- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин раскида споразуме са Саветом Европе

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин поднео је Државној думи на разматрање нацрт закона о престанку важења међународних споразума Савета Европе који се односе на Русију. Документ је регистрован у елетронској бази Државне думе Русије.

„У вези са престанком чланства Русије у Савету Европе сматраће се да су од 16. марта 2022. године престали да важе за Русију следећи међународни споразуми: Повеља Савета Европе од 5. маја 1949. године, Конвенција за заштиту људских права и основних слобода од 4. новембра 1950. године, Европска конвенција о сузбијању тероризма од 27. јануара 1977. године“, наводи се у документу.

Предлаже се да се раскине укупно 21 споразум.
Претходно је Влада Русије одобрила и упутила руском лидеру одговарајући предлог.
Москва је 15. марта објавила званичну ноту о повлачењу из Савета Европе и Европске конвенције о људским правима нагласивши да ће испуњавати одлуке Европског суда о људским правима уколико буду у складу са Уставом Русије. Касније тог дана Парламентарна скупштина Савета Европе једногласно је усвојила резолуцију којом је обавестила статутарни орган Савета, Комитет министара, да Москва не може бити члан Савета. Следећег дана Комитет министара усвојио је одлуку да Русија престаје да буде члан организације од 16. марта.
У јуну је руски премијер Михаил Мишустин потписао декрет о прекиду учешћа Русије у делимичним и проширеним делимичним споразумима Савета Европе.
Русија је била чланица организације 26 година.
Посланици на пленарном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
РУСИЈА
Шта ће сад Савет Европе кад више нема Русије да је грди
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала