио је и дојурио бројне рекорде, постао најбољи стрелац у историји фудбала, али је „Златна богиња“ остала недостижна.
Роналда памтим још откада је у дресу лисабонског Спортинга, као бубуљичави тинејџер са оним плавим чуперком у који је дувао после сваког продатог дриблинга асовима Манчестер јунајтгеда, трасирао себи пут у Манчестер јунајтед, па у Реал, касније и у вечност.
Али, та каријера дуга 20 година је у силазној путањи, и полако се гаси, што је и логично, с обзиром на године – Роналдо ће ускоро напунити 38!
Јосип Јурановић - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Катар 2022
Хрватска има „оружје“ за којим Србија вапи
Сличну судбину у „катарској пустињи“ доживео је Нејмар са Бразилцима, који се „саплео“ пред „набријаним“ Хрватима. Кариоке су много обећавале и „плесале“ су за своју легенду у болници – Пелеа, али су га прерано, већ у четвртфиналу, изневериле.
А ту судбину могао би да доживи још један фудбалски суперстар Лео Меси који је догурао до полуфинала Мундијала, с тим што њега два корака деле од бесмртности јер му недостаје само та чувена „Богиња“, коју је његов сународник и идол Дијего Армандо Марадона подигао 86’ у Мексику.
И вечита је дилема, била, биће и остаће ко је већи. Ако је подигне и Меси, борба око тога ко је аргентинска икона добиће нову димензију.
Али, то није тема, то ћемо оставити за други пут, можда већ после 18. децембра за када је заказано велико финале у Дохи.
Србија и Камерун - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2022
Катар 2022
Перина рабона: Кула од песка
У Катару је на помолу смена генерација. Роналдо, Меси, Нејмар, полако али сигурно силазе са фудбалске позорнице, док је су светла рефлектора свом снагом уперена ка Килијану Ембапеу који води Французе ка крову света. Не треба заборавити ни Аурелијена Чуаменија који је оним „пројектилом“ начео Енглезе.
Килијан је уникат, мада ту су и бројни надолазећи представници „млађе гарде“. Џуд Белингем, енглеско џудо и „савршени момак“ за ког је чак и Пеп Гвардиола рекао да не може да му нађе ману у игри и да просто не верује да има само 19 година, јер игра „ко матор“.
Идентична прича је и са Џамалом Мусијалом, Бајерновим вундеркидом „тешким“ 100 милиона са свега 19 година. То што су Немци колективно подбацили, онемогућило му је да покаже сав раскошан таленат, али време дефинитивно ради за њега.
Ни Португалци не би требало да брину, можда су изгубили Кристијана Роналда који је осетио шта значи седети на клупи на Светском првенству, док је селектор Фернандо Сантош лансирао у орбиту нову звезду – Гонсала Рамоса. Три гола и „торпедовани“ Швајцарци с Мундијала.
Сигурно да су љубитељи лика и дела Кристијана Роналда били бесни због одлуке Сантоша да остави Роналда на клупи и предност пружи Рамосу у осмини финала, али их је хет-трик у режији нападача Бенфике утишао.
© AP Photo / Robert PerryЛука Модрић прославља гол Хрватске против Шкотске
Лука Модрић прославља гол Хрватске против Шкотске - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Лука Модрић прославља гол Хрватске против Шкотске
Сат убрзано откуцава „диригенту“ хрватске игре – Луки Модрићу који делује да је тако крхке грађе, а ривали на терену не могу ни да му приђу, камоли да му одузму лопту.
И Роберту Левандовском, Кариму Бенземи и многим другим фудбалским велемајсторима сат откуцава, док је стигло време Ембапеа, а надолазе Мусијала, Белингем, Рамос, Чуамени.

Одрастао сам уз Зидана, Дел Пјера, Тотија, Бађа, Роналда, Роналдиња уз које сам и заволео тај магични фудбал. Била је то прва права љубав. Љубав на прву лопту и на први поглед!

Уз Месија, са којим сам иначе и генерација, градио сам новинарску каријеру, док је он крчио пут од оног уговора потписаног на парчету савлете, до тога да постане један од највећих икада – за мене дефинитивно и највећи.
Суровост фудбала је да свима дође и прође време, исцури пешчани сат, некима, попут Роналда, симболично баш у катарској пустињи. Ништа није вечно, остају успомене, голови и рекорди, а долазе неки „нови клинци“ који ће покушати да их одмене.
Нека буду бар упола успешни као они и јасно је да фудбал не треба да брине за будућност.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Доминик Ливаковић - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Катар 2022
Аларм код Хрвата: „Немамо план за Месија“
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
Катар 2022
Степијева контра: Бразилци као Немци – то се тако не ради!
Мароко и Кристијано Роналдо - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
Катар 2022
Скрхани Роналдо потврдио крај: Мој највећи сан била је Португалија на крову света
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала