- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Уклете намере: Створена моћна Индустрија лажи пошто капитализам не воли срећног човека

CC0 / / Интернет
Интернет - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Пратите нас
Оног тренутка када смо све индустријализовали, почели смо квантитативно да размишљамо и обележавамо свет па нам је мало наше природне среће и морамо да је умножимо хиљаду и две хиљаде пута па онда пошто то не можемо сами, тражимо помоћ.
На крају дође тешка индустрија да производи срећу и ми данас живимо у свету вештачке среће која почива на лажима и манипулацији.

Када други одлучује о нашој срећи

Када данас говоримо о срећи, површно, из нас проговара потрошач, али не лежи сва опасност у томе што смо ми потрошачи. Много опасније је када неко други одлучи да брине о нашој срећи, а то су најчешће велике корпорације. Тада престајемо да будемо субјекат и постајемо објекат, а наша срећа постаје најкраћи пут до онога што корпорације хоће - да нам продају свој производ, упозорава Зоран Хамовић, уредник издавачке куће „Клио“, која је објавила студију „Индустрија среће“ британског социолога Вилијама Дејвиса. Та опасност је, према Хамовићевим речима, присутна у друштвима у којима се појединци одричу своје одговорости:
„Када своју одговорност пребацимо на другог или је се одрекнемо, дајемо могућност другом да одлучује о нашој судбини. Сасвим је свеједно да ли је реч о политици или корпорацијама које се баве стварањем услова за бољу продају, да ли је реч о политичким изборима или корпорацијама које желе да мислимо да доносимо одлуке које су добре за нас. Чак и касније када нас демантују неке ситуације, нећемо се осећати несрећно због своје одлуке, јер не видимо своју одговорност за то, већ ћемо сматрати кривим неког другог“.

Капитал не воли срећног човека

Капитал, наглашава саговорник Спутњика, не воли слободног и срећног појединца.
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
Подкаст
Индустрија среће као нова врста друштвене контроле | Орбита културе
„Ово је свет вештачке среће која почива на лажима и на манипулацији. Лајф коучови па чак и психолози су склони да нас у вишем интересу лажу, као што су политичари приморани да манипулишу, обећавају благодетнији свет и наравно срећу. Наличје индустријске производње среће је надзор. Ако наш телефон зна боље од нас колики нам је притисак, шта осећамо у том тренутку, да ли бисмо млеко од 3,2 или 1,8 процената млечне масти, онда он постаје власник наше осећајности, наше свакодневнице, организације дневне руте, а то је подлога за надзор. Ако зна које млеко пијемо, знаће и за кога гласамо“, упозорава Хамовић.

Желимо све више

Све теже данас одређујемо шта је за нас срећа.
„Некада су то била мала задовољства, уживања у малим стварима, а сада наш појам среће се подиже на имагинарној лествици и ми желимо све више и више, јер нам друштво и глобална култура пропагирају да ми то морамо као да не постоји избор. А увек постоји избор и он је на појединцу“, примећује културолог Маја Вукадиновић.
Aпокалипса - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Приручник за будућност: Како су мрачне визије постале нова нормалност данашњице
Стално нам се намеће, каже Вукадиновић, да нешто немамо довољно, да нисмо довољно добри, лепи, млади, да срећу треба подупрети неким лековима, куповином ствари, потрошњом, да треба узети неке апликације којима ћемо пратити расположење:
„То је део духа времена, али и склопа економских, политичких и других околности. Живимо на друштвеним мрежама на којима други људи стварају идеализовану слику сопствених живота“.

Изван људске контроле

Желимо да будемо бољи за себе и за друге, али се то испоставља као својеврсна слабост у времену интензивне комуникације и квантификације информација која је несавладива за човека.
„Човекова несрећа долази од уклетости произашле из велике потребе за освајањем читавог света. Нисмо дорасли ономе што смо створили. Технологија је направила убрзање које је изван људске контроле. У овом тренутку нам се толико тога нуди и све је изазовно. Те могућности су за нас неосвојиве и само то нам говори да ћемо бити несрећни“, наглашава Хамовић.
Карл Маркс - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2017
Ово нам је наша борба дала — ни Маркса, ни капитала
Вукадиновић примећује и да у времену свеопштег убрзања и хиперразвијене комуникације, када нам је пажња веома кратка, ми имамо страх да ћемо пропустити неки догађај или да купимо неки производ:
„Људи од тог страха од пропуштања су у констатном преиспитивању свог задовољства или незадовољства животом који увек иде на страну онога да смо незадовољни и да увек има неко успешнији“.
„Ми као да имамо задатак да будемо несрећни и обавезу да говоримо о лошем. Лакше нам је да кажемо да људи око нас нису добри па се и ми лоше осећамо него да се као Прометеј жртвујемо у име света и учинимо свет бољим својим доследним чињењем. Срећа може произаћи само из тог прометејског односа према стварности“, закључује Хамовић.
Мило Ломпар - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
КУЛТУРА
Орвел на црној листи – „1984“ на удару цензуре због критике западног тоталитаризма /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала