Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасна претња Приштине – у позадини договора са ЕУ и Кфором

© AP Photo / Marjan VuceticКфор
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Вероватније је да ће Кфор покушати да уклони барикаде на северу Косова него приштинске специјалне параполицијске снаге, пошто је Курти изјавио да је са Кфором и Лајчаком то већ договорено, упозорава Милован Дрецун.
Требало би се надати да ће Кфор реализовати свој мандат и да неће дозволити припадницима специјалних параполицијских јединица Приштине да крену насилно да уклањају барикаде што би неминовно довело до сукоба са српским народом, каже за Спутњик председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Дрецун додаје да су на барикадама цивили међу којима има жена и деце и зато би таква акција параполицијских јединица из Приштине била веома трагична, уколико је Кфор не би зауставио.

Претње Самоопредељења док Кфор вежба уклањање барикада

Два посланика Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија затражила су да Кфор уклони барикаде на северу Косова и Метохије или ће, у супротном, то учинити тзв. косовска полиција.
Вероватније је да ће Кфор покушати да уклони барикаде а такав закључак се може извући из вежби које је ових дана Кфор имао на територији Новог Села где су тренирали разбијање протеста и барикада и довлачили тешку технику, што је забрињавајуће, сматра Дрецун.
Војници КФОР на језеру Газиводе - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
СРБИЈА
Гарантовање слободе кретања у кризној ситуацији: Кфор најавио војну вежбу
„Други разлог је што Кфор уопште не говори и не инсистира на томе да треба постићи политичко решење и отклонити разлоге који су довели до барикада. А то су незаконита хапшења, готово терористичко понашање Приштине према Србима на северу Косова, присуство специјалних параполицијских јединица које свакодневно тероришу, малтретирају и угрожавају безбедност и опстанак српског народа на северу и то што се не формира Заједница српских општина. Дакле, требало би политичким средствима решити тај проблем који је довео до постављања барикада“.

Договор Лајчак-Курти-Кфор о уклањању барикада

Међутим, прича је потпуно окренута и то посебно у западној јавностигде се се говори да Срби барикадама дестабилизују ситуацију, да се на барикадама налазе некакве бандитске наоружане групе, а појављују се и „листе за одстрел“ односно, како они кажу, листе за хапшење, подсећа Дрецун.
„То све указује на постојање одређеног договора да у повољном тренутку Кфор покуша да уклони те барикаде. Тим пре што смо чули Куртија који је рекао да је договорено са Кфором и чак и са Мирославом Лајчаком да се уклоне барикаде. Очекујемо и надамо се да неће доћи до покушаја Приштине да параполицијским јединицама уклања барикаде, али највише забрињава што нико не предузима никакву иницијативу најпре према Приштини да се проблем реши политичким средствима, на миран начин, већ се дозвољава да Приштина подиже тензије до нивоа кад се чини да ће бити употребљена сила против српског народа на барикадама.“
На питање каква би била реакција Србије уколико би дошло до употребе силе према Србима Дрецун је одговорио: „Надамо се да неће доћи до тога“.
Човек пролази поред припадника Косовске полиције на административној линији Јариње - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
СРБИЈА
Нове претње из Приштине – Куртијеви посланици: Ако неће Кфор, косовска полиција ће уклонити барикаде
Албанка пролази испод натписа Смрт за Србе ишараног на згаришту древног православног манастира у Призрену, после погрома 17. марта 2004. године - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
СРБИЈА
Открива ли се прави мрачни сценарио Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала