- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руске снаге гађају украјинске положаје из хаубице Хијацинт у зони специјалне војне операције  - Sputnik Србија

УЖИВО Бајден: Запад не жели трећи светски рат

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 301. У ЛНР саопштили да се украјинске снаге припремају за борбе у Артјомовску. Владимир Зеленски ће посетити Вашингтон и обратити се америчком Конгресу. Руски председник Владимир Путин оценио је да је ситуација новим регионима изузетно тешка и да треба учинити све за безбедност грађана.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:28 21.12.2022
Амерички председник Џозеф Бајден саопштио је на прес-конференцији са украјинским лидером Владимиром Зеленским да системи „патриот“ које Вашингтон намерава да преда Кијеву не воде ка ескалацији напетости – системи су одбрамбени.
На питање Зеленског, да ли постоји могућност да Кијев затражи додатне комплексе, Бајден је одговорио да САД „ради на томе“.
Амерички председник је саопштио и да је за обуку украјинских војника да рукују горенаведеним комплексима потребно време.
„Биће потребно неко време да се заврше све неопходне припреме, али батерија „патриот“ ће бити једно од најважнијих средстава Украјине“, истакао је амерички лидер.
Међутим, он је истакао да испоруком оружја Кијеву Запад не жели рат против Русије, нити трећи светски рат.
„Провео сам неколико стотина сати у разговорима са нашим европским савезницима и шефовима држава тих земаља, аргументујући зашто је у њиховом интересу да наставе да подржавају Украјину. Они то одлично разумеју, али не желе рат против Русије. Не желе трећи светски рат. И мислим да се све то може избећи ако се уверимо да Украјина може да победина на бојном пољу“, рекао је Бајден, говорећи о снабдевању Кијева оружјем.
Међутим, он је истакао да је Зеленски спреман да учествује у трагању за "праведним миром" са Русијом.
Бајден је поручио да ће САД подржавати Украјину колико год буде потребно.
23:00 21.12.2022
Доњецк опет на мету украјинске војске. Осам граната, калибра 155 милиметара погодило подручје града.
21:17 21.12.2022
Владимир Зеленски и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
СВЕТ
Бајден на састанку са Зеленским: Русија користи зиму као оружје
20:27 21.12.2022
Председник САД Џо Бајден дочекао је у Белој кући украјинског лидера Владимира Зеленског који је допутовао у једнодневну посету Сједињеним Америчким Државама.
18:43 21.12.2022
Сједињене Америчке Државе донеле су одлуку да обезбеде Украјини нови пакет војне помоћи вредан 1,85 милијарди долара, наводи се у саопштењу америчког државног секретара Ентонија Блинкена.
„Данашња помоћ први пут укључује систем ПВО 'патриот'“, саопштио је Блинкен.
Како је прецизирано у документу, једна милијарда долара помоћи Украјини биће издвојена преко Стејт департмента, а 850 милиона долара преко Пентагона.
18:19 21.12.2022
Помоћник лидера Чеченије, командант специјалне јединице „Ахмат“, Апти Алаудинов саопштио је да јединица напредује у подручју Соледара, Доњецка Народна Република.
"Наше јединице раде веома добар посао у граду Соледару. Сваки дан напредују и избацују непријатеља са положаја. Свакодневно освајамо веома добра подручја", рекао је Алаудинов за Спутњик.
17:39 21.12.2022
Украјински председник Влaдимир Зеленски долетео је у САД америчким војним авионом, након што је из Кијева стигао у Пољску возом, пише Си-Ен-Ен, позивајући се на америчке званичнике.
Како се наводи, пут украјинског председника тајно су организовале власти Украјине и Сједињених Држава.
15:35 21.12.2022
Експлозија у Кијеву, пишу украјински медији.
15:32 21.12.2022
Немачка у принципу нема ништа против тога да прати САД у снабдевању Украјине системима противракетне одбране "Патриот", али у овом тренутку Берлин нема доступне системе за слање у Кијев, саопштио је званични представник немачке владе Штефен Хебештрајт.
Он је подсетио да се Немачка сложила да распореди три одбрамбена ракетна система Патриот у источној Пољској како би обезбедила ваздушни простор свог савезника из НАТО.
"То су три доступна система Патриот. Дакле, није ствар да Немачка не жели да предузме конкретан корак, већ да нема доступних система“, закључио је Хебештрајт.
14:46 21.12.2022
Сегеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Специјална операција у Украјини
Шојгу: У Украјини против руске војске су обједињене снаге Запада
14:45 21.12.2022
Председници САД и Украјине, Џозеф Бајден и Владимир Зеленски, планирају да разговарају о иницијативи украјинског лидера о постизању праведног мира ради завршетка сукоба у Украјини, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.
14:42 21.12.2022
У Кијевској области, где је раније била објављена узбуна за ваздушну опасност, одјекују експлозије, пише украјински портал „Страна“.
13:54 21.12.2022
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Специјална операција у Украјини
Путин: Нема ограничења – све за војску
12:23 21.12.2022
У Кривом Рогу у Дњепропетровске области и Очакову у Николајевској области Украјине чују се експлозије, саопштио је украјински портал „Страна“ на свом Телеграму.
Посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко такође је на свом Телеграму потврдио информацију о експлозијама у Кривом Рогу.
12:09 21.12.2022
Украјинске снаге отвориле су ватру из тешке артиљерије на околину Енергодара, саопштио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„У граду... у којем се налази највећа нуклеарна електрана у Европи, чују се експлозије. Звуци налета (најмање три) ракете најгласније су чули грађана на подручју индустријске зоне и обалског дела“, написао је Рогов на свом Телеграму.
11:31 21.12.2022
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на целој територији Украјине осим Сумске области.
11:29 21.12.2022
Руске снаге свакако ће се вратити у Херсон, људи верују у то, изјавио је в.д. губернатора Херсонске области Владимир Саљдо за телевизију „Русија 24“.
Он је додао да украјинске оружане формације само дању гађају леву обалу Дњепра, а затим „ноћу одлазе, чак ни не остају у Херсону“.
11:15 21.12.2022
Руски дипломата: И даље постоји претња да Украјина направи „прљаву бомбу“
Претња да ће Украјина направити „прљаву бомбу“ остаје, упркос инспекцији ИАЕА, изјавио је стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.
„Наравно, теоретски, Украјина има неопходан потенцијал за стварање ‘прљаве бомбе’, за то нису потребни посебни напори, поготово што је Украјина још од совјетских времена нуклеарно напредна земља, има многе технологије, знања итд“, рекао је Уљанов одговарајући на питање да ли Кијев има реалну могућност да направи „прљаву бомбу“ упркос чињеници да инспекције ИАЕА нису то откриле.
Како је навео, заиста постоји таква претња.
„Чињеница да је Кијев имао такве планове, ја овде верујем нашим представницима Министарства одбране, они знају о чему причају. У принципу, заиста постоји таква претња: неко у ИАЕА нам је рекао да на територији Украјине скоро скоро пет хиљада објеката где је, у принципу, могуће да се направи бомба, ‘прљава бомба’, тамо се налазе радиоактивне материје“, додао је стални представник.
10:48 21.12.2022
Тенк Т-72 у ДНР - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Специјална операција у Украјини
Руско Министарство одбране: Значајни губици противника
10:26 21.12.2022
Матвијенко: Циљеви специјалне операције биће остварени
Циљеви специјалне војне операције ће сигурно бити остварени, у то нико не треба да сумња, изјавила је председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.
„Они ће сигурно бити остварени, јер нема ништа важније од националне безбедности и националног суверенитета за наше грађане“, рекла је Матвијенкова на годишњој конференцији за новинаре.
Она је напоменула да су двоструки аршини и форсирана русофобија у супротности са било којим међународним правом и здравим разумом.
„Чини ми се да је ово схватање исправности наше ствари данас веома важно. Ово је веома важан услов за што бржи завршетак специјалне војне операције и нашу победу и постизање циљева које смо поставили“, оценила је она.
О преговорима са Украјином
Матвијенко је додала и да не види предуслове за преговоре са Украјином у најскорије време.
„Искрено ћу вам рећи своје мишљење: данас не видим никакве предуслове да се у најскорије време одрже преговори. Нема о чему, а нема ни са ким – мислим на сталне изјаве украјинског руководства које нас убеђује у генерално одсуство било каквог разумевања реалности и покушаја да се та реалност призна, тако да са овим руководством нема шта да се разговара. А нема ни са ким да се разговара, јер у Украјини нема независних политичара“, истакла је она.
Према њеном мишљењу, агенду украјинским политичарима формира „вашингтонски обласни комитет“.
Како је навела, САД не желе преговоре између Москве и Кијева, у супротном би преговори одмах почели.
„Сви смо свесни да када би Вашингтон само мрднуо прстом у правцу Украјине и рекао: Седите за преговарачки сто, то би одмах било урађено. За сада су, нажалост, циљеви колективног Запада да се настави да што се више ослаби развој Русије, да се он обузда и ослаби наша војну моћ и покуша да се оствари нека победа над Русијом“, оценила је Матвијенко.
Матвијенко је истакла да непознавање историје Русије, непознавање земље, руског карактера и грађана од стране колективног Запада „једноставно изненађује“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала