- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Обука руских добровољаца уочи одласка у зону специјалних операција - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинске снаге намеравале да дигну у ваздух руднике соли у Соледару

Пратите нас
У току је 333. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руска војска је у офанзиви у Запорошкој области. Оружане снаге Украјине гомилају оклопну технику, западне производње код Сватова, саопштили су у ЛНР. Немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да ће ускоро посетити Украјину.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:26 22.01.2023
Након украјинског гранатирања Горловке оштећен је гасовод, саопштио је градоначелник Иван Приходко на свом Телеграму.
21:38 22.01.2023
Емануел Макрон и Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
СВЕТ
Макрон: Француска и Немачка ће помоћи у обнови Украјине након војних сукоба
21:07 22.01.2023
Украјинске снаге намеравале да дигну у ваздух руднике соли у Соледару
Украјински борци су, напуштајући Соледар, покушали да дигну у ваздух руднике соли, саопштио је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин.
„Непријатељ је, повлачећи се, намеравао да уништи руднике соли – изнутра су подривали комуникације, отежавајући спуштање у рудник. Али све се може обновити и ми ћемо то сигурно учинити. А око предузеће за производњу соли обавезно ће изнићи нова стамбена насеља“, написао је Пушилин на свом Телеграму.
Соледар је ослобођен 12. јануара. Прелазак града под руску контролу је важан у смислу развоја офанзивних операција и омогућава да се пресече снабдевање украјинских трупа у Артјомовску, а затим да се оне окруже и ухвате у „котао“.
19:01 22.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Полтавској, Сумској, Харковској, Черкаској и Черниговској области Украјине, као и делу Доњецке Народне Републике под контролом Кијева.
Нешто касније, узбуна је објављена и у Кировоградској и Дњепропетровској области и делу Запорошке области под контролом Кијева.
18:58 22.01.2023
Макрон: Постоји могућност да ћемо Украјини испоручити тенкове „леклер“
Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да не искључује разне варијанте на тему даље испоруке наоружања Украјини, између осталог и тенкова „леклер“.
„Што се тиче тенкова ‘леклер’, молим министра одбране да размисли на ту тему. Све варијанте долазе у обзир“, рекао је Макрон на прес конференцији након састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Паризу.
Према његовим речима, испорука наоружања Украјини зависи од три критеријума: не би требало да доведе до ескалације конфликта, питање конкретних испорука се разматра у смислу ефикасности њене помоћи Украјини, осим тога, ове испоруке не би требало да ослабе моћ француске војске.
17:41 22.01.2023
Амерички конгресмен открио када ће Европа почети испоруку „леопарда“ Кијеву
Довољно је да се бар један тенк „абрамс“ пошаље Украјини како би Европа почела испоруку немачких тенкова „леопарда“, изјавио је председник комитета за међународне односе америчког Конгреса Мајкл Макол.
Он је додао да Немачка очекује да Сједињене Америчке Државе буду лидери и истакао да десетак земаља у свом наоружању имају тенкове „леопард“ за које чекају сагласност Берлина како би их послали Украјини.
17:36 22.01.2023
Италија ће испоручити Украјини ПВО систем „Samp/T“ у сарадњи са Француском, изјавио је италијански министар спољних послова Антонио Тајани за „Коријере дела сера“.
Према његовим речима, преговори о овом питању са француском страном су при крају. За сада се не говори о роковима предаје овог система.
Системи „Samp/T“ могу да обарају крстареће ракете и балистичке ракете кратког домета. Такође су ефикасни против дронова.
17:12 22.01.2023
Украјинска техника у Харковској области - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Западна техника неће помоћи Кијеву да преокрене ток борби
17:11 22.01.2023
Бивши саветник шефа Пентагона: САД могу да зауставе сукоб у Украјини једним позивом
Сједињене Америчке Државе могу да зауставе сукоб у Украјини „једним позивом“, сматра бивши саветник шефа Пентагона, пензионисани пуковник Даглас Макгрегор.
„Мислим да ће, ако (амерички председник Џозеф) Бајден и они који њиме управљају одлуче да све окончају, узети телефон и одмах то учинити. Зеленски ће морати да се повинује“, рекао је он.
Макгрегор сматра да Украјина није независна земља.
„Не слажем се са мишљењем да Зеленски може самостално да делује. Потрошили смо 50 милијарди долара на помоћ Украјини, чак више од 100 милијарди долара. Ми поседујемо Украјину, ово је 51. држава САД. Ми плаћамо рад њихове владе, тако да они нису независни. Према томе, можемо то зауставити у сваком тренутку, али проблем је што нема назнака да то неко жели да уради“, оценио је пуковник.
17:04 22.01.2023
Амерички генерал Кејт Келог и делегација америчких војника и војних стручњака посетили су Изјум у Харковској области Украјине, саопштио је шеф обласне војне администрације Олег Сињегубов на свом Телеграму.
Према његовим речима, разговарано је о обнови града и потребама ове области у војној сфери.
15:38 22.01.2023
Осам насеља код Нове Каховке остало је без струје због украјинског гранатирања, саопштила је администрација града.
15:30 22.01.2023
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
РУСИЈА
Медведев: У свету би могла да настане нова војна алијанса
15:20 22.01.2023
Пољска ће формирати алтернативну коалицију земаља спремних да испоручују тенкове Украјини ако Немачка не пристане да преда ова оклопна возила, написао је на Твитеру пољски премијер Матеуш Моравјецки.
„Нећемо мировати... Ако не добијемо сагласност Немачке за (испоруку тенкова) ‘леопард’, онда ћемо створити ‘мању коалицију’земаља спремних да предају неке од својих савремених тенкова Украјини“, написао је он.
12:29 22.01.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
- Руска средства ПВО оборила су украјински авион Су-25 у подручју Антоновске, ДНР;
- Оружане снаге РФ су током дана уништиле више од 50 украјинских војника у правцу Купјанска;
- Јединице Јужног војног округа и добровољци јуришних одреда изводе успешна офанзивна дејства на доњецком правцу. Уништено је складиште артиљеријске муниције Оружаних снага Украјине у близини села Антоновка (ДНР). Губици Оружаних снага Украјине на Доњецком правцу износили су више од 80 војника;
- Оружане снаге РФ су током дана ликвидирали преко 80 украјинских војника у подручју Красног Лимана;
- Оружане снаге РФ су заузеле повољније положаје током офанзиве у запорошком правцу. Том приликом ликвидирано је 85 украјинских војника. Поред тога, руска авијација и артиљерија погодиле су командни центар 128. Брдско-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине.
Руске оружане снаге уништиле су противбатеријски радар АН/ТПК-36, америчке производње у подручју Херсона.
12:17 22.01.2023
Борељ: Немачка блокира одлуке ЕУ о слању тенкова Украјини
Немачка је земља која у великој мери спречава Европску унију да доноси одлуке о испорукама тенкова Украјини, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
„Сматрам да је Украјини, с обзиром на стање ствари, неопходно испоручивати тенкове, како би могла не само да обуздава, него и да одбија руску армију. То је политичка одлука, која још није донета, пре свега због тога што то не жели Немачка. Али, ако се то не догоди, рат ће трајати до следећег пролећа, када ће Русија, вероватно, покушати да започне нову офанзиву“, рекао је Борељ.
Он је навео да, упркос томе што одлука о слању офанзивног наоружања може бити врло ризична и довести до ескалације, у овом тренутку земље Европске уније треба да прихвате тај ризик. Он је додао да је спор о испорукама борбених авиона већ завршен, а да су уместо тога земље ЕУ одлучиле да Кијеву шаљу противракетно оружје, које се показало као ефикасно.
Шеф европске дипломатије је, такође, признао да у светској заједници постоји мишљење да Европа и Запад троше више времена на наоружавање него на дипломатију и дијалог, али је истакао да је та критика неоснована, јер Русија у овом тренутку не жели да преговара.
11:14 22.01.2023
Артиљерци су гађали базу за ремонт украјинске технике у индустријској зони Херсона, рекао је новинарима представник регионалних служби за ванредне ситуације.
„Према информацијама добијеним од извора у Херсону, јуче око 15 часова, као резултат артиљеријског напада, уништена је база за ремонт која се налази у индустријској зони Херсона. Том приликом уништено је и 7 јединица оклопних возила, док је 5 онеспособљено. Ликвидирано је 8 војника Оружаних снага Украјине, 15 је рањено“, објаснио је он.
10:13 22.01.2023
Зграда Новокаховске болнице оштећена је услед артиљеријског гранатирања украјинских трупа, наводи се на телеграм каналу Министарства здравља Херсонске области.
„Услед јучерашњег гранатирања оштећена је зграда Новокаховске болнице... На згради Новокаховске централне градске болнице сломљени су прозори, испред улаза остао је кратер. На срећу, нико није повређен“, наводи се у извештају.
09:25 22.01.2023
Руски војници у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Специјална операција у Украјини
Амерички пуковник: Вашингтон је покушао да превари Путина
08:18 22.01.2023
Немачка би могла испоручити Украјини тенкове "леопард 2" али само за војне вежбе
Бундесвер је спреман да у Украјину пребаци 19 тенкова "леопард 2А5", сазнаје "Шпигел". Овај модел се користи само за војне вежбе, као имитација непријатељских тенкова. Немачка је спремна да преда само ове моделе.
Како пише часопис, немачко Министарство одбране је у пролеће 2022. саставило списак свих тенкова "леопард 2" који су доступни немачкој војсци, од којих неки могу да се испоруче, а да не ослабе немачку одбрамбену способност. Укупно, на листи се налази 312 различитих тенкова. У мају их је 99 било на одржавању, један је повучен. Дакле, Бундесвер сада има 212 функционалних тенкова модела 2А5, 2А6, 2А7 и модерног 2А7В (53).
Берлин је спреман да Кијеву пребаци само тенкове старих модела, тврди часопис. Тенкови Леопард 2А5 „тренутно се користе за ’имитацију непријатељских снага‘ у војном центру за борбену обуку“.
07:48 22.01.2023
Хеликоптери Ми-28 (лево) и Ка-52  - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Специјална операција у Украјини
Испоруке офанзивног наоружања Кијеву довешће до глобалне катастрофе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала