Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Исти услови за Спутњик и западне медије: Српски новинари против цензуре

© Sputnik / Alexandr KryazhevСпутњик редакција
Спутњик редакција - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Председници два новинарска удружења у Србији категорички су против забране емитовања Спутњика и РТ по налогу Билчиковог извештаја.
У нацрту годишњег извештаја Европског парламента о Србији ког је припремио известилац Владимир Билчик осуђује се отварање руског информативног сервиса РТ на српском у Београду и позивају се српске власти да се ускладе са одлуком ЕУ о суспендовању емитовања сервиса РТ и агенције Спутњик, као и да се супротставе дезинформацијама и „манипулативним анти-ЕУ наративима“.
У извештају се изражава забринутост због кашњења у примени медијске стратегије, као и жаљење због одлуке РЕМ да четири националне фреквенције додели каналима са „историјом кршења новинарских стандарда“.

УНС: Исти услови за Спутњик и „Слободну Европу“

Сви медијски сервиси страних влада требало би да у Србији раде под истим условима, како РТ и Спутњик, тако и „Глас Америке“ и „Слободна Европа“ (медији под контролом владе САД) уколико поштују српске законе, каже за Спутњик председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић.
А то значи да не смеју да шире говор мржње, подстичу шовинизам или тероризам што би били основани разлози за њихову забрану, додаје Ракочевић.
„Јасно је да ако се поштују ови оквири, сачуваћемо макар минимум фатално нарушене равнотеже и почети да се крећемо према нормалним решењима, плурализму и прихватању другог и другачијег. Почетак пропасти је неразумевање другог чак и онда кад га доживљавамо као непријатеља, или нам је он сам непријатељ“.

НУНС против али може да нађе разлог за забрану

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић залаже се за „слободу у најширем смислу“, али је, како каже, против ратне пропаганде.
Председник НУНС-а додаје да не би никад никог забрањивао у Србији, али сматра би морале да се регулишу ствари на медијској сцени. Он нема лепе речи за Спутњик и чак тврди да наш медиј пратећи политичку сцену у Србији „шири пропаганду најцрњих десничара“.
„То мени смета. А да забрањујем нећу, јер ваљда постоје неки други механизми како се медији доводе, не у ред, већ ка познанију кодекса и интереса јавности. Мислим да не радите у интересу јавности, али због тога никога не треба забранити“.

„Веће зло“: Западни контрадикрорни упути

С друге стране Бодрожић је, како каже, зачуђен захтевима Европске уније за укидањем руских медија у Србији.
„Са Запада долазе нам ти контрадикторни упути, мало нас пуштају па може све и свашта, нарочито на унутрашњем плану. Кад су тако осетљиви, ми овде имамо медије који су у тој пропаганди и гори од Путинових медија, тако да ме чуди кад захтевају да се неке ствари пошто-пото скину, а да истовремено чак и ти европски представници гостују и дају изјаве за нешто најгоре што се може замислити од тзв. новинарства код нас а то су ти таблоиди. То је мени још веће зло“, закључио је Бодрожић.
 Посланици ЕП Владимир Билчик и Матјаж Немец након састанка са Александром Вучићем - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
СРБИЈА
Затворите Спутњик! Шта пише у новом извештају Европског парламента о Србији
Главна уредница агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
РУСИЈА
Симоњан: Европска унија уцењује Србију захтевом за затварање Спутњика и РТ
Љубинки Милинчић уручена награда Удружења новинара Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
ДРУШТВО
Спутњику Србија уручена награда за најбољи портал /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала