- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Форин полиси“: Размена Бута за Грајнерову Бајденова грешка, а победа – Путинова

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
Пратите нас
Договор са Русијом о размени америчке кошаркашице Бритни Грајнер за руског држављанина Виктора Бута био је грешка, која је ће учинити рањивим све Американце у иностранству, сматра аналитичар издања „Форин полиси“ Максимилијан Гес.
Према мишљењу аутора, председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден „ужасно“ је погрешио кад је пристао на размену држављанина који нема везе са безбедносним службама или дипломатским кором Вашингтона.
Колумниста је уверен да ће то створити озбиљан преседан широм света, који ће се негативно одразити на Американце, који путују у друге земље.
Гес истиче да се овај догађај може сматрати победом руског председника Владимира Путина и великим ударом на националну безбедност САД.
Претходно је координатор за стратешку комуникацију у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби изјавио да Сједињене Америчке Државе виде ризике по националну безбедност ако ослобођени Рус Виктор Бут одлучи да се „врати на стари посао“ и спремне су да учине све што је могуће да га позову на одговорност.

Размена Бута и Грајнерове

Раније, осмог децембра руско Министарство спољних послова саопштило да је на аеродрому у Абу Дабију завршена процедура размене руског држављанина Виктора Бута, који је ослобођен из америчког затвора и пребачен у Русију, са америчком кошаркашицом Бритни Грајнер, која је ослобођена из руског затвора.
Виктор Бут је руски бизнисмен који је на захтев Вашингтона ухапшен на Тајланду 2008. године, пребачен у САД и тамо осуђен на 25 година затвора 2012. године због „намере илегалне трговине оружјем и подршке тероризму“. Бут је негирао све оптужбе.
Бритни Грајнер је америчка кошаркашица која је играла у руским клубовима, а 17. фебруара 2022. приведена је на аеродрому у Москви због шверца дроге/недозвољених средстава. У августу осуђена на девет година затвора због кријумчарења наркотика.
Виктор Бут - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
РУСИЈА
Виктор Бут након повратка у Русију: Ситуација на Западу – самоубиство цивилизације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала