- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Даље руке од руских новинара“: Одржан протест против хапшења главног уредника Спутњик Литванија

© SputnikУредник агенције Спутњик Литванија Марат Касем
Уредник агенције Спутњик Литванија Марат Касем - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Пратите нас
Омбудсман за људска права у Русији Татјана Москаљкова назвала је хапшење главног уредника Спутњика Литванија Марата Касема у Летонији нападом на слободу говора и обратила се Врховном комесару за људска права у Уједињеним нацијама. У знак подршке ухапшеном новинару испред амбасаде Летоније у Москви одржан је протест.
„Сматрам да је примена кривичне репресије према новинару Марату Касему напад на слободу говора и кршење међународних обавеза Летоније у области заштите права новинара“, саопштила је Москаљкова на свом Телеграм каналу.
Она је апеловала на Врховног комесара за људска права УН да предузме мере за заштиту права новинара Марата Касема.

Оптужбе против Касема – измишљене

Одбор за људска права при руском председнику окарактерисао је оптужбе против главног уредника Спутњика Литванија као измишљене.
„Оптужбе које се износе против Марата Касема формулисане су према измишљеним основама, апсурдне су по свом садржају и показују да су летонске власти најгрубље занемариле концепт слободе говора и основних људска права“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту организације.
Чланови сталне комисије Одбора за међународну сарадњу у области људских права изразили су протест поводом ситуације са правима новинара у Летонији.
Они су подсетили да су пре неколико година власти републике већ вршиле притисак на новинаре који су сарађивали са медијском групом „Росија севодња“ и Спутњиком. Тренутна ситуација сведочи, истиче се у саопштењу, да се прогон руских новинара у Летонији наставља.
Комисија се обратила вршиоцу дужности Врховног комесара УН за људска права Нади ал-Нашиф, представнику ОЕБС-а за слободу медија Терези Рибеири, комесару Савета Европе за људска права Дуњи Мијатовић и позвала их да интервенишу у дешавањима и обезбеде ослобађање новинара.

Протест испред амбасаде Летоније

У знак подршке ухапшеном новинару Марату Касему одржан је протест испред амбасаде Летоније у Москви.
Поред дипломатског представништва окупило се неколико десетина људи, међу којима и генерални директор медијске групе „Росија севодња“ Дмитриј Кисељов. Он је држао транспарент са поруком „Даље руке од руских новинара“.
„Окупили смо се како бисмо апеловали на ослобађање нашег пријатеља и поручили свима: ’Слобода за Марата Касема’“, поручио је Кисељов.
Генерални директор је оценио да је Касемово хапшење незаконито и додао да ће медијска група „Росија севодња“ апеловати на међународну јавност да одреагује.
„Поред тога, Марату смо омогућили правну помоћ. Има адвоката који га тамо заступа. Очекујемо да ће сутра или наредних дана, у понедељак, бити подигнута оптужница“, рекао је Кисељов.
Он је истакао да се хапшење одвија у условима „европског безакоња, када човек може бити ухапшен зато што се бави професионалним новинарством, због мишљења, става, информација које износи“.
Према његовим речима, новинару је одузет телефон и тренутно је са њим онемогућена комуникација.
У вези са Касемовим хапшењем огласио се председник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов.
Он је истакао је да је Касемово хапшење неприхватљиво и недопустиво кршење свих принципа слободе говора, слободе информација, који су декларисани у координационим документима балтичких република.

Хапшење Марата Касема

Раније је саопштено да је Обавештајна служба Летоније ухапсила главног уредника Спутњика Литванија Марата Касема због сумње да је прекршио санкције и да се бавио шпијунажом.
Према подацима Спутњика који покрива Заједницу независних држава, у случају Касема се ради о кршењу економских санкција Европске уније против Русије, као и о шпијунажи. Додаје се, да према другом члану закона, новинару може да буде одређена казна до 20 година затвора.
Ухапшени новинар има држављанство Летоније, неколико година живи и ради у Москви у медијској кући „Росија севодња“, којој припада и Спутњик Литванија. Новинар је 30. децембра допутовао у Летонију због породичних обавеза.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
РУСИЈА
Захарова: Хапшење главног уредника Спутњика Литванија – освета диктаторских режима
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала