- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Активисти за људска права објашњавају шта се крије иза увођења ванредног стања у Молдавији

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаМаја Санду
Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Пратите нас
У Молдавији је на снази ванредно стање које су власти увеле због енергетске кризе и прилива избеглица из Украјине. Швајцарска организација за људска права „Солидаритатнет интернационал“ сматра да је прави разлог за увођење ванредног стања настојање да се ограниче уставна права грађана и концентрише власт у рукама председнице Маје Санду.
Активисти за људска права подсећају да Молдавију није погодила природна катастрофа, да Кишињев не ратује са Москвом, а да Европска унија и Швајцарска издвајају средства за хуманитарне програме за украјинске избеглице. Стога констатују да је ванредно стање покушај власти Молдавије да прикрију неуспех у социјалној сфери и реформама.
„Комисија за ванредно стање диктаторски гуши цивилно друштво, а 18. октобра су растерани мирни протести грађана. Наша организација, 'Амнести интернешенал' и низ других организација за људска права осудиле су окрутност које су показале власти Кишињева“, констатује швајцарска организација.
У саопштењу подсећају да је Молдавија суспендовала лиценцу за шест телевизија због „некоректног извештавања о догађајима у Украјини“, што је подржала председница земље Маја Санду.

„Вансудски је нарушен главни принцип демократског друштва – право на слободу говора. Чињеница да су телевизије морале да престану са емитовањем 19. децембра говоре да су ти медији лишени права на ефикасну судску заштиту. Под плаштом кандидата за ЕУ формира се аутократски режим председнице Санду“, наводи се у саопштењу.

Организација сматра да органи државне власти Молдавије „користе прљаве методе борбе са политичким ривалима и опозицијом“, те стога захтева хитну дипломатску интервенцију Европске уније и Швајцарске „како Европа не би створила новог диктатора“.
У Молдавији су пролетос почели протести опозиције против раста цена и економске кризе. Одвојене акције водиле су Партија социјалиста, на чијем је челу раније био Додон, и партија „Шор“.
Демонстранти су огорчени невиђеним повећањем цена гаса, других енергената и хране, као и високом инфлацијом и падом животног стандарда. Демонстранти оптужују власти да нису у стању да се изборе са кризом, указују на рекордну инфлацију у последњих 20 година, која је у септембру износила 33,97 одсто на годишњем нивоу.
Руководство земље је критиковано јер не жели да преговара са Русијом о повољнијим ценама гаса, као и због политичких притисака. Организатори протеста захтевају оставку председнице Маје Санду, парламента и Владе, као и одржавање превремених избора.
Придњестровље - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
СВЕТ
Параноја Савета безбедности Молдавије: Русија спрема инвазију на републику у пролеће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала