- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Шампионско срце из другог плана

© AFP 2023 / JUAN MABROMATAЕнцо Фернандес и Лионел Меси
Енцо Фернандес и Лионел Меси - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
Пратите нас
Провејавала је мисао кроз трајање Светског првенства у Катару да би Енцо Фернандес могао да буде један од најбољих везних фудбалера на свету у наредним годинама. Како је само одиграо првенство, а посебно финале, утисак је да је то исправна тврдња и да португалска Бенфика поседује злато у својим редовима.
Занимљиво је да је Фернандес дебитовао за први тим Аргентине 24. септембра ове године, а да је непуна три месеца касније био један од главних играча екипе.

Као господар лутака, као да држи марионету, стајао је на средини терена и повлачио конце целе екипе. Наравно, уз Лионела Месија.

Када се погледају мапе које показју сва додавања једне екипе у току полувремена или утакмице, јасно се види да све стрелице воде или од Фернандеса за саиграчима или од саиграча ка Фернандесу.
Попут ексера у срцу терена стајао је и везивао целу екипу. И офанзивно и дефанзивно. Са таквим играчем Меси је добио прилику да може да игра свој фудбал.
Бројке су неумољиве: Ниједан играч није имао више додира (51), више додавања (43) више успешних стартова (три) од Енца Фернандеса у првом полувремену финала Светског првенства.

Ко је Енцо Фернандес?

Фернандес има само 21 годину, рођен је у Сан Мартину, а до Европе је стигао преко дреса Ривер Плејта, одакле је ове године прешао у Бенфику.
У питању је фудбалер који се најбоље сналази на средини терена, у самом срцу игралишта, али може да игра чак и по крилу.
Одиграо је иначе свега 24 утакмице у Европи - и на њима забележио три гола и пет асистенција - да би експлозија у Катару била довољна да га сви редом примете. Већ се спомиње да би могао да пређе на лето у Ливерпул за 120.000.000 евра, иако је Бенфика за његове услуге платила само 12.000.000.
Изабран је за најбољег младог играча у Катару, а довољно је само рећи како га лично Лионел Меси описује:
Спектакуларан играч
Лука Модрић прославља гол Хрватске против Шкотске - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Катар 2022
Хрватима стигла лекција из Загреба због – „За дом спремни“: Нисте моји амбасадори
Лео Меси - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Катар 2022
Перина слављеничка рабона: Бог и Богиња, управо венчани!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала