- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Американци „патриотом“ иду преко црвене линије

© AP Photo / Itsuo InouyeРакетни систем „патриот“ у Јапану
Ракетни систем „патриот“ у Јапану  - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Нови пакет америчке војне помоћи Украјини који између осталог обухвата и батерију противваздушних ракетних система „патриот“ у доброј мери је прелазак црвене линије и непосредно уплитање Америке у ратни сукоб, каже за Спутњик професор на Војној академији у Београду, генерал мајор у пензији, Митар Ковач.
Током посете украјинског председника Владимира Зеленског Америци, председник САД Џозеф Бајден најавио је да ће Вашингтон наставити да испоручује војну помоћ Кијеву, између осталог и системе за противваздухопловну одбрану. Претходно је Пентагон саопштио да је одобрен нови пакет аметричке војне помоћи Кијеву вредан 1,85 милијарди долара, који обухвата једну батерију противваздушних ракетних система „патриот“, ракете „харм“, муницију за вишецевне бацаче ракета „хајмарс“ и друго наоружање.

„Патриот“ знак спремности САД на ескалацију сукоба

То, по његовој оцени, носи нову опасност с обзиром на то да је Москва још раније саопштила да ће то значити спремност Запада на есклацију сукоба у Украјини и да ће у том случају амерички системи постати легитимна мета руских напада.
По мишљењу Ковача, посетом Зеленског Америци и са новим пакетом војне помоћи свету је коначно показана истина да је Америка та која је пројектовала украјинску кризу коју посредством ЕУ и НАТО-а потхрањује. Америка практично приморава Зеленског да ратује зарад њених интереса, каже он.
CC0 / / Америка ради и на обуци украјинских пилота на авионима Ф16 и борбеним хеликоптерима Апач
Апач AH-64 - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Америка ради и на обуци украјинских пилота на авионима Ф16 и борбеним хеликоптерима Апач

„Ова средства која се дају Украјини првенствено патриот, јесу знак докле је Америка спремна да иде. Ту где иде једна батерија патриота после дође дивизион, онда више дивизиона и то је симбол почетка интензивирања и уплитања Америке у овај сукоб“, истиче наш саговорник.

Русија ће одговорити

Он указује на то да постоје различите информације о томе да Америка заједно са Британијом већ ради на обуци украјинских пилота за авионе Ф16 и за борбене хеликоптере Апач". Америка је, како, сматра, Украјини понудила све најмодерније што има за ратовање на копну и у ваздуху.
Жалосно је, како истиче, што ће овај пакет војне помоћи само пролонгирати сукоб и повећати страдање и цивилног становништва и војника. Та мантра Запада да је то у функцији заштите цивилног становништва је тако бледа и невешта да нико више у то не верује, каже Ковач.
Он не сумња да ће Русија на све то одговорити.
Русија ће предузети тактичко-оперативне мере да на неки начин прати ток информација о тим борбеним системима, њиховом транспорту на територији Украјине. Када буду борбено распоређени сигурно ће се трудити да у обавештајном смислу открије локације и неутралише те системе. Као што видимо минулих дана доста је Русија урадила на том плану неутралисања преосталих система ПВО и радара који су добијени у претходном периоду од стране водећих чланица НАТО пакта“, каже саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала